pritisak na liječnike / Uvedeno testiranje kod liječnika opće prakse, oni negoduju: 'Ne možemo stalno primati zaražene pacijente'

U ordinacije zagrebačkih domova zdravlja testovi su stigli, a cijeli postupak znači i troškove

17.1.2022.
21:35
VOYO logo

Počelo je testiranje u ordinacijama liječnika obiteljske medicine! No oni koji to moraju raditi - liječnici, nisu nimalo oduševljeni.

Poručuju da ordinacije ne mogu postati masovni punktovi za testiranje jer za to nemaju uvjete, a i postaju još nedostupniji svim ostalim pacijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije baš najsretnije rješenje, ali smo u jedinoj prostoriji koja je malo izdvojena od ostalih ambulanta. Imamo ovdje 9 ambulanta koje bi trebale raditi brzi antigenski test i radit ćemo na kraju radnog vremena i duže ako bude trebalo ali nekako smo zaključili da nećemo po ambulanti moći više od 2 pacijenta jer nas je previše", rekla je liječnica obiteljske medicine iz Zagreba, Mirela Marković, pokazujući prostoriju u Domu zdravlja u kojoj se testiraju pacijenti.

Zato je važno prije dolaska naručiti se.  Interes danas nije bio velik, u jutarnjoj smjeni dvoje pacijenata. Ova liječnica tvrdi - većina je tražila uputnicu za PCR testiranje koje im jamči i COVID potvrdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi sretnije rješenje da imamo punkt jer ovako dovodimo u opasnost i liječnike i sestre, i pitam se tko će skrbiti o pacijentima ako se sestra ili ja ili bilo koji drugi kolega razbole", kaže Marković.

U ordinacije zagrebačkih domova zdravlja testovi su stigli, a cijeli postupak znači i troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'POTAKNUTO NA PRIJEDLOG HZJZ-a' /

Beroš o brzom testiranju u ordinacijama obiteljskih liječnika: 'Kapaciteti su puni, svi se trebaju uključiti'

Image
'POTAKNUTO NA PRIJEDLOG HZJZ-a' /

Beroš o brzom testiranju u ordinacijama obiteljskih liječnika: 'Kapaciteti su puni, svi se trebaju uključiti'

"Ustanove svo ovo vrijeme imaju značajne troškove koji proizlaze iz organizacije prostora, zaštitne opreme, angažiranja ljudi koji su u prekovremenom radu, ili su to studentski ugovori i onda trošak samog testa", objašnjava Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Zapad.

Osim što nemaju epidemiološke uvjete, liječnici poručuju ispaštaju i ne-COVID pacijenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina ordinacija, pa i moja, provodila je testiranje u manjoj mjeri. Možemo dozvoliti da testiramo ponekog pacijenta, koji nam zaluta, ali ne možemo postati testni punktovi na koje ćete stalno dovoditi potencijalno zaražene pacijente", rekla je Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine iz Splita.

Slaže se i predsjednik Liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Epidemiološki bi bilo sigurnije organizirati testiranje na testnim centrima i smatramo da bi putem mreže domova zdravlja trebalo organizirati centre za testiranje u kojima bi onda participirali svi liječnici koji pripadaju tom domu zdravlja", kaže Krešimir Luetić.

U Primorko-goranskoj županiji već prije je organizirano 20-ak punktova za brzo testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas neće biti nikakvih većih promjena, najavljena je distribucija, a  ja osobno nisam dobio nikakve testove, a popodnevna sam smjena, vjerujem da nisu ni ordinacije u jutarnjoj smjeni dobile", kaže Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine iz Rijeke.

Iz Hrvatskog  zavoda za javno zdravstvo  raspoređeno je 560 tisuća brzih antigenskih testova, a ministar Beroš još jednom je poručio svi se trebaju uključiti u testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo