'IZ NJEGOVE STRANKE ČESTITAJU' / Grlić-Radman o izborima u BiH: 'Veliki je to teret, mrlja. Milanović radikalizirao, dao glasove Komšiću'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Schmidt se, dodaje, žalio zbog predsjednikova govora jer nije navikao da se tako razgovara

3.10.2022.
12:44
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman drži konferenciju za medije.

Govorio je o izborima u BiH pa rekao da, bez obzira na mobilizaciju hrvatskog glasačkog tijela, ovi izbori donijeli su promjene osobito predstavnika bošnjačkom narodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi kako su nezadovOljni preglasavanjem hrvatskog naroda, a to šteti budućim odnosima u BiH. "Četvrti je put Komšić izabran glasovima bošnjačkog naroda, a vodi se kao hrvatski član Predsjedništva. Ostat će veliki teret u našim odnosima, jedna mrlja, rekao bih", rekao je pa naveo: "Važno je reći da izražavamo zadovljstvo zbog odluke Schmidta, u nametanju promjena u izborni zakon. To je veliki upsjeh ove Vlade jer sve što smo radili sve ove mjesece je Schmidt prepoznao. Razgovarao je sa svima, pokušali smo mu pokazati važnost preglasavanja hrvatskog naroda u BiH, pokazati sve aberacije od 2002. godine kada su njegovi prethodnici donosili odluke na štetu hrvaskog naroda".

"Želimo BiH stabilnost, napredak, boljitak, a on je moguć ako se poštuje Ustav BiH i daytonski sporazum", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se potom na politički kontekst pa istaknuo kako je bilo onih koji su odmagali naporima Vlade, kako su ostavljali sjenu, ako su takve poruke, kaže, dolazile iz Hrvatske, smatrane su da dolaze od države, ali oni su se odmicali. "Predsjednik države je naštetio procesima koji su se mogli kvalitetnije završiti. Zbunjivao je visokog predstavnika i ostale. Njegove izjave pridonijele su radikaliziranju političke scene u BiH. Smatra i kako je Komšić zbog predsjednika Milanovića dobio nekoliko desetina tisuća glasova.

Image
Novi gadan okršaj /

Banožić Milanoviću: 'Neka u vojne objekte zabrani ući svojima koji ih koriste za relaksirajuće aktivnosti'

Image
Novi gadan okršaj /

Banožić Milanoviću: 'Neka u vojne objekte zabrani ući svojima koji ih koriste za relaksirajuće aktivnosti'

Za Krišto je, navodi, suprotno izrečenom od strane Komšića, svaki Hrvat u BiH glasovao na nju. "Difamirao je hrvatske birače u BiH, no istina je da su svi glasali za Borjanu Krišto", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi i kako se Izetbegoviću kao bumerang vratila radikalna politika, a i sam je, tvrdi, priznao da je lažno pregovarao.

"Nadamo se da će Hrvati sa strankama koje furmiraju vlast, formirati novu Vladu. Ključno je da politički akteri nastave razgovarali kako bi osigurali ravnpravnost naroda, a važno je i da su druge zemlje podržale", kaže pa ističe kako je to učinio SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponavlja kako su učinili sve da upoznaju sve, odnosno da na agendi razgovora drže nužnost promjene izbornog zakona, a to je jedan od 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti za kandidacijsko članstvo u EU.

Zaključuje kako su Bošnjaci sami odlučili raskrstiti s radikalnom političkom bošnjačke strane u BiH pa su na političkoj pozornici različiti akteri i ostaje nam za vidjeti kako će to dalje biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponavlja kako im je otežao predsjednik Milanović i time što je zaustavio primanje u NATO savez Finske i Švedske, sve im je to, navodi opet, otežalo. Schmidt se, dodaje, žalio zbog predsjednikova govora jer nije navikao da se tako razgovara.

Odgovarajući na pitanja opet je iskoristio priliku pa se osvrnuo na predsjednika, rekavši kako se za BiH nije učinilo ništa od 2002. godine, a i Milanović je u nekom trenutku bio predsjednik. "Sada članovi njegove stranke čestitaju premijeru Plenkoviću i ovoj Vladi na ovom iskoraku", kaže pa zaključuje da je ovo veliki korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući navode Mosta da će Komšića proglasiti personom non gratom kaže kako oni samo galame, a nisu ni otišli u BiH. Govori dalje kako je do sada to tehnički i bio, da je on legalan, ali nije legitiman predstavnik Hrvata u BiH. "Jeste li vidjeli da je Komšić bio u nekom hrvatskom mjestu? Gdje je dobio glasove? On je izoliran od 2018. i to nije neki čimbenik", rekao je pa zaključuje da je Most prespavao sve procese.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo