'pišu o mom egu' / Predsjednik: 'Banožić ne govori kad sam prisutan, zabranjeno je'

Image
Foto: RTL

Dan ranije, 9. gardijska brigada 'Vukovi' objavila je kako je svečanost otkazana jer su nastali problemi s Uredom predsjednika RH

28.10.2022.
11:58
RTL
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske odao je počast civilnim žrtvama Široke Kule i okolnih mjesta Ličko-senjske županije iz Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred spomen-obilježja.

Nakon toga dao je izjavu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je to da danas u Gospiću nema jednog obilježavanja nego njih nekoliko.

"Odlikovanje dijeli predsjednik i nitko drugi. Pitajte ih gdje je problem", kaže predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su istaknuli kako je Ured predsjednika tražio da ministar Banožić ne može držati govor pa tvrdi kako je to već godinu dana tako, kako je to "prema tom ponavljaču odgojna mjera, da se ne može iživljavati na slabijim od sebe", ističe.

Govoreći o tome što se gardijska brigada oglasila priopćenjem, navodi kako u istom ne piše ništa, kako pišu o njegovu egu. Ponavlja kako odlikovanja dodjeljuje predsjednik i da se dodjeljuju članovima obitelji pripadnika brigade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON BANOŽIĆA OVO? /

Milanović odgodio svečanost u Gospiću? Prozvala ga brigada

Image
NAKON BANOŽIĆA OVO? /

Milanović odgodio svečanost u Gospiću? Prozvala ga brigada

"Ministar Banožić ne govori kad sam ja prisutan, to mu je zabranjeno", ističe.

Navodi kako su dodijeljene beretke profesionalnim vojnicima, nikakve udruge, ni lijeve ni desne neće odlučivati o protokolu hrvatskih vojarni. "Sve drugo je slobodno. Široko ti polje", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće doći, ističe, jer će žrtvovati tih 12-ero ljudi. Bacaju se pod jureći kamion za Banožića pod naredbom HDZ-a. To rade po naredbi", rekao je pa istaknuo kako je on tu gost, dodjeljuje odlikovanja koja su tražili.

Pita se gdje je ministar obrane, "nije se ispričao, nisam ga vidio od travnja kada je Rojsa, Gotovinu proglasio udbaškim pudlicama, to je taj nesretnih rekao, Plenković ponovio, ja ga otad nisam vidio", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojnike bojkotiraju, smatra pa tvrdi kako je on došao, posao obaviti. "Iza ovoga stoji HDZ, nikakva udruga, nemojte govoriti o tome tko je u pravu", navodi. "To je organizacija koja ima interes da izvlači novac, da vara i da navodno vlada ovom zemljom. Određene udruge su pod njihovim jarmom i neće dobiti pribijenog eura ako ne rade što se od njih traži. Župan ove županije je slatki žabac koji je bio moj kandidat za načelnika. Taj čovjek je sada HDZ-ovac i mora se dekontaminirati i mora biti najprljaviji, najglasniji. Ovo je vojarna, ovjde će se postupati po pravilima. Neka gospoda objavi korespodenciju, svaku riječ što su tražili, kakvim su se ultimativnim tonom postavili, čime su prijetili i što su naporavili, neka ode u HDZ i neka mu daju pare koje su ukrali", govori dalje.

Upitan oko toga jer će poslijepodne ministri doći tu i položiti vijence kaže da su nebitni, nema postrojbe, ona je sada dobila beretke. Zaostatak su u probavnom traktu, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali su ga i je li mu neugodno jer se opet dijeli svečanost, a kaže da je to specijalitet HDZ-a koji odvaja i kolone. Neugodno mu može biti, govori, samo zbog toga što živi u zemlji u kojoj je politici toliko lopova, da je zbog toga tužan, i da je tu da taj problem riješi.

Ovdje je prozivao 2013. da je HDZ banda, osvrće se ponovno na župana Petrya. Ističe potom opet kako je ovo danas bila zapovijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednika se mora podržavati, a to radi vlada, no ona je takva da uskoro neće biti nikoga na slobodi, trebaju nam zamjene kao u hokeju", govori.

Upitan je zatim i je li pozvan u Dubrovnik na obilježavanje obljetnice oslobađanja juga pa pita tko organizira to, tko šalje pozivnicu. Šalje Dubrovačko-neretvanska županija, a poziv, navodi nije on dobio osobno, ali Marijan Mareković koji je tamo bio prvi zapovjednik, on neće doći jer ide s njim, ali doći će HDZ-ovci, i Bane, i bit će jako svečano, stavit će pereline i mahati, tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako ovo nije bojkot, kako bi bio da on negdje dođe i bojkotiraju ga tako da ne dođu gdje je on. "Ovo bi moglo biti vrsta bojkota, jer su tu, kad sam ja ovdje onda su Bane i Medved i Ernst su gosti, ali ako me ne pozovu, to nije bojkot, to je nepozivanje", rekao je.

Govorio je između ostalog i na ponovljene najave o zabrani rada nedjeljom u trgovinama. "Zašto to Vlada sada radi? Bolje neka se bave time koliko im ljudi završava u ćorki. Banožić je sljedeći. Neka se ne vara, neće prestati", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se onda i na zločine u Srebrenici pa istaknuo kako je sud presudio da je to genocid.

"Treba biti delikatan, jer to je samo jedan sud. Postoje puno veći zločini po nepravdi i trajanju. Kao što nama dio Srba ljepi etiketu za Jasenovac, a to sam zamolio Dodika da spusti loptu, tako sada Muslimani i Bošnjaci pokušavaju ubiti Boga u Srbima. To je korak do toga da Srbe nazivate genocidnim narodom. I na kraju, kakve veze Dodik, a posebno ja imam sa Srebrenicom? Nikakve", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je dalje o Dodiku pa naveo kako su ga pokušali pokrasti na izborima, kako je on srpski patriot, da se nikada neće slagati u svemu, ali i da su oni samostalni i neovisni. "Čak i u Beogradu", navodi pa dodaje: "Takvog Srbina želčim za susjeda u BiH. Jelena Trivić, nema tko joj nije dao novac, deset je puta gota od Dodika", ističe.

"Dodik ne da nije na daljinskom upravljaču Aleksandra Vučića niti je protiv njega, nego je divlje neovisan i s takvim ljudima nije lako, ali se može. ovo drugo je sve kupljeno i to prljavim novcem", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo