'sve je više vrijeđanja' / Jandroković najavio novi Poslovnik, komentirao INA-u, VSOA-a pa i uvođenje pobačaja u Ustav. 'Dijeli društvo'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Peović i Grmoja nisu dobili opomene isključivanjem, opomene su dobili jer su nastavili vikati'

27.9.2022.
11:54
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković održao je konferenciju za medije nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskoga sabora.

Govorio je o sve češćim neredima u sabornici te najavio novi Poslovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulazimo u drugu polovicu mandata i mijenjanje Poslovnika je teže i sigurno će biti prigovora da se to čini zbor izbora. Ne bimo željeli mijenjati Poslovnik, da se netko osjeća zakinut", kaže.

Ipak, dodaje, isto tako su svjesni da bi Sabor kvalitetno radio potrebno je napraviti određene promjene.
"Nastavit ćemo tu raspravu kao bi došli do obrisa novog Poslovnika, a novi bi trebao biti u novom mandatu Sabora", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rasprave, zaključeno je, sve manje idu u analizu zakona, a više onih koje nisu fokusirane na točku dnevnog reda. Ide se u smjeru vrijeđanja, zastupnici zaborave koja je stvarna tema, trošimo puno vremena na neproduktivne rasprave", ističe.

Image
NOVI SABORSKI CIRKUS /

Peović Vladu nazvala kvislinškom, naljutila Jandrokovića: 'Iduća dva dana ne možete u Sabor'

Image
NOVI SABORSKI CIRKUS /

Peović Vladu nazvala kvislinškom, naljutila Jandrokovića: 'Iduća dva dana ne možete u Sabor'

Iste se rasprave vode kroz različite točke dnevnog reda. To je, smatra legitimno, ali isto tako može biti razlog lošeg rejtinga Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe i kako se kao replika zloupotrebljava institut povrede Poslovnika. Po tom pitanju imaju ideju da sve ostane kako jest ili da se financijski kažnjavaju oni koji krše Poslovnik. Treća je opcija da se institut povreda Poslovnika ukine pa da predsjedavatelj odlučuje o tome. Uputit će ga prema klubovima zastupniKa pa će pristupiti promjenama ili nastavku rada.

Raspravili su, navodi, i neprihvatljiv govor gdje su zastupnici govorili na način koji nije primjeren parlamentu, Hrvatskom saboru, gdje se koriste osobne uvrede ili su u govorima koistili formulacije na rubu govora mržnje. Postojalo je, ističe, nezadovoljstvo dijela zastupnika da se to neadekvatno regulira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o kaznama zastupnika, ističe kako je njihovo izricanje pravo predsjedatelja koji mora procijeniti je li nešto opravdano kazniti ili nije. "Teško je, jer tanka je linija u nekim situacija pogoditi i zaključiti da je riječ o oštrom politčkom govoru ili je uvreda, govor mržnje. Nemamo jednostavno rješenje, ostavit ćemo i dalje da je to pravo predsjedatelja, a zastupnik se može obratiti odboru za Poslovnik i tražiti pravdu kakvu misli da treba dobiti. Odlučili smo pozvati zastupnike da koriste oštar i grub govor, ali da izbjegavaju govor mržnje i uvrede", tvrdi.

Smatra i kako je Poslovnik zakon Sabora te da zastupnici, oni koji donose zakone, moraju i znati poštivati onaj koji uređuje njihov rad. Govoreći dalje o novčanim kaznama, govori da je samo polemizirao o tome, ali da ništa nije definitivno. Smatra kako sve političke opcije imaju dovoljno vremena iznijeti stav, a imaju i prostor u Saboru za održavanje konferencija ako misle da trebaju reći još nešto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi kako su mediji djelomično krivi jer takav govor istaknu u medijima pa je to usporedio s nogometnom utakmicom. Smatra kako je to isto kao što bi bilo da se s utakmice prenesu samo kršenja pravila.

Volio bi kako Sabor strukturiranije radi, da stručne rasprave dođu u prvi plan, da se manje pažnje pridaje povredama Poslovnika, traženja stanki, kaže. Peović i Grmoja nisu dobili opomene isključivanjem, opomene su dobili jer su nastavili vikati, kaže pa pojašnjava da je jedno procedura, a drugo je sadržaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe i kako se koriste dvostruki kriteriji jer zastupnici traže zaštitu svojih političkih kolega, a onda to isto naprave zastupniku većine.

Aktualno prijepodne

Najavio je i dinamičnu raspravu u srijedu, na aktivnom prijepodnevu. Upitan je oko INA-e, oko koje će se sigurno raspravljati i u srijedu pa naveo kako je premijer najavio uz kadrovske promjene i promjene uprvaljanja pa će nastaviti dijalog. "Hrvatski članovi nisu sami otišli, a već sam rekao da smatram da nakon Fasimona svi trebaju otići, pa tako i hrvatski", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje VSOA-a

Što se tiče VSOA-a i Kindera kaže kako očekuje dogovor nadležnika, predsjednika Vlade i RH.

"Previše je to važna pozicija, bitna je to funkcija i potreban je dogovor", navodi. Novinari su to usporedili s dogovorom oko predsjednika Vrhovnog suda pa Jandroković kaže da se nada da će to biti kraće od šest mjeseci kako je to bilo u ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustav i pobačaj

Upitan je i oko napora oporbe da se promijeni Ustav pa navodi. "Ustavne promjene pokrenute da se izmjeni zakon o referendumu, da je po boljim pravilima, oporba otvorila jedno pitanje za koje zna da neće dobiti podršku vladajuće većine niti desne oporbe, nije mi jasno žele li promjene oko referenduma ili ne. Pokušavaju ubaciti pobačaj u Ustav, to je njihova lijeva tema i bilo bi mudrije da smo izmijenili referendum i otvorili pitanje onog što svakako znaju da vladajući neće prihvatiti", kaže.

Zaključuje kako su imali preporuke Ustavnog suda, zakon je u skladu s Ustavom, omogućava pobačaj, ali ne žele dalje o toj temi jer duboko dijeli društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo