VLATKO PREVIŠIĆ / Uzgajivač jagoda u RTL Direktu: 'Cijeli dan sam se mučio s berbom, a onda su me Plodine hladno odbile'

"Svi dosadašnji ministri su provodili različite i teško shvatljive politike. Nikome više ništa ne vjerujem"

21.5.2018.
22:50
VOYO logo

Taman smo protekli tjedan hvalili domaće jagode i njihovu kvalitetu, ali na tržištu kvaliteta nije uvijek presudna.

Zbog golemog uvoza jagoda, domaći proizvođači iz revolta su pred jednim trgovačkim centrom kupcima besplatno dijelili jagode. Željeli su upozoriti na problem uvoza u trgovačkim lancima, iako domaćih jagoda, tvrde, ima i više nego dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog uvoza je cijena od 18 kuna za kilogram, dok domaće stoje 24. Proizvođači kažu - takva je zbog visokih troškova, no kvaliteta je nemjerljiva pa traže pravedniju trgovačku praksu.

Tom prilikom u RTL - Direktu gostovao je uzgajivač jagoda iz Zagreba Vlatko Previšić koji već 16 godina opstaje u tom biznisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto ste se okomili na trgovačke lance?

Mi kao uzgajivači nemamo ništa protiv toga što naši lanci uvoze robu iz drugih zemlja. Ušli smo Europsku uniju i naravno da je slobodno tržište prioritet. Međutim, trgovački lanci malo se oholo ponašaju prema nama koji radimo u Hrvatskoj i nije stvar samo visoke cijene, mi bi ju  spustili jer imamo toliko jagoda koje našim sugrađanima možemo isporučiti u vrlo kratkom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali zašto je naša jagoda toliko skuplja od uvozne?

Ono što mi prodajemo na štandovima je kvaliteta koju jamčimo. Trebate uzeti u obzir sve troškove; ljudstvo, obroke, prijevoz... Mi recimo počinjemo s branjem jagoda u 5 ujutro i ne stajemo do noći. Svježa i kvalitetna jagoda ima svoju cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko se domaće jagode proda a koliko se baci?

Evo, baš nedavno sam bacio više stotina kilograma jagoda, a zbog toga sam se i odlučio prosvijedovati ispred Plodina koje se predstavljaju kao nacionalni brend, a apsolutno sve uvoze. Moja plantaža jagoda udaljena je od Plodina na Laništu nekakvih 500 metara, do ponoć sam brao jagode i htio njima prodati više od pola tone, ali su me hladno odbili kazavši kako su upravo uvezli jeftine talijanske jagode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorite o nepoštenoj trgovačkoj praksi, je li što promijenio  Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi koja je na velika vrata najavljivao ministar Tolušić?

Svi dosadašnji ministri su provodili različite i teško shvatljive politike. Nikome više ništa ne vjerujem, ali mislim da je ministar Tolušić na pravom tragu jer jedini ima konkretne rezultate. On jedini provodi nacionalnu poljoprivrednu politiku. U svakom slučaju ja preporučam našim građanima da kupuju svježe i kvalitetne zagrebačke jagode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrgorčani s ehvale sa svojom zagrepčani sa svojom, iskreno, ima li uopće razlike između zagrebačke i vrgoračke jagode?

Ma nema, stvar je samo u klimatološkim razlikama i podneblju. Koristimo iste sorte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo