VAŽNO PITANJE / Filipović: 'HEP se može zadužiti 600 milijuna eura da osigura opskrbu energije'

Premijer je na sjednici najavio kako će donijeti odluke kojima će ublažiti rast cijena naftnih derivata

3.6.2022.
14:19
VOYO logo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade. Ministar Filipović govorio je o kreditnom zaduženju HEP-a, rekao je kako je dana suglasnost na zaduženje do 600 milijuna eura upravo kako sigurnost opskrbe ne bi došla u pitanje.

''To ne znači da će biti osigurano svih 600 milijuna, već je to odobrenje da HEP može ući u razgovor s bankama i imati novac na raspolaganju. Da u svakom trenutku mogu osigurati opskrbu energentima u našoj domovini'', kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio odluke odnosi se i na punjenje podzemnog skladišta. Takvu odluku donio je krizni tim za sigurnost opsrkbe plinom. Određeno je da HEP do 1. studenog ove godine treba napuniti na minimalnu razinu od 90 posto. Tako će HEP popuniti dvije trećine, a preostalu trećinu popuniti će postojeća poduzeća koja imaju kapacitete u zakupu, pojasnio je ministar.

Filipović nije konkretno odgovorio hoće li gorivo poskupiti 70 ili 90 lipa idući tjedan, rekao je kako će se točna cijena znati tek sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je u ponedjeljak biti održana izvanredna sjednica Vlade i kako će Vlada uvijek pokušati ići u korist građana.

''Što se tiče inflativnih udara, očekujemo da svi sudjeluju u tom procesu i da gospodarski subjeti pridonesu toj situaciji'', izjavio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o pitanju HEP-ovih agregata koje je pokrenuo Nacional, ministar je rekao: ''Nacional je rekao i da sam promijenio frizera, a nisam, niti sam uzeo posebnog savjetnika kako su pisali.''

''HEP-om se upravlja odgovorno. HEP u ovoj krizi na svoja leđa treba uzeti dio tereta'', rekao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složio se da bi nam bilo povoljnije da je RH većinski vlasnik INA-e, no kako i u ovoj situaciji treba izvući najviše što se može.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo