izjava nakon predsjedništva / Plenković: 'Unatoč Milanovićevom vrijeđanju, Schmidt je zahvaljujući argumentima koje smo podastrli donio ispravnu'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

'U vanjskopolitičkim aktivnostima od vikanja, vrijeđanja, blokiranja i sličnih metoda koje je zagovarao Milanović nema koristi, može biti samo štete', kazao je premijer

3.10.2022.
17:58
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

HDZ je održao sjednicu šireg Predsjedništva stranke. Nakon sjednice premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Premijer je na početku kazao kako su zadovoljni revidiranom procjenom EBRD-a koji je povećala procjenu rasta Hrvatske s 3,5 posto BDP-a na 6,5 posto. Kazao je i da s obzirom na mjere koja je Vlada donijela očekuje rast hrvatskog gospodarstva i u prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podzemno skladište plina je došlo na 90 posto popunjenosti prije roka, pravodobno smo planirali i poduzeli sve aktivnosti. Dobro je da s te strane osiguravamo opskrbu plinom tijekom jeseni i zime. Filipović nas je izvjestio o razgovorima koji su održani s ministrima energetike", kazao je Plenković te poručio da će se Hrvatska založiti za ograničavanje maksimalne cijene plina kako bi se izbjegle špekulativne aktivnosti na tržištima koje dovode do rasta cijene plina.

Kazao je i kako su razgovarali o INA-i, da je nova Uprava ušla u tvrtku te da očekuje da prionu poslu i pomognu u razgovorima s mađarskom stranom oko promjene modela upravljačkih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se osvrnuo na izbore u BiH, čestitao kandidatkinjama i kandidatima okupljenima u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH te gospođi Borjani Krišto.

"Ona je u Livnu u srijedu bila pobjednica kada je riječ o izborima hrvatskog člana predsjedništva. Riječ je o glasačima iz reda hrvatskog naroda, tu nema dilema. Došlo je ponovno do preglasavanja gdje su iskoristili prigodu građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za Komšića. Smatramo da je to loše. To je nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo 16 godina nominalno hrvatskog člana predsjedništva kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše", kazao je.

Premijer je kazao da je dobro da je HDZ BiH s ostalim strankama ostvario dobre rezultate te da je Christian Schmidt iskoristio bonske ovlasti i donio promjene ustava Federacije BiH i promjene izbornog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omogućio je da ne dođe do preglasavanja legitimnih predstavnika Hrvata i strankama za koje glasaju Hrvati da budu dio vlasti na razini Federacije i središnjih vlasti na razini BiH", kazao je premijer.

"Bili smo u komunikaciji sa Schmidtom, to je normalno i legitimno. Ako postoji jedna vanjskopolitička tema koja je od ključnog interesa RH to je onda ravnopravnost Hrvata u BiH. To smo radili kooperativno, stalno smo tumačili i stavljali u fokus argumente. To je bilo davajući podršku razgovorima političkih stranaka Hrvata i Bošnjaka", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako su podržavali napore diplomacije SAD-a i Europske službe za vanjske poslove. Kazao je i da su angažirali predsjednika Europskog vijeća koji je pokušao napraviti iskorak.

"Bilo je jasno da bošnjačke stranke ne žele dogovor prije izbora. Tumačili smo da je zadnja šansa da se stvari poprave korištenjem bonskih ovlasti od strane Schmidta što je jučer i učinio. Mislim da je to mudra i pravedna odluka", kazao je premijer te dodao da je to u interesu dobrog funkcioniranja BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao i da mu je drago da su politikom traženja partnera i saveznika učinili maksimalne napore koji su doveli do rezultata.

"To pokazuje javnosti da u vanjskopolitičkim aktivnostima od vikanja, vrijeđanja, blokiranja i sličnih metoda koje je zagovarao Milanović nema koristi, može biti samo štete. Unatoč njegovom vrijeđanju, Schmidt je zahvaljujući argumentima koje smo podastrli donio ispravnu odluku jučer", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo