cjenik koji diže prašinu / Usporedili smo cijene saborskog i zagrebačkih restorana, jeftiniji su i do pet puta. Jedno jelo skoro košta isto

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Arhiva 2009.

Pronašli smo jelovnik iz 2009. godine kada su bili nešto jeftiniji. Tada je glavno jelo s prilogom bilo 12 kuna, a juha je bila kunu jeftinija

4.7.2022.
15:00
Zeljko Lukunic/PIXSELL/Arhiva 2009.
VOYO logo

Koronavirus, rat u Ukrajini, inflacija koja je na samom vrhuncu. Ništa od toga nije izbjeglo Hrvatsku pa tako cijene u dućanima neprestano rastu, gorivo poskupljuje, a kućanstva za struju i plin izdvajaju više nego ikada.

Ista je situacija i s restoranima, caterinzima i sličnim objektima u kojima se poslužuje hrana, no na jednom mjestu to ipak nije tako. Riječ je o restoranu Hrvatskog sabora. Prema fotografiji koju je prošlog tjedna objavio Večernji list i na kojoj se vide cijene jelovnika, njih je poskupljenje obišlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako primjerice pirjana teleća jetrica u prošeku, junetinu u umaku od šampinjona, lazanje na bolonjski način, bečki odrezak s prilogom, pileći file u umaku od čilija i slično koštaju samo 15 kuna. Ako uz to požele jesti juhu dodat će još četiri kune, a za desert isto toliko. Salata je kunu jeftinija te ako se odluče i za nju, cijeli ručak platit će samo 26 kuna.

Image
Jer oni to zaslužuju?! /

Ovo je račun iz saborske kantine, a evo što fino jedu zastupnici za nikakve pare

Image
Jer oni to zaslužuju?! /

Ovo je račun iz saborske kantine, a evo što fino jedu zastupnici za nikakve pare

Na meniju su svakog dana dva jela, a brzom pretragom jelovnika, pokušali smo doznati koliko bi za isto platili u zagrebačkim restoranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog ponedjeljka zastupnici su na meniju imali varivo od mahuna i pečenu vratinu te pirjana teleća jetrica u prošeku s palentom. U jednom zagrebačkom restoranu cijena sličnog jela, ali ne s vratinom nego s piletinom je 46 kuna. Teleća jetrica na žaru platit ćete 50 kuna, ali za najjeftiniji prilog morat ćete izdvojiti još 18 kuna. Podsjetimo, u saborskom restoranu varivo i vratina koštaju 15 kuna.

U utorak su imali junetinu u umaku od šampinjona i okruglice od kruha, a za slično jelo u jednom cateringu dobiti ćete i njoke, lepinju i kupus, ali za 30 kuna više nego li u saboru. Drugo jelo je lazanje na bolonjski način s mliječnim preljevom. Zagrebački restorani nude najjeftinije lazanje bolonjez po cijeni od 43 kune, ali cijene obično variraju od 57-59 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je na saborskom meniju varivo od graha, kobasice i senf koje košta 15 kuna. Zagrepčani pak za isto izdvajaju duplo više, oko 30 kuna. Ima i onih restorana u kojima se poslužuje uz lepinju ili kruh, a cijene mu je tada 41-45 kuna. Osim toga na meniju je i bečki odrezak te pečeni krumpir koji ćete u Zagrebu platiti puno više. Cijene variraju od 45 do 75 kuna. Znači u nekim restoranima ili caterinzima izdvojit ćete i pet puta više.

Četvrtkom je na meniju pljeskavica i đuveč, a po prvi puta uspjeli smo pronaći restoran u kojem ćete proći približno isto kao i zastupnici. U njemu ćete đuveč platiti 20 kuna, ali bez pljeskavice tako da ste opet u minusu. Nudi se i vegetarijansko jelo, popečak od prosa i salata od povrća. Pronašli smo sličnu verziju, no popečci od povrća u restoranu koštaju 50 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj radnog tjedna, barem za njih, nudi se riba i kuhano povrće. Cijene u restoranima variraju pa se tako može naći riba za 50 do 100 kuna.
Zadnje jelo na popisu je pileći file u umaku od čilija te prilog njoki. Znamo koliko je i meso poskupilo, a osobito piletina. Cijena u Zagrebu za slično jelo je 53 do 75 kuna.

Napominjemo da su cijene bile sličnih, a ne potpuno istih jela. Glavni zaključak je da bi naši saborski zastupnici mogli za cijenu cijelog ručka u Saboru, u zagrebačkim restoranima dobili eventualno prilog ili piće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Da ne ispadne da samo kritiziramo, i u saborskom restoranu cijene su išle gore. Pronašli smo jelovnik iz 2009. godine kada su bili nešto jeftiniji. Tada je glavno jelo s prilogom bilo 12 kuna, a juha je bila kunu jeftinija.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo