NAKON SASTANKA SA SINDIKATIMA / Plenković o predsjedniku RH: 'Kukavički se pokrio, on je pun gnoja, u karakteru'. Šimpraga mijenja Miloševića? 'Sutra ću o tome'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Otkrio je kako su postigli dogovor oko tri točke. Najvažnije, osnovica u javnom sektoru raste za 4 posto od 1. svibnja

26.4.2022.
16:26
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sindikati javnih i državnih službi nastavili su danas s Vladom kolektivne pregovore. U pregovore se sada, na zahtjev sindikata, uključio i premijer Andrej Plenković, a svrha pregovora je postići dogovor o plaćama nakon 13 krugova pregovora bez rezultata.

Premijer je nakon toga dao izjavu za medije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako se od 2012. do 2016. godine osnovica nije dizala. "Kroz dijalog, zajedničke dogovore, u okvirima mogućnosti dizali smo osnovicu nekoliko puta da bi do sada bila dignuta na 18,31 posto. Inzistiram da je riječ o zajedničkom postignuću s ciljem poboljšanja standarda svih zaposlenika državnih i javnih službi", kaže.

Istaknuoo je da je 240 tisuća djelatnika u javnim služama kojima se godinama plaća samo na temelju osnovice povećala za 18,31 posto do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 14 krugu pregovora postigli dogovor oko tri točke, ističe premijer. 

Povećali iznos sredstava za sistematske preglede s 500 na tisuću kuna te povećanli troškove za prijevoz, s 1 na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva. Ona se, dodaje premije, može i smanjiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, s 1. svibnjem dižu osnovicu za 4 posto.

Iz sindikata navode kao su razgovori bili konstruktivni, kako se premijer odazvao kako su ga i tražili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisivanje ugovora se očekuje u petak, a novi razgovori o materijalnim pravima su planirani za jesen. Premijer ističe kako Vlada ide u rebalans proračuna, a kako su pregovori sa sindikatima jedan od razloga.

O Milanoviću

I prilikom ovog istupanja prokomentirao je nedavne izjave predsjednika Zorana Milanovića te molbu za pomilovanje Perkovića i Mustača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović se kukavički pokrio i izmislio teze kako bi posvađao HDZ i generale i heroje Domovinskog rata. On je pun gnoja, u karakteru. Znate kako gnoj nastaje i čemu služi, ne trebam to objašnjavati", istaknuo je.

Osvrnuo se i na tezu o udbašima za koju govori kako mu je predsjednik želi prišiti. Što njemu, što i njegovu ocu koji je preminuo prije nekoliko tjedana. "On govori nekom da je prištav. To znači da se gleda u ogledalo i onda to prišiva nekom drugom. Cijela priča je izmišljena. Neprihvatljivo mi je da se ovaj proces pokušava svesti na sukob", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da će vojnici koji su predsjednika pratili u BiH dobiti osnovicu, a to će, kako kaže, riješiti ministar-kriminalac. Naime, premijer aludira na prepirke koje predsjednik već neko vrijeme ima s ministrom Banožićem. 

Što se tiče izbornog zakona u BiH tvrdi kako mu se čini da bošnjačke strane namjerno nisu htjele postići dogovor. "Milanović iznosi prokremljske stavove. Mi se kao država moramo sramotiti zbog njega", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimpraga mijenja Miloševića?

Upitan o tome hoće li zaista Šimpraga zamijeniti Miloševića kako je najavljeno iz SDSS-a, premijer ističe kako je čudno da mediji sve saznaju prije njega. "Govorit ću o tome sutra nakon parlamentarne većine", rekao je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo