sjednica Vlade / Plenković: 'U našem mandatu plaće su rasle između 25 i 40 posto'. Procjena rasta BDP-a ove godine samo 3 posto, a inflacije 7,8 posto

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Trenutna projekcija BDP-a je 3 posto za ovu godinu, rekao je ministar Marić

27.4.2022.
10:55
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Vlada RH održava redovnu sjednicu, a u uvodnom dijelu obratio se premijer Andrej Plenković.

Sjednicu pratite uživo na našem portalu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se prvo osvrnuo na pregovore sa sindikatima javnih i državnih službi koji su kako je rekao uspješno završili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnovicu plaća smo u proteklih pet godina digli za 18 posto, a jučer smo je digli za još četiri posto. Dizali smo i druga materijalna prava radnika - regrese, darove za djecu, dnevnice... a pritom smo učinili puno kroz granske sporazume, dodatke, porezna rasterećenja. Kad gledamo u različitim sektorima, u našem mandatu plaće su rasle između 25 i 40 posto", rekao je premijer na početku. 

Dodao je da se povećava i iznos za stistematske preglede, dogovoreno je povećanje troška za prijevoz koji ide s jedne kune po kilometru na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam u slučaju povećanja cijene goriva. Kad je riječ o plaćama, 4 posto se povećavaju od 1. svibnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna plaća narasla je od listopada 2016. za 1810 kuna, na 7452 kune, odnosno za 32 posto.  

Zahvalio se na uspješnim pregovorima sa sindikatima ministru rada Josipu Aladroviću koji je na odlasku iz Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dnevnom redu, Vlada će donijeti Nacionalni program reformi za ovu godinu, kao i Program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2023. – 2025. 

''Danas je vrlo važna sjednica Vlade jer usvajamo Nacionalni program reformi za ovu godinu te Program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2023. – 2025. godine. Reći ću samo da smo pripremili Plan na tragu lanjskog dokumeta i on se bazira upravo na Nacionalnom planu oporvaka i otpornosti'', istaknuo je Plenković i dodao: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas ćemo donijeti konačan prijedlog zakona. Vjerujemo da kada Hrvatski sabor izglasa ovaj zakon da idemo prema kraju kako bi nastavili uvođenje eura."

Ministar Zdravko Marić rekao je da je nakon prošlogodišnjeg rasta BDP-a od 10,2 posto, što je bio drugi najveći u EU, ova godina počela s energetskom krizom i ratnim zbivanjima, odnosno negativnim rizicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutna projekcija BDP-a je 3 posto za ovu godinu. 

"Glavni pokretači rasta u ovoj i idućoj godini bit će investicije javnog i privatnog sektora te izvoz roba i usluga", kazao je Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da procjene inflacije iznose 7,8 posto za ovu godinu dok bi u idućoj trebala biti 3,7 posto. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo