NE ODUSTAJE / Ustavni sud odbacio žalbu Zdravka Mamića, njegovi odvjetnici najavili: 'Borbu nastavljamo u Strasbourgu!'

U svojoj tužbi Ustavnom sudu, Mamić je ustvrdio da je bio žrtva "povrede presumpcije nevinosti i medijskog linča"

17.11.2021.
21:00
VOYO logo

"Samljevena mi je obitelj. Nemojte, gospodine predsjedniče i članovi vijeća! 
Vodite se pravdom, istinom i strukom. Hvala vam lijepa", ovo su bile završne riječi Zdravka Mamića 2018.-te na Županijskom sudu u Osijeku. 
Danas, o odluci Ustavnog suda - šuti. No, njegovi odvjetnici najavljuju - idemo dalje! 

"Mi sigurno, ako je odluka negativna, idemo u Strasbourg i ja sam siguran, ako se bude rukovodilo pravnim razlozima u daljnjem tijeku ovog postupa, da će odluka Suda za zaštitu ljudskih prava biti pozitivna u korist Zdravka Mamića", rekao je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A do sada takva nije bila nijedna presuda hrvatskih sudova. Prva, ona Županijskog suda u Osijeku.

Image
donesena rješenja /

Ekskluzivno za RTL: Ustavni sud odbio tužbe Zorana i Zdravka Mamića, ali i Tome Horvatinčića

Image
donesena rješenja /

Ekskluzivno za RTL: Ustavni sud odbio tužbe Zorana i Zdravka Mamića, ali i Tome Horvatinčića

"Stoga ih je sud, za ova kaznena djela, proglasio krivima", rekao je Darko  Krušlin, predsjednik sudskog vijeća u lipnju 2018. godine. 
Bivši šef Dinama već je tada bio u BiH, odakle je poručio ili priprijetio: "Ja im jamčim, svima koji su u ovom procesu i u mnogim drugim stvarima koje ja znam: Ja šutjeti neću! Ja sam izgubio rundu, ali ću dobiti bitku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No njegove riječi suci s kojima je, čini se, održavao kontakte i izvan sudnice, nisu baš ozbiljno shvatili. Presudu Županijskog suda potvrdio je Vrhovni, a potom je Mamić otvorio karte pa je u ožujku ove godine rekao:

"Mi smo se u toj loži u Maksimiru izubijali i ja sam u jednom trenutku skinuo ovaj sat i stavio ga na ruku suca Krušlina, koji ga je stavio i odnio sa sobom u Osijek". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell/Armin Durgut

(Pixsell/Armin Durgut)

Zdravko Mamić optužio je trojicu sudaca iz Osijeka da su od njega uzimali novac, da im je plaćao skupa putovanja, čak i cipele. Suci su uhićeni, a USKOK je otvorio istragu zbog primanja mita. Iako su mu ti isti suci sudili, i Ustavni sud njegovu je molbu dijelom odbio, dijelom odbacio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica Zdravka Mamića Lidija Horvat rekla je: "Navedenu odluku smatram skandaloznom s obzirom na samu činjenicu da je u međuvremenu donijeto od strane Uskoka o provođenju istrage protiv navedenih sudaca koji su sudili u kaznenom postupku protiv Zdravka Mamića, da je protiv njih bio određen istražni zatvor, 
da je protiv njih bio pokrenut disciplinski postupak.

Zdravko Mamić još je jednu odluku o svojoj budućnosti dočekao kilometrima blizu, ali ipak jako daleko od hrvatskog pravosuđa, u Bosni i Hercegovini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo