problemi s vodovodima / Ustavni sud privremeno zaustavio Vladinu Uredbu o pripajanju manjih vodovoda, gradonačelnici: 'Naši argumenti ipak drže vodu'

Gradonačelnici dvadesetak gradova tvrde - okrupnjavanje je provedeno nelogično i po političkoj podobnosti. Iz države poručuju - buni se manjina

30.3.2022.
22:00
VOYO logo

Privremena odluka Ustavnog suda možda je zadnji pojas za spašavanje "malim vodovodima" da ih ne pripoje velikim gradovima. 

"Naši pravni argumenti, gdje smo argumentirali pravne stručnjake, da ipak drže vodu", kazao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobar moment u kojem je Ustavni sud rekao 'zaustavite sve procese jer ne znamo što je na stvari'", kazao je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog.

A na stvari je to da je krajem prošle godine Vlada donijela Uredbu kojom 156 vodovoda u Hrvatskoj, smanjuje na 41. Tako bi npr. vodovodom u Jastrebarskom Upravljao Grad Zagreb. Gradonačelnik tvrdi, pripaja se po političkoj podobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je Vlada rascjepkala taj cjevovod na 3 dijela i pripojila ga trima uslužnim područjima. To je toliko nelogično i glupo. Kao da automobilu izvadite 1 kotač i vozite ga dalje na tri kotača, a zadnji lijevi date susjedu", kazao je Novosel.

I direktor jaskanskog vodovoda Mario Brnabić pita se što će biti s projektima za koje sami uspješno povlače europski novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je, kako će se to sve povlačiti. Kako će to funkcionirati, kako će se ti mali moć ponovno izboriti u tim velikim sustavima za svoje novce", kazao je Brnabić.

Građani Jaske su oko ove teme podijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Svetoj Nedelji, čiji vodovod je već nekoliko godina pod zagrebačkim, boje se da samo krpaju gubitke "velikih". Tvrde, već su dobili 35 posto veće račune.

"To okrupnjavanje koje nam je trebalo kakti garantirati nižu cijenu usluge, na kraju je dovelo do toga da će očito ta cijena usluge porasti", kazao je Zurovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz Ivanca i Lepoglave za Zagreb šalju 10 tisuća potpisa peticije protiv pripajanja varaždinskom vodovodu. Iz Ministarstva gospodarstva pak tvrde - buni se manjina, više od 90 posto hrvatskih vodovoda je ZA.

"Ja se usuđujem reći da je ovo jedna od prvih velikih reforma u RH. Važno je naglasiti da je interes države bio kroz ovu Uredbu osigurati za 73 jedinice lokalne samouprave koje uopće nisu bile pokrivene isporučiteljima vodnih usluga zdravstveno ispravnu vodu za piće", kazao je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na stolu je i pravilnik kako će se po novome određivati cijene vode. Iako je Uredba pauzirana, ne mora značiti i da se neće provesti - konačna odluka o vodi koja je ustavno pravo još je u rukama Ustavnog suda. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo