sjednica vlade / Država za dugove u zdravstvu osigurala više od 743 milijuna kuna. Najviše ide KBC-u Zagreb

Premijer je napomenuo kako smo po izvješću Svjetskog vijeća za konkuretnost izrazito napredovali

15.6.2022.
9:28
VOYO logo

Kako bi bolnice kojima je osnivač država i one kojima su osnivači županije mogle podmiriti dio dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, Vlada je na sjednici u srijedu donijela dvije odluke ukupno vrijedne više od 743 milijuna kuna.

Uvodno, premijer Andrej Plenković rekao je kako je nedavno održana velika državna vježba 'Sigurnost 2022.', na kojoj se jasno vidjelo ne samo djelovanje vatrogasnog sustava, već i sustava domovinske sigurnosti. Vježba je, vjeruje premijer, pokazala visok stupanj pripravnosti svih koji pomažu u situaciji elementarne nepogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nadamo se da će biti manje požara s obzirom na kišne dane, u ovoj godini je već bilo više požara'', podsjetio je Plenković.

Napomenuo je kako smo po izvješću Svjetskog vijeća za konkuretnost izrazito napredovali. Čestitao je Matici hrvatskoj i rekao kako će im Vlada nastaviti davati podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao i situaciju u BiH s obzirom na sastanak u Bruxellesu i rekao kako će se zalagati za ravnopravnost Hrvata kao što su i do sada činili i kako je ta tema na vrhu agende.

Ministar Medved je rekao kako je do sada obnovljeno 2761 obiteljska kuća, a izvode se radovi na 780 obiteljskih kuća. Ukupno su ugovoreni radovi u vrijednosti 1,6 milijardi kuna, a isplaćeno je više od 186 milijuna kuna. Do sada je pripremljeno i potpisano više od 290 ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Beroš govorio je o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država te o odluci o isplati namjenske pomoći bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima su osnivači županije, obje radi podmirivanja dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Novac je osiguran u proračunu na pozicijama Ministarstva zdravstva u ukupnom iznosu od 743.313.908 kuna, a u obzir je uzet kriterij dospjelosti nepodmirenih obveza starijih od 120 dana, na dan 30. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, tako će za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijal bolnicama biti isplaćeno ukupno 441.190.075 kuna.

Najveći iznos, nešto manje od 113 milijuna kuna, dobit će Klinički bolnički centar Zagreb i Klinički bolnički centar Split, nešto manje od 90 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova kojima su osnivači županije, Ministarstvo zdravstva će isplatiti namjensku pomoć županijama u ukupnom iznosu od 302.123.833 kuna.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo