Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ODLUKA UPRAVNOG SUDA

Vraća se mjera roditelj odgojitelj, Tomašević: 'Razočarani smo'; Markić: 'Ovo je pobjeda nad nesposobnim Tomaševićem'

Sudačko vijeće je ocijenilo je odluka gradonačelnika Tomaševića o ukidanju mjere nezakonitom

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
RTL Vijesti/ 5.7.2022. u 11:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravni sud ukinuo je odluku o izmjenama odluke roditelj odgojitelj kako je predložio Grad Zagreb.

Peteročlanu sudačko vijeće ocijenilo je odluku gradonačelnika Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere nezakonitom.

"Presretni smo svi. Odluka znači da će 5800 obitelji nakon osam mjeseci moći sada nastaviti brinut se o preko 20 tisuća djece. Među našim roditeljima odgojiteljima ima oko 10 posto roditelja koji imaju barem jedno teško bolesno dijete. Ti ljudi će se moći nastaviti brinuti na dobar način o svojoj djeci i živjeti normalan život. Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljnom nesposobnog Tomaševića", kazala je Željka Markić ispred Upravnog suda.

Kazala je i kako je sud donio pravednu odluku sukladnu zakonu i Ustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Tomašević je osam mjeseci trošio na borbu protiv obitelji i djece umjesto da se bavio Jakuševcem, smećem, onim na čemu je dobio izbore. Laž koju je iznosio bila je da ova mjera nije uspješna. Rad profesora Šterca i Pokosa pokazao je da je u pet godina broj djece trećerođene povećan za 25 posto u Zagrebu. Druga laž je bila da je njegova odluka da unatrag ukine mjeru u skladu sa zakonom i Ustavom. Sud je to opovrgnuo. Treća priča koja se gradila protiv ovih žena je bila da sjede doma i ništa ne rade i dobivaju novac. One se brinu o obiteljima, slobodno su to izabrale, žele posvetiti dio života muževima, djeci, bolesnima u kućama i bile su izložene blaćenju kao da profitiraju u društvu. Dobivaju ono što bi svaka žena u Hrvatskoj trebala dobiti a to je da se njena briga o djeci vrednuje. Ova ljevičarska vlast pokazala je da najviše napada žene i djecu. Očekujemo da Tomašević i zamjenici snose odgovornost i daju ostavku. Ovakva vlast Zagrebu nije potrebna. Ako ga ne otjera smrad, očekujemo da ga otjeraju djeca koju je pokušao na ovakav način oštetiti", kazala je Markić.

Tomašević: 'Razočarani smo'

Tomislav Tomašević na pressici je komentirao odluku Upravnog suda.

Upravo se čita

Image
Državni inspektorat

Povlači se još jedan proizvod, mole se kupci koji su ga kupili da ga vrate u trgovinu, dobit će novac

"Raspravu koju smo donekle pratili do odluke koja je sada izrečena, ne znam detalje, niti smo odluku dobili. U raspravi se vidjelo dosta različitih stavova sudaca tako da treba vidjeti kakvo je većinsko mišljenje Upravnog suda. Razočarani smo da je sud donio odluku da je naša odluka nezakonita i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. Zadovoljni smo da je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja", kazao je Tomašević.

"Više od pola milijarde kuna u proračunu imamo zamrznuto idućih desetak godina. To je ta kvaka 22, nedovoljni su kapaciteti za dječje vrtiće u Zagrebu jer je 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj odgojitelj u zadnjih 5 godina nego na dječje vrtiće. Čekamo odluku koja vjerujem da će dati manevarski prostor da smanjujemo naknade i time omogućavamo novac za gradnju dječjih vrtića kako bi se to stanje promijenilo. Nepravedna je situacija da imamo nedovoljne kapacitete u vrtićima, a da pola milijarde kuna ide na roditelj odgojitelj. Jedna godina za roditelja odgojitelja, taj iznos je dovoljan da financira izgradnju 12 novih vrtića u Zagrebu što bi bilo dovoljno za svu djecu", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nećemo odustati od revidiranja mjere koja je nepravedna i koja nije postigla demografski efekt koji trebala postići. To da možemo mijenjati odluku nije na kraju osporio sud, iako su to tvrdili različiti politički akteri da se to ne smije mijenjati i da su to stečena prava. Očito se može mijenjati i to ćemo itekako mijenjati", kazao je Tomašević.

RTL Vijesti/ 5.7.2022. u 11:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
magnituda 3,5

Novi potres noćas na Baniji, ljudima je već dosta: 'Zdrmalo je cijelu kuću, užas!'; 'Trese i mene i krevet'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču