NATRPAN RASPORED / Plenkovićeva turneja po Dalmaciji: 'Milanović je licemjer! Ponaša se kao predsjednik koji se bori protiv HDZ-a'

Trudi se igrati umjesto Grbina čelnika opozicije i biti protiv Vlade koja je dobila povjerenje na izborima, rekao je Plenković

28.4.2021.
13:20
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je na turneji po Dalmaciji. 

Nakon što je u Šibeniku, kako je rekao u ulozi predsjednika HDZ-a, podržao stranačke kandidate na lokalnim izborima, otišao je u susjednu Zadarsku županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Benkovcu je sudjelovao na svečanosti puštanja u rad VE Korlat gdje je najavljena izgradnja SE Korlat i prvog obnovljivog hibridnog energetskog parka u Hrvatskoj. 

Potom je stigao u Zadar iz kojeg se obratio novinarima. Uvodno je govorio o uspjesima Zadarske županije koju godinama vodi HDZ i suradnji Vlade sa županijom te podržao HDZ-ove kandidate na lokalnim izborima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da vojni vrh uvijek bio u Okučanima i ne zna što bi se trebalo dogoditi da ne budu i ove godine. 

Nastavio je i raspravu s predsjednikom Milanovićem koji ga je danas prozvao za nerad i rekao da ima strast za uništavanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER U DALMACIJI /

Plenković samouvjereno: 'Državi ništa ne fali, sve što treba funkcionira. Treba samo popraviti detalje oko cijepljenja i zdravstva'

Image
PREMIJER U DALMACIJI /

Plenković samouvjereno: 'Državi ništa ne fali, sve što treba funkcionira. Treba samo popraviti detalje oko cijepljenja i zdravstva'

"Imamo nekog tko je izabran za predsjednika, koji je, u biti, jedan licemjer. Koji sve što govori o drugima, u biti stalno priča o sebi. Stalno priča o sebi i sve što čujete je narativ o sebi", kazao je. 

"I u toj cijeloj tiradi uvreda i raznih usporedbi istodobno hini nekakvo zajedništvo i suradnju. Imate nekoga tko stalno vrijeđa druge, ili mene, predsjednika Sabora, ili  novinare ili Pupovca ili druge komentatore. Stalno imate jednu tiradu. Najbitnije je da je Milanović izašao iz cipela predsjednika svih građana i ponaša se kao predsjednik koji se bori protiv HDZ-a. I to on priznaje u svojim izjavama. Ali to nije njegova uloga. I on time sam sebe razotkriva. On ne funkcionira kao predsjednik svih, što bi mu trebala biti zadaća, nego se trudi igrati umjesto Grbina čelnika opozicije i biti protiv Vlade koja je dobila povjerenje na izborima i uvjerljivo je pobjedila", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o raspravi s Milanovićem oko postavljanja veleposlanika i diplomata. Naglasio je da se Milanovića kao diplomata u Bruxellesu nitko ne sjeća.  

"Mene na Europskom vijeću nikada nitko pet godina nije pitao za njega. Toliko o njegovom velikom utjecaju na razini Europe", rekao je Plenković te je dodao da ga u Bruxellesu sjećaju samo po kupovini rabljenih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je dostavila Uredu predsjednika i to ministar vanjskih poslova popis veleposlanika koji su u tom trenutku mogli ići na mandat jer su ti mandati dolazili kraju. Taj prijedlog je u Uredu predsjednika. Tamo je. Neka pita svog predstojnika Ureda koji se više puta sastajao sa ministrom. Na njima je da odgovore. Ako im se netko ne sviđa, to moraju reći. Nema tog propisa ili sistema koji bi podrazumijevao da netko iz Vlade ispuni 50 posto kućica, a ostalo ostave prazno. A on kaže da nema nikoga. Hoće prazno za koga? Nema alternativnog prijedloga. Kada dođe s nekim prijedlogom, mi ćemo ga razmotriti", kazao je Plenković.  

I onda je ponovno objasnio odnose s predsjednikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u političkom svijetu i ako imate nekoga tko tko je samo formalno predsjednik, a, u biti, je čelnik oporbe. Neko tko deklarirano kaže da će se boriti protiv HDZ-a. To se još nikada nije dogodilo. Još ni jedan predsjednik nije otvoreno rekao da je protiv Vlade i vladajuće većine. On tu iskoračuje iz ovlasti", rekao je Plenković. 

"Postoji akter koji je dobio povjerenje prošle godine zahvaljujući družini Škore, cijela ta njegova svita je imala samo jednu zadaću otkinuti dio birača HDZ-a i omogućiti Milanoviću pobjedu u drugom krugu. Zato se i dodvorava krajnoj desnici. Nije uzalud danas spomenuo Stojadinovića", kazao je Plenković te dodao da je "to vrlo perfidno, licemjerno i nisko". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodvoravamo se krajnjoj desnici, glumimo predsjednika, a velika smo oporba HDZ-u i igramo rolu umjesto Grbina koji je, ot kad je postao predsjednik, kompletno van forme", rekao je Plenković i dodao da je uloga predsjednika okupljati sve. 

Rekao je da ćemo od sljedećeg tjedna dobivati od 250.000 do 300.000 doza cjepiva tjedno i da se moraju ubrzati postupci za pozivanje pacijenata na cijepljenje. "U Hrvatskoj je danas prvi puta došlo više od milijun doza cjepiva, sve skupa. I to treba potrošiti", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo