SJEDNICA VLADE / Zahtjev oporbenih zastupnika za opoziv je odbijen! Plenković na sjednici: 'Naravno odbijamo'

Vlada se očitovala o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja Miloševiću, Aladroviću i Ćoriću

14.4.2022.
11:55
VOYO logo

Na sjednici Vlade RH se raspravljalo o preraspodjeli novčanih sredstava planiranih u proračunu za ovu godinu, kao i odlučivalo o puštanju na tržište obveznih zaliha nafte i naftnih derivata. Uz to, Hrvatskome saboru Vlada se morala očitovati na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću i ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću. Prijedlog je u saborsku proceduru upućen na inicijativu Mosta, a potpisao ga je 31 oporbeni zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je na početku sjednice spomenuo je kako je ranije danas ministar Paladina predstavio ranije danas plan ubrzanja obnove.

''To je važno i za njega i druge resore koji su dobili zadatak da ubrzaju proces'', rekao je na početku sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, kazao je kako se intenzivira program oporavka i otpornosti.

Osuda NDH

Plenković se dotaknuo i teme NDH-a kako je govorio o Dana Roma koji je nedavno održan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U Hrvatskoj je bilo teško utvrditi broj ubijenih Roma, no najviše su stradavali u koncentracijskom logoru Jasenovac. Progon i ubijanje Židova i Roma ozakonjeno je 30. travnja 1945. kada su u NDH doneseni rasni zakoni po uzor na Treći 
Reich, uz Židove i Rome ubijani su i Srbi, hrvatski antifašisti i svi drugi protivnici tog režima. NDH je bila fašistička država obilježena najstrašnijim terorom. Ona je nažalost dio naše povijesti na koji trebamo podsjećati i jasno osuđivati'', rekao je premijer. 

Plenković je poručio kako je povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom je povijesno netočno, štetno i neprihvatljivo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je izjavio kako je protjerivanje ruskih diplomata iz Hrvatske bila jasna poruke Hrvatske Rusiji zbog agresije u Ukrajini.  Kazao je da je broj ruskih diplomata reduciran na broj diplomata koje Hrvatska ima u Moskvi. 

Osvrnuo se i na razgovore sa sindikatima, kazao je kako je dijalog redovit i vjeruje da je socijalni dijalog na  najvišoj razini. Nastavak pregovora Vlade sa sindikatima javnih službi će se održati 26. travnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O dronu

Premijer je govorio i o jučerašnjoj presici ŽDO-a o dronu koji je pao na Zagreb.

"Bitno je da smo jučer čuli ono što smo govorili cijelo vrijeme. Pozivam sve aktere na ozbiljnost koju zagovaramo cijelo vrijeme. Na Zagreb se srušila letjelica koja je bila naoružana aviobombom s upaljačem i prilikom pada je bilo eksplozije'', kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi detalji su izrazito bitni jer potvrđuju sve ono što smo komunicirali, a komunicirali smo istinito i točno. Preostalo je da nakon što smo utvrdili nakon što je letjelica pala, nastavljamo utvrđivati kako je letjelica završila baš u Zagrebu, je li riječ o grešci, sabotaži ili namjeri. Razgovaramo s našim partnerima. Da smo shvatili ozbiljno vidjeli ste iz preleta francuskih i američkih borbenih aviona", dodaje Plenković.

Mostova inicijativa bila je zadnja točka otvorenog dijela Vladine sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zadnja točka bila je za pokretanje pitanja povjerenja Borisu Miloševiću, potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Josipu Aladroviću, ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Vladi Republike Hrvatske i Tomislavu Ćoriću, ministru gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske, koji naravno odbijamo!'', rekao je kratko Plenković prije nego je počeo zatvoreni dio sjednice.

Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike