Nerazuman zahtjev / Uskoro se otvaraju i vrtići: Roditelji moraju ispuniti obrazac da njihovo dijete nema koronavirus

Kako to da nije bio potreban za 452 djece u Zagrebu, koja su bez ikakve potvrde za vrijeme epidemije boravila u vrtićima?

6.5.2020.
21:00
VOYO logo

U Hrvatskoj uskoro na snagu stupa i treća faza popuštanja mjera u borbi protiv koronavirusa. Osim razredne nastave od prvog do četvrtog razreda, od ponedjeljka, 11. svibnja, s radom započinju i vrtići.

Roditelji će morati ispuniti elektronički obrazac kojim izjavljuju da njihovo dijete, kao ni itko od ukućana, ne spada u skupinu oboljelih od koronavirusa, i da niti jedan od roditelja zbog zaposlenja nema druge mogućnosti čuvanja djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji moraju popuniti obrazac

Od ponedjeljka ponovno vrtićima odjekivati dječji smijeh, ali uz posebne mjere i dezinficiranje svega od igračaka do krevetića.

"Moraju roditelji popuniti obrazac i jamčiti zdravstveno stanje djeteta i to da su oba roditelja zaposlena i da nemaju drugi način zbrinjavanja djeteta osim da ga dovedu u školu ili vrtić", poručio je Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrasci se mogu pronaći i ispuniti još danas na internetskim stranicama vrtića. Ali, kako to da nisu bili potrebni za čak 452 djece u Zagrebu, koja su bez ikakve potvrde za vrijeme epidemije boravila u vrtićima?

"Ja samo mogu reći da su se zapetljali, gospoda. Nema raz...nema, nema... uporišta! Kako ljudi mogu donesti potvrdu da u obitelji nitko nije pozitivan na COVID? Osim pod moralnom i materijalnom odgovornošću da to potpiše", izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su zbunjeni

Svi su zbunjeni, od struke do roditelja. Pustiti djecu u vrtić ili riskirati zarazu? Odgojitelji su se odlučili za dobrobit djece i jednostavno će se prilagoditi.

"Nakon što djeca dezinficiraju noge i uđu unutra, odgajateljice će ih dovesti u hodnik gdje će se skinuti na klupama i odložiti svoju odjeću i odložiti svoje ruksake u ormariće i držat će te stvari čitavi tjedan", rekla je Marija Balić, ravnateljica Dječjeg vrtića Travno u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U grupama će biti najviše devetero djece, a one će se formirati prema dolasku roditelja. 

Djeci će biti teško ograničiti zagrljaje

"Tako da bude prihvat za jednu odgojnu skupinu jedna odgojiteljica, da bude što manje, da tako kažem, doticaja da se međusobno nije miješaju i da međusobno dolaze u bliži kontakt", objasnila je Jasna Crnčić, ravnateljica Dječjeg vrtića More u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim, strah je uvijek prisutan, ali evo, mi ćemo dati stvarno sve od sebe da među djecom održimo tu jednu, to jedno pozitivno ozračje i sigurnost što mislim da je u ovom trenutku i najvažnije", poručila je Martina Šešok, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Travno u Zagrebu.

A djeca kao djeca, potreban im je kontakt s odgojiteljima i prijateljima i bit će im teško ograničiti zagrljaje i objasniti fizičku distancu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo