Postoji i ovo / Uz inflaciju, neki dižu i plaću. Našli smo IT tvrtku koja je u godini dana podigla plaće za 5000 bruto

Image

RTL doznaje da i Vlada planira minimalnu plaću podignuti s 3750 na 4000 kn. A Toni Milun nam je zorno izračunao što znači inflacija za nekoga s plaćom od 5000 kn

19.8.2022.
20:30
VOYO logo

Posjetili smo IT tvrtku koja je na tržištu 3 godine. Broje 80 zaposlenika, kojima su plaće u proteklu godinu dana rasle u prosjeku oko 5000 bruto.

Tihomir Grubišić, direktor IT tvrtke, kaže nam: "Velika je potreba za IT kadrom, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Puno nam više radnika treba, nego ih sada imamo na tržištu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to jedini sektor gdje plaće idu gore. Zbog pritiska inflacija na primanja radnika, plaće je radnicima drugi put u četiri mjeseca podigao i jedan trgovački lanac, a Ina će radnicima isplatiti dodatak od 5% osnovne bruto plaće. No rast će i najmanje plaće u zemlji. Vlada, doznajemo, planira povećanje minimalne plaće sa 3750 na 4000 kuna s početkom iduće godine.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, kaže nam: "Povećanje od 250 kuna u ovim okolnostima čak ne slijedi ni minimalnu stopu inflacije, kamoli što drugo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo oni s najmanjih primanjima - najviše na džepu osjete udar inflacije.

Toni Milun, matematičar, kaže nam: "Ako je netko imao plaću 5000 tisuća kuna, a plaća mu nije rasla, on najviše troši na režije, prijevoz i hranu on može kupiti proizvode kao lani za 4250 kuna"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte više i videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo