problem svećeničkog zlostavljanja / Uzinić prozvao licemjere i farizeje, a predsjednik HBK za RTL poručio: 'I drugi biskupi su uz njega'

Vodstvo Katoličke crkve postalo je sinonim za licemjerje. Izravno je to poručio biskup dubrovački Mate Uzinić

3.9.2018.
20:46
VOYO logo

Opetovane isprike pape Franje za svećenička zlostavljanja djece, kao i izrečena namjera da se Crkva s tim zlom obračuna jednom za svagda, ponukala je i jednog hrvatskog biskupa da javno progovori o temi o kojoj se desetljećima šutjelo. Biskup dubrovački Mate Uzinić vrh Katoličke crkve prozvao je za licemjerje koje stoji na putu konačnog razračunavanja s tim problemom.

"Ovi skandali u javnosti ostavljaju dojam da smo istovremeno upravo mi oni koji su, prikrivajući pedofiliju u Crkvi i opredjeljujući se za zaštitu zločinaca, a ne žrtava, sebi i svojima dozvolili i dozvoljavamo najgore moguće oblike nemorala", poručio je Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakciju smo na nikad oštrije riječi jednog biskupa odmah tražili od predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Želimira Puljića. "Sasvim je normalno da biskup intervenira, da podržava papu Franju, i ja ga podržavam, svi ga mi podržavamo.

Jer uistinu nije lako suočiti se s takvim moralnim devijacijama koje nazivamo i zločinima. I dobro je da se Crkva lišava, da citiram Matu, licemjera koji su ušli u Crkvu", kazao je Puljić.
Za Dubrovčane, istup njihova biskupa pogodio je bit. Stručnjaci ističu i Uzinićevo isticanje pozitivne uloge medija u skretanju pozornosti društva na svećenička zlostavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je isto tako važno spomenuti da je Uzinić po prvi put rekao da će Katolička crkva tražiti oprost, ne samo od Boga, nego i od žrtava. Jer od njih treba tražiti oprost, a što se Boga tiče, na to se može čekati. Ima vremena", kazao je Ivan Markešić, sociolog religije.

"Biskupi koji su bili suočeni s takvim slučajevima mislim da su dosad dobro reagirali, nadam se da ćemo i ubuduće. U tom smislu, ne bih rekao da nismo se suočili i da se ne želimo, dapače", tvrdi Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Kaptola o riječima biskupa Uzinića zasad se ne može čuti ni slova. RTL-ovom reporteru Petru Panjkoti iz ureda kardinala Bozanića su rekli da Crkva nije politička institucija i da njen vrh ne mora nužno komentirati istupe pojedinih biskupa te da je uzinić osjetio potrebu progovoriti o ovoj temi i da u tome nema ništa loše, a i da će kardinal Bozanić, osjeti li potrebu, nešto reći o toj temi.

Puljić je također u razgovoru za RTL kazao kako ne bi imao ništa protiv da Vlada, kao što je bio slučaj u Australiji ili Irskoj, osnuje povjerenstvo da istražuje kako se Katolička crkva i druge institucije odnosile prema slučajevima svećeničkog zlostavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo