'jedan je i previše' / MUP o stradavanju pripadnika ATJ Lučko: 'Stanje drugog kolege je ozbiljno, drugi nemaju probleme, testirani su'

Image
Foto: RTL.hr

Na redovnom cjelodnevnom treningu 30-godišnji pripadnik ATJ Lučko srušio se tijekom trčanja. Preminuo je u bolnici

7.9.2022.
8:54
RTL.hr
VOYO logo

Povodom stradavanja jednog pripadnika i hospitalizacije drugog pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko izjavu za javnost dali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

Božinović je izrazio sućut obitelji, supruzi i djeci preminulog Tomislava, ali i njegovim roditeljima. "Podaci o drugom kolegi, Andreju, govore da je stanje ozbiljno. Ozbiljno je čim se nalazi na intenzivnoj. U ovom je trenutku stabilno", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako će ministarstvo kao sustav ustrajati na svim relevantnim činjenicama kako bi utvrdili što se dogodilo. Dodao je kako će to biti ono na čemu će utvrditi treba li ubuduće uvoditi druge mjere iako ovo nije mjera niti obuka koja se nije provodila do sada. "Sve sastavnice, ne samo preko ATJ Lučko, nego i druge sastavnice policije, u suradnji s medicinskom strukom pokušavaju doći do što je moguće preciznijih informacija, a za to će trebati određena vještačenja, ona sudsko-medicinskog karaktera", naveo je.

Image
smrt na pripremama /

Ugledni liječnik iznio mogućnosti zbog kojih je mladić u ATJ Lučko preminuo: 'Ne isključujem ni ovo...'

Image
smrt na pripremama /

Ugledni liječnik iznio mogućnosti zbog kojih je mladić u ATJ Lučko preminuo: 'Ne isključujem ni ovo...'

Potom se obratio Nikola Milina koji je također izrazio sućut. "Danas kad obilježavamo obljetnicu osnutka ATJ Lučko, imamo takvi situaciju da smo imali stradavanje kolega koji su žarko željeli biti pripadnici elitne postrojbe, posebno kolega Tomislav kojem je i otac bio pripadnik iste. Gubitak policijskog službenika je ogroman, gubitak je za policiju kao sustav. Mi ćemo poduzeti sve mjere oko skrbi, posebno za obitelj i kroz sustav će se poduzimati sve potrebno da bi omogućili materijalna i druga koja pripadaju i obitelji i djeci. S dostojanstvom ćemo obilježavati, uz poginule i nestale branitelje i pripadnike jedinice, obilježit ćemo i stradavanje Tomislava", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilobrk je rekao kako se mole da stanje s kolegom Andrejem bude što je bolje moguće.

Upitani su oko navoda da je pozlilo još dvojici kolega te kako su postojale informacije o toksikološkom nalazu. "Radi se o situaciju izuzimanja svih tragova, provedene su sve klasične mjere radnje. Za sada nema indicija što se tiče toksikoloških nalaza, preliminarni nalazi ne pokazuju čvrsti dokaz o čemu se točno radi i moramo čekati vještačenja. Što se tiče informacija o drugim pripadnicima, nije točno da drugi imaju zdravstvenih problema", kaže Milina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan je i previše", zaključuje Bilobrk.

Polaznici te obuke jutros su, kaže Milina, testirani i provjerilo se da nema zdravstvenih poteškoća. "Obavljena su testiranja i oko COVID-a, nema indicije da nitko ne nastavi s obukom. Radi se o postrojbi koja je uvijek ispunjavala sve svoje zadaće na najvišoj razini i obavlja ih i ovih dana", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi netko pristupio ovoj jedinici, objasnio je Bilobrk, radi se najrigorozniji zdravstveni pregled. Što se tiče samog treninga, navodi kako nije novost, kako se provodi već neko vrijeme. Istaknuo je i kako nogometaši stradavaju na terenu te kako u tom slučaju ne mogu ništa poduzeti.

Bilobrk kaže kako postrojba ima i psihološku pomoć, a Milina navodi kako na dnevnoj bazi moraju tražiti introventno psihološku pomoć jer takav je posao policajaca. "Jučer je održana sjednica i pružena je psihološka pomoć 20 policajaca", istaknuo je između ostalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitani je li potrebno sve pripadnike ATJ Lučko testirati na efedrin, Milina kaže da te indicije nisu primjerene. Oni se, navodi, tstiraju kao i drugi građani, kada se dogode određeni sigurnosni događaji. Oni su prošli redovne preglede, navodi pa dodaje kako se provode svakih šest mjeseci. "Evo i ja sam testiran", govori.

"Molim vas da ne idemo u smjeru za kojeg nemamo nikakve indicije. Mogli smo ih dobiti jedino iz bolnice, a to nismo dobili", zaključuje Božinović. Govori kako nije kriterij samo fizička spremnost za ulazak u postrojbu, tu su i psihofizički kriteriji. "Sve se provjerava i sve će se provjeriti. Naravno da je velika odgovornost na državi, na institucijama represivnog sustava, ali svi mi koji sudjelujemo u stvaranju javnog mnijenja možemo biti dovoljno odgovorni i pričekati ono što nam jedino može dati rezultate, a to su vještačenja i one struke koje nam jedine mogu dati takve rezultate", rekao je. Tvrdi kako po drugim slučajevima može zaključiti da će se rezultati čekati desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na stanje drugog kolege i na unaprjeđenje sustava pa rekao da je drugi kolega bolje jutros nego sinoć, a po pitanju sustava, navodi kako se sve dogodilo iznenada, da su pripadnici prošli sve testove, a neodgovorno bi bilo govoriti o nekim promjenama sada, tvrdi.

Milina je upitan oko akcije u Šibeniku, a odgovorio je kako je zabilježen rekordan broj slučajeva oko korupcije. U konkretnom slučaju, tvrdi, uhićene su tri osobe i provode se istražne radnje. "Borba protiv korupcije naš je prioritet i rezultati su vidljivi", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pitanju oko dolaska turskog predsjednika, Božinović navodi kako je to veliki značaj, ali nema policije ni države koja unaprijed otkriva što radi kada su u pitanju dolasci državnika drugih zemalja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo