IZJAVE NAKON STRANAČKE SJEDNICE / Bačić komentirao tvrdnje Miljenića i Lozančića: 'Nije dobro...'; Malenica: 'Očekujem da Hrvoj-Šipek razjasni špekulacije'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Nadam se da će se svakom vojniku koji je otišao na teren, da će mu se svi troškovi isplatiti, ali to ne znači da će ministar obrane postupati suprotno zakonu', kazao je Bačić

29.11.2021.
17:50
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i ministar Ivan Malenica dali su izjavu za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Bačić je kazao da se na sjednici pričalo o nabavi borbenih aviona od Francuske, rastu BDP-a u trećem kvartalu te da je RH prva po rastu BDP-a u protekla tri kvartala među državama članicama EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici su, kazao je, bili nazočni i novoizabrani članovi Mladeži HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izabran je novi predsjednik jučer. Podsjetio bih da je jučer 7 tisuća članova Mladeži HDZ izabralo Maksimilijana Šimraka za predsjednika", kazao je.

Bačić je kazao i da je ministar Davor Božinović obavijestio stranku o posljednjim aktivnostima Nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da u Hrvatskoj imamo pad broja zaraženih, ali da to nije slučaj s brojem umrlih. Bačić je kazao da ih je Božinović upoznao i s novim mjerama Stožera te je kazao da će se pratiti situacija s novim sojem omikronom. 

Kazao je i da će se ovaj tjedan u Saboru raspravljati o proračunu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić se osvrnuo i na konferenciju za medije Dragana Lozančića i Orsata Miljenića koji su kazali da Banožić uskraćuje dnevnice vojnicima koji su potpora predsjedniku Milanoviću.

Image
VRATIO 'LOPTICU' /

Banožić ekspresno odgovorio Pantovčaku: 'Dok sam ministar, MORH neće pokrivati njihovu nesposobnost'

Image
VRATIO 'LOPTICU' /

Banožić ekspresno odgovorio Pantovčaku: 'Dok sam ministar, MORH neće pokrivati njihovu nesposobnost'

"Nije dobro. Nedopustivo je da se hrvatski vojnici, časnici i dočasnici, pa i načelnik Glavnog stožera spominju u kontekstu kako je to danas spomenuto u Uredu predsjednika. Svi se moramo uključujući i predsjednika, načelnika Glavnog stožera, pa i ministra obrane, držati Ustava i zakona. Kad su u pitanju financijski izdaci, rashodi ministarstva, neovisno radi li se o nabavci Rafalea, uređenju pojedine vojarne, fakturama ili troškovima, obračunu dnevnica, moramo se držati Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Zakon o fiskalnoj odgovornosti da je odgovorna osoba za troškove Ministarstva obrane - ministar obrane. Nije dobro pokušati zaobilaziti u plaćanju svih tih troškova osobu koja je temeljem zakona o fiskalnoj odgovornosti odgovorna. Ovaj pokušaj da se temeljem zapovijedi preko načelnika Glavnog stožera zaobiđe ministra obrane nije dobra", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kada su u pitanju dnevnice i troškovi, da će naknada biti regulirana. Bačić je ponovio da se mora poštivati da je osoba koja potpisuje i koja je odgovorna za financijsko poslovanje Ministarstva branitelja, što uključuje Stožer i troškove vojske, ministar obrane.

"Nadam se da će se svakom vojniku koji je otišao na teren, da će mu se svi troškovi isplatiti, ali to ne znači da će ministar obrane postupati suprotno zakonu", kazao je Bačić te dodao da je zakonska osnova da se takvi troškovi mogu isplatiti tek temeljem odluke koja je propisana u Zakonu o izvršavanju proračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da će više o svemu reći ministar obrane. 

Bačić je komentirao i tvrdnju načelnika Glavnog stožera da ga ministar obrane "strateški zlostavlja". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što je rekao načelnik Glavnog stožera treba priupitati njega da pojasni na koji način ga maltretira ministar obrane. Ja sam maloprije rekao da se svi sudionici, pa tako i načelnik Glavnog stožera, trebaju držati Ustava i Zakona o obrani koji je donesen u vrijeme kada je predsjednik bio predsjednik Vlade, kada je ministar bio Kotromanović. Propisano je na koji način Oružane snage postupaju u miru. Tamo su jasne nadležnosti i predsjednika i ministra obrane. Ono što smo puno puta čuli, ministar se u potpunosti drži Zakona o obrani i to je nekoliko puta naveo", kazao je Bačić.

Nakon Bačića obratio se Ivan Malenica koji je komentirao situaciju u DORH-u oko slučaja Žalac i hoće li slati pravosudnu inspekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada govorimo o tome, ovlast ministra pravosuđa je sužena. Ministar temeljem Zakona o državnom odvjetništvu ima mogućnost nadzora putem pravosudne inspekcije samo nad radom državno-odvjetničke uprave. Ovdje se radi o konkretnom predmetu gdje pravosudna inspekcija nema mogućnost nadzora kroz uvod u predmet. Bilo je nejasnoća, očekujem od glavne državne odvjetnice da razjasni informacije o tome da je bio određeni sastanak, a vjerujem da će i ona izvijestiti o provedenom nadzoru nad ovim spisom", kazao je Malenica. 

Kazao je i da je prošli tjedan bilo izvješće na vladi o radu DORH-a za 2020. te da ga je Vlada podržala uz određene prijedloge. Kazao je i da glavna državna odvjetnica u ovom trenutku ima podršku Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i napade na radnike tvrtke Rimac automobili.

"Osuđujemo takav ispad. Mogu istaknuti da su iz Vlade kontaktirali Rimca, dali mu podršku u ovom trenutku", kazao je Malenica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo