banski dvori / Vlada produžila mjere za pomoć gospodarstvu do 31. prosinca! Novčana potpora i onima koji će biti zatvoreni odlukom Stožera

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poduzetnicima se želi omogućiti da do kraja godine funkcioniraju bez panike, poručio je premijer Plenković na sjednici Vlade

3.9.2020.
10:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U uvodnom dijelu sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne događaje, prije svega raspravu u Saboru o zakonskom prijedlogu o obnovi nakon potresa. Rekao je da očekuje da se krajem idućeg tjedna, točnije 11. rujna usvoji Zakon obnovi Zagreba te krene s osnivanjem fonda za obnovu. 

Poduzetnicima produženo primanje pomoći

Plenković je najavio nove mjere za pomoć gospodarstvu koje će biti službeno donesene u ponedjeljak. Do sada je, podsjetio je, u tu svrhu isplaćeno 6,3 milijarde kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi danas u Hrvatskoj imamo više od milijun i 500.000 zaposlenih, 150.000 nezaposlenih, uspjeli smo održati poprilično solidnu turističku sezonu i mislim da će se to osjetiti u proračunu. Na kraju kolovoza imali smo 16.000 osiguranika više. Razmatrali smo koje poruke ohrabrenja poslati našim radnicima i zaposlenicima. Mjere su do sada polučile učinke. Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju bez panike nastavit ćemo s mjerama skraćenog radnog vremena, produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca - 2000 kuna po radniku, a potpora uključuje i otpis doprinosa. Mjera od 4000 kuna nastavlja se do 31. prosinca za ugrožene djelatnosti: prijevoz putnika, pružanje smještaja i priprema usluživanja hrane i pića, putničke agencije i organizatori putovanja te djelatnosti vezane uz rekreaciju i kulturne i sportske događaje ako su imali minus veći od 50 posto", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novina je da će se iste mjere od 4000 kuna omogućiti i onim djelatnostima koje budu zatvorene slijedom odluka stožera civilne zaštite. Posljednji takav slučaj, podsjetimo, bile su teretane u Splitu što je izazvalo ogorčenost djelatnika zabrinutih za egzistenciju. 

Mjere će, procjenjuje se, državu koštati za četiri mjeseca oko 800 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć brodogradnji 

"Vlada  će danas dati dva jamstva: jamstvo za brodogradnju - jedno MKM Yahts i vjerujem da će to pomoći da se održi brodogradnja u Rijeci, osobito za proizvodnju brodova koji su najkvalitetniji na svijetu. Drugo je Uljanik, i to je poruka Puli i Istri kako bi se i tamo revitalizirala brodogradnja", rekao je Plenković. 

Bolnički sustav funkcionira

Ministar Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom. Brojke su danas rekordne - 369 novozaraženih u Hrvatskoj što je najviše u 24 sata od početka epidemije. Rekao je da se oni koji trebaju bolničko liječenje iz Klinike za infektivne bolnice dr. Fran Mihaljević, čiji su kapaciteti popunjeni, preusmjeravaju u bolnicu Dubrava. Dest posto oboljelih je hospitalizirano, a samo od jučer 33 nova bolesnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uoči početka školske godine pozivam roditelje, bake, djedove, učitelje, skrbnike da s djecom redovito razgovaraju o važnosti epidemioloških mjera te da im svjedoče vlastitim primjerom", poručio je Beroš. 

Ministar Davor Božinović najavio je da će u petak biti održan sastanak s načelnicima lokalnih stožera na kojima će biti riječi o daljnjim koracima u sprječavanju širenja zaraze koronavirusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je rekao i da su osigurani kontejneri i šatori za sve veće gradove kako bi se rasteretile bolnice.

Kako će izgledati školska godina?

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs obrazložio je odluku o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije COVID-19. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je već tri dobro poznata modela. Model A funkcionirao bi tako da svi učenici idu u školu te se pridržavaju mjera. Model B je tu ako ne može funkcionirati Model A. Dakle, učenici od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a u starijim razredima učenici se dijele u dvije skupine – jedni rade u školi, drugi rade online, dakle od kuće. Zadnji, Model C predstavlja model u kojem svi učenici nastavu prate online. 

Kad je riječ o visokoškolskim ustanovama - sve su dužne ispoštovati epidemiološke mjere, ali isto tako mogu organizirati rad sukladno mogućnostima, rekao je Fuchs. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo