SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA / Plenković o izborima u Splitu: 'Prošle godine je Vice bio predmet mržnje, a ove je to Đogaš'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Premijer je kazao kako su izbori bili nepotrebni, da se stranka nije spremala za njih te da ih je isprovocirala postojeća vlast

11.7.2022.
19:38
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu u hotelu Westin održana je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a. Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice.

Premijer je kazao da su na sjednici raspravljali o krizi, rastu cijena, aktualnim političkim zbivanjima te ulasku Hrvatske u eurozonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao najavu o izlasku Čačića iz koalicije.

"Bilo je dosta puta najava, parlamentarna većina je stabilna sa ili bez jednog glasa Reformista. Nemam običaj se baviti time da dajem nekom košarice, imali smo puno zajedničkih projekata za sjever Hrvatske. Svatko od naših partnera traži u okviru većine vidljivost i posebnost, što poštujem, nastojim to i potaknuti. Možda to Čačić u komunikaciji radi na samo njemu svojstven način. Sutra je parlamentarna većina, pozvan je pa ćemo ga pitati", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINIMALAN BROJ RUKU U SABORU /

Čačić odlazi iz vladajuće koalicije, zastupnici u Saboru vide 'spavače' HDZ-a: 'Ima pojedinaca...'

Image
MINIMALAN BROJ RUKU U SABORU /

Čačić odlazi iz vladajuće koalicije, zastupnici u Saboru vide 'spavače' HDZ-a: 'Ima pojedinaca...'

Plenković je kazao i kako ne smatra da postoji problem s projektom Sjever zbog lokalnih HDZ-ovaca.

"Ministar Butković će raditi na tome da projekti i ulaganje u željeznice idu brže", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako ne vidi da je Čačićeva odluka o izlasku iz većine bitnija od odluke o ulasku Hrvatske u europodručje.

Premijer se osvrnuo i na povratak Mladena Barišića u saborske klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je dobio izvorni mandat, bio je 4. ili 5. u 6. izbornoj jedinici. Ako se želi vratiti u Sabor to je njegovo pravo", kazao je premijer.

Komentirao je i tvrdnje HSLS-a da ne žele da većina ovisi o Barišiću te kazao kako to nije čuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na izbore u Splitu.

"Čestitam Puljku bez obzira na izlaznost. To su bili nepotrebni izbori gdje je vlast samu sebe srušila da bi napravila dogovor sa svim lijevim opcijama da sve glasove preliju Puljku pa je tako obnovio mandat i vodio kampanju kao da je HDZ na vlasti u Splitu. Ako je 72 posto građana Splita odlučilo ne izaći na izbore to znači da su i oni smatrali da su izbori nebitni, da im nije loše ili da ih sve to usred ljeta ne zanima", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i rezultat HDZ-ovog kandidata Zorana Đogaša.

"Mislim da je puno bolji kandidat nego Puljak. Nismo išli za tim da će se održavati izvanredni izbori. Prije nekoliko godina smo mijenjali zakone. Smatram da je totalno bez veze na lokalnoj razini imati prijevremene izbore. Niti će Split biti bolji ili gori što je bio. Ovdje je bila svojstvena jedna enormna mržnja. Đogaš je dekan medicine, čovjek je '66. godište, u punoj je snazi, nacrtan je, nije počeo ići na Hajdukove utakmice neki dan, zna dobro Split, nije bio čovjek koji se aktivno bavi politikom ali se upustio u tu utakmicu na prijedlog HDZ-a. Da je imao više vremena, da je bio svjestan svih tih finesa u politici bilo bi lakše. U kratkom roku je ušao u drugi krug. HDZ je dobio 9-8 vijećnika što je svejedno, HDZ je druga stranka u Vijeću Splita. Mislim da je dao dobar doprinos. Hoće li ekipa koja je imala izjave antisemitskog karaktera, grubih nasrtaja na novinare, seks dopisivanja s navodnim maloljetnicima iz Srbije, da ta ekipa dobije podršku određenog kruga ljudi u Splitu, okej. Poštujemo volju naroda. Smatram da je Đogaš bio bolji kandidat. Narod je odlučio drugačije, mi smo tu poruku čuli", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na ostavku Vice Mihanovića.

"Čuli smo se, to je korektan potez. Bio je godinu i pol dana na čelu HDZ-a. Prošle godine je bio napadan, on je onda bio predmet mržnje, a sad je to Đogaš. Kad netko tko dođe iz mirnog života i kad shvati kad postane meta koliko mržnje u eteru postoji što od političkih protivnika, što društvenomrežnih laži. Čovjek se strese i kaže kako vi to možete izdržati. On je meni dobar u smislu objektivnog čovjeka koji je ugledan. Angažirao se, doživio je kako je to biti kandidat HDZ-a i doživjeti jednu enormnu mržnju. To je bila glavna vodilja kampanje", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao i da je na Đogašu da odluči želi li se dalje baviti politikom ili ne.

"Tko se hoće i želi baviti politikom, a jedan dio enormne mržnje koja se generira prema kadnidatima, osobito prema onima koji žele igrati za HDZ, da ih se odvrati od toga. Isto prolazi i Marko Primorac", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao i da se nije pogriješilo s nestranačkim kandidatom.

"Pitali smo sve potencijalne kandidate iz HDZ-a u Splitu tko želi biti kandidat za gradonačelnika, nitko nije htio biti. Anketirali smo za ove za koje nismo pitali pa nitko nije prelazio 15 posto", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba tražiti krivca u nekome tko je imao odvažnost da se kandidira na ovakvim izborima i u ovakvim okolnostima", kazao je premijer.

Premijer je kazao kako su izbori bili nepotrebni, da se stranka nije spremala za njih te da ih je isprovocirala postojeća vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili su izbore, presjekli pet stupića za parking, to je epohalno za građane Splita, sigurno su oni ti koji su doprinijeli da uđemo u Schengen, izgradili Pelješki most, da prežive kompanije u Splitu, da raste BDP, to je sigurno do rezanja stupića za parking", kazao je premijer.

Komentirao je i hoće li građani dobiti preporuke za štednju na energentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi prate sve, svima je jasno da se nalazimo u vremenu velike energetske krize. Činjenica je da su narasle cijene energenata zbog ruske agresije na Ukrajinu. Tijekom ljetnih mjeseci nema sezone grijanja, svi manje troše, struje ima i ona nije sporna, govorimo mahom o cijeni plina i nafte. Interveniramo, idemo za tim da bude dobro. Na GSV-u smo razgovarali s poslodavcima i sindikatima, to je bilo dobro. Izdat ćemo preporuke kada dođe moment, ima vremena za to", kazao je premijer.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo