nema angažman / Ministar financija u odlasku drhtećim glasom otkrio: 'Izdvojio bih odluke koje nisu bile lagane za donijeti ih'

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Odlazi, kaže, u trenutku kad RH 'gospodarski stoji bolje nego ikad', da je to stoga 'najbolji trenutak'. Odgovorio je i na pitanje o 'pritiscima banaka'

7.7.2022.
12:25
Davorin Višnjić/Pixsell
VOYO logo

Nakon što je Zdravko Marić dao ostavku na mjesto ministra financija i potpredsjednika Vlade, naveliko se nagađalo o razlozima za taj potez. Bivša premijerka Jadranka Kosor za RTL.hr jučer je konstatirala da je očito da su se u Vladi na njegov odlazak pripremali već dulje vrijeme, čemu u prilog ide činjenica da se istodobno s objavom o Marićevom odlasku, izašlo s imenom Marka Primorca kao kandidata za njegovog nasljednika na mjestu ministra financija.

Na tom tragu bila je i kasnija izjava premijera Andreja Plenkovića. Na današnjoj sjednici Vlade i poslije nje niz Marićevih kolega ministara o njemu je govorio biranim riječima. "U šest i pol godina, ako ste me išta upoznali, svi moji odgovori su dosta icrpni, dugački, možda i predugački", kazao je Marić, stigavši do mikrofona nasmijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Objašnjenje vrlo čudnog tajminga /

Kosor za RTL.hr o razlozima Marića, te o nasljedniku: 'Još se nije ogradio od Kolindinog obećanja 8000€ plaće'

Image
Objašnjenje vrlo čudnog tajminga /

Kosor za RTL.hr o razlozima Marića, te o nasljedniku: 'Još se nije ogradio od Kolindinog obećanja 8000€ plaće'

"Ovo su odluke koje se ne donose preko noći i laka srca", dodao je: "Ovo je druga najvažnija uloga koju sam u životu prihvatio, poslije one uloge oca."

Rekao je da smatra da je cilj svih ekonomskih politika bolji život u RH, a da su sve ostale poslije toga po važnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas kad gledamo, neke od naših postignuća uzimaju se zdravo za gotovo, da su došle na lak način, a znamo da to nije tako, da su iziskivale puno napora, odricanja, rada, pa i puno sreće", rekao je dalje.

Bio je, kaže, svjestan odmah po stupanju na funkciju da je neophodno djelovati jako brzo. Potom je izdvojio neke odluke za koje je rekao da nisu bile tako lagane:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od njih je bila odbijanje zaduživanja na međunarodnom tržištu. Svjestan ne samo tog trenutka, nego i onoga što slijedi nakon toga, veliki projekti, kolega Butković je najavio da bi išao u poslovno restrukturiranje cesta i autocesta... To nije bilo lako donijeti. Isto kao i poreznu reformu. Na domaćem planu, razgovor s predsjednikom Plenkovićem bio je ne samo konstruktivan, nego puna podrška svega što sam predložio, sve inicijative su postajale i inicijative Vlade."

"Iz tih vremena pamtim one trenutke kad sam išao prezentirati MMF-u i rejting agencijama, da zemlja koja ima rapidno rastući javni dug, jednu od prvih mjera u konsolidaciji financija i udjela javnog duga u BDP-u, ide na smanjivanje poreza. Do tada je u pravilu bila praksa povećanja poreza. Ali, mislim da smo ih uspjeli uvjeriti da je to bio dobar potez", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao dalje je da su uslijedile neke lijepe i neke manje lijepe godine:

"Pa i u onim lijepim godinama, tu smo potpuno jasni, bilo je godina u kojima su pozitivni globalni ciklusi išli u korist... Ali i u tim godinama je bilo određenih izazova. Najčešće se na prvo mjesto stavlja Agrokor. A što se tiče proračuna i državnih financija, puno veći udar je bio kriza Uljanika, onih 4 i pol milijarde, u tom trenutku, jamstava. A onda je došlo ono što nismo mogli predvidjeti... negdje je nastao neki virus i proširio se po cijeloj svjetskoj populaciji i učinio nas taocima. Svi smo morali ostati kući, pala je gospodarska aktivnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskustva Hrvatske iz ranijih kriza vrlo jasno su nas uputila", kazao je kako su to sve pregrmili.

Rekao je da su to bile naučene lekcije za koje se nada da će se znati primijeniti i narednih godina. Nabrojao je dalje i energetsku krizu i potres, ali da ih ništa od toga nije odvuklo od ranije zacrtanih ciljeva, pa tako niti od ulaska u eurozonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebao bih imati tu čast biti u ponedjeljak i u utorak na Vijeću ministara financija gdje bi trebala biti donesena i formalna odluka o članstvu RH u eurozoni s 1.1.2023. godine.", kazao je.

"Imam osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je sve ovo napravio. Isti mi osjećaj kaže da je ovo najbolji trenutak za donijeti ovu odluku. Slažem se s onima koji su rekli da nema nikad dobrog trenutka za ovakvu odluku. Ali, uzevši u obzir sve okolnosti, smatram da ovo jest najbolji trenutak za ovu odluku", dotaknuo se konačno razloga za odlazak: "Usudio bih se reći da je ovo trenutak u kojem Hrvatska, unatoč svim izazovima, gospodarski i financijski stoji bolje nego ikad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nekoliko mjesta nakon prvih oko deset minuta govora, ministru Mariću je počeo podrhtavati glas. "U ovom trenutku nemam nikakav (drugi) angažman", kategorički je odbacio da bi ga negdje čekao neki drugi posao.

Zahvalio je stranci kojoj nije nikad postao član: "Da me HDZ nije predložio, nikad ne bih ni bio ministar. Zahvaljujem se i građanima koji su mi ukazali povjerenje, što formalnim glasanjem u petoj izbornoj jedinici, ali i svim građanima na podršci. Građani su u cijeloj ovoj priči jedini i najvažniji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio je potom i koalicijskim partnerima, medijima koji su ga pratili. Kad je progovorio o svojoj obitelji, za koju je rekao da je podnijela najveći teret njegovog ministarskog rada, Marić je bio vidno potresen: "Vrijeme je da se i njima odužim."

Rekao je dalje da je Hrvatska napravila puno kako bi se othrvala inflatornim pritiscima. Na pitanje o Agrokoru, gdje je bio u prethodnom dijelu svoje ranije karijere na istaknutim funkcijama, kazao je da je svoj posao radio najbolje što zna i da je bio izvršni direktor, a ne član uprave:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče financija Agrokora, nisam bio direktno involviran. Ne vidim ništa po čemu bih ja zapravo trebao biti zabrinut ili odgovarati na bilo kakva pitanja. Moja uloga je bila vrlo jasno definirana i ja bih financijsko izvješće vidio kad je ono bilo gotovo."

Rekao je da misli da neće aktivirati "6+6", odnosno aktivaciju i zamrzavanje mandata u Saboru na koji ima pravo zato što ga je izborio na zadnjim parlamentarnim izborima: "Zasad se više ne vidim u politici."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da s Plenkovićem nije imao nikakvih tajnih dogovora oko svog odlaska:

"On i ja smo imali svo ovo vrijeme izuzetno otvoreni dijalog. Nikad nikakve vrste tajnih dogovora nismo imali. Uvijek smo razgovarali konstruktivno i o poslu. Ovaj zadnji razgovor je bio o tome."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da ne pamti točan datum ili sat. Rekao je i to da je razlog za ovakvo tempiranje odlaska to što ima djecu koja više nisu baš tako mala, na jesen počinje nova školska godina, da ih je htio zaštititi od daljnje javne izloženosti...

Rekao je da se na početku prvog mandata "isprogramirao na jedan mandat". Ali, u međuvremenu je izbila pandemija i stoga je odlučio, kad se već cijela Vlada sasvim posvetila borbi, ostati još. U svakom slučaju, kazao je, s ulaskom u eurozonu, što on smatra suštinski gotovim, jer ostale su samo tehničke stvari poput kovanja novca i sličnog, smatra da je glavnina posla obavljena i zaokružena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ga premijer pokušao odgovoriti da sad ode?

"Naravno da o takvim temama sigurno razgovarate. Da nije samo da primite na znanje i gotovo", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da me obitelj podržava u svemu", dodao je na dodatno zapitkivanje novinara.

A ako su svi tako divni partneri u Vladi, koalicijski partneri, obitelj ga podržava, zašto ipak odlazi? Nije li mogao ostati još dvije godine i time kompletirati i drugi puni mandat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj posao iziskuje stopostotni angažman. Takav sam od prvog dana i bit ću do daljnjeg. Ne želim se dovesti u situaciju da dođem na posao i ne budem stopostotno angažiran", nije se dao ministar, i dalje je inzistirao na tome da je ispunio sve ciljeve koje si je zadao.

"Supruga me je na početku mandata pitala: 'Znaš li ti što uopće želiš?' E, pa mislim da sam i njoj, pa i drugima (sad, s ovime) pokazao", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedilo je pitanje novinara o njegovom planiranom nasljedniku. Marko Primorac na istoj adresi ima i obrt i tvrtku iste djelatnosti, što se ocjenjuje i takvime da porezna uprava takvo ponašanje ocjenjuje agresivnim poreznim planiranjem i vrši poreznu presiju nad takvim ljudima. Hoće li se u njegovom mandatu agresivno relaksirati porezi prema privatnicima?

"Ne mogu znati sve detalje... Ja vam mogu vrlo jasno reći da Marko sigurno neće napraviti neku grešku koja će mu zakomplicirati život u tom smislu. Svjestan je on toga svega, sveučilišni je profesor, siguran sam, siguran sam da neće tražiti niti bi Porezna uprava činila nešto da tretira...", odgovorio je, a na to kako Porezna tretira takve slučajve, uputio je novinare da se obrate Poreznoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan žali li za nečim, Marić je rekao da nije čovjek koji se žali i vraća unatrag: "Ja vam nisam niti čovjek koji misli da sve zna i da je sve dobro napravio, daleko od toga. Ja sam cijeli ovaj mandat uvijek nastojao da greške ne budu velike i da se ne ponavljaju, jer tko radi taj i griješi. Sad kad gledam retrospektivu, ima nekih finesa i stvari koje bi čovjek mogao bolje i kvalitetnije napraviti."

"Jedan moj kolega je dobro rekao da se ovaj posao jedino radi i glavom i srcem, i balansirati između toga. Ja sam neke stvari učinio gdje je srce malo iskočilo jače, pa sam, ne znam, završite na ramenima ili slično", smijali su se okupljeni.

Ili na brodu... dometnuo je netko.

Jedno od pitanja novinara je bilo

Upitan za zakon o oporezivanju nekretnina, kazao je da se time išlo ravnomjernije rasporediti pritisak poreza u društvu:

"Procjena na kraju je bila takva da za takvo što ipak nismo bili spremni."

Procjena ili pritisak banaka?, pitao ga je Domagoj Novokmet s N1.

"Pa... puno toga. Procjena politička je bila temeljena s brojnim silnim pritiscima. To je bilo jedno u nizu onih ljeta, prije nego što sam ja završavao na jahtama, da se našalim, moje svako ljeto je bilo obilježeno, doslovno svako ljeto, javnim savjetovanjem o poreznim izmjenama... Pamtim dobro i kad sam u Promajni tražio mjesto za prijem da me nitko ne čuje (pokazivao je rukom kao da drži mobitel) a da opet iskomentiram i direktorske osnovice ili porez na nekretnine ili ne znam što", odgovorio je.

Jesu li banke tada kumovale...?

"Vi bolje... gospodine Novokmet... mislim da vi bolje znate odgovor na to pitanje od mene. Tražite da ga ja kažem. Pritisci su bili. Rezultat je bio takav kakav je bio. Tko je radio takve pritiske, mislim da znate bolje od mene", ponovio je.

"Mislim da ste time odgovorili na pitanje", potvrdio mu je Novokmet.

Novinari su ga pitali i hoće li biti recesije u Hrvatskoj. On, kaže, za takvo što prijetnje trenutno ne vidi:

"U ovoj godini za Hrvatsku, temeljem svih raspoloživih podataka, mi recesiju ne vidimo. Nažalost, okolnosti kakve jesu, agresija i dalje traje, neizvjesnost je visoka, i to ima jako veliki utjecaj na gospodarske tokove. Nismo izdvojeni, nego smo integrirani dio i Europske unije i međunarodnih tijekova i poremećaji se preliju i na Hrvatsku. I u našim najavama i objavama treba biti čist i faktualan i točan."

"Ja neću biti u prilici da nešto formalno predlažem Vladi, ali ako me netko nešto pita, mislim da će to također biti dobar smjer", indikativno je u jednom trenutku kazao.

Osim ministra Beroša, tko je bio najuporniji u traženju novaca, bilo je sljedeće pitanje. No, on je diplomatski odgovorio da su kolege bili korektni, da su prirodno tražili više od onoga što je bilo moguće dobiti.

Čiji je prijedlog bio Primorac?

"Ne mogu sad točno reći. Ja sam s predsjednikom Vlade o tome razgovarao. Pa i predsjednik Vlade ga dobro poznaje, nije on sad neka nepoznata osoba koja je sad, ne znam, totalno iz trećeg plana iskočila", odgovorio je.

Za svoj razgovor s Todorićem u jeku krize, kazao je da nije bio nikakav poseban.

"Surađivali smo četiri godine, bio sam dio tima, u tim okolnostima, kakve su bile, nisam htio protiv svoje riječi, principa, ljudskosti, odbiti takav jedan susret", kazao je, a na podsjećanje da je bila riječ o "praznoj kući, presjedanju iz automobila u automobil", dodao je:

"Upravo tako kako sam vam rekao. Što god i kako god to značilo, nisam htio pogaziti svoje principe."

Negirao je da bi ga Todorić nagovarao da ga na bilo kakav način spašava.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo