na sjednici Vlade / Plenković o štednji plina: 'Hrvatska ima plan da se osigura opskrba, a da cijene budu prihvatljive'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Vlada će donijeti i odluku o objavi uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj te odluku o određivanju imena mosta koji spaja kopno s poluotokom Pelješcem

21.7.2022.
10:57
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon održane sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura održana je redovita tjedna sjednica Vlade u Sveučilišnoj i nacionalnoj knjižnici u Zagrebu.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agencije za kreditni rejting su nam podigle rejting na najvišu moguću razinu do sada što je izravna posljedica članstva u eurozoni", na početku je istaknuo Plenković.

"Što se tiče energenata Vlada je u ponedjeljak urgirala i zahvaljujući našim intervencijama stabilizirali smo cijene dizela i benzina. Pratimo stanje na tržištu i sukladno tome reagiramo", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na situaciju s inflatornim pritiscima.

"Opet smo reagirali oko goriva, zahvaljujući našim internvencijama beznin će iznositi 13,02, dizel 13,43 kuna, pratit ćemo i dalje situaciju. Vidjeli smo da je inflacija 12,1 posto za lipanj, projekcije HNB-a je da bi nakon ljeta trebalo doći do smanjenja, ovo je isključivo uzrokovano vanjskim zbivanjima", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
otvorenje 26. srpnja /

Most se ipak neće zvati Pelješac, Vlada potvrdila novi naziv: 'Jednostavan je i lako pamtljiv'

Image
otvorenje 26. srpnja /

Most se ipak neće zvati Pelješac, Vlada potvrdila novi naziv: 'Jednostavan je i lako pamtljiv'

Vlada će se nastaviti s mjerama spuštanja PDV-a na niz prehrambenih proizvoda kako bi se krizna situacija premostila.

"Istodobno planiramo i za zimske mjesece uz sve aktivnosti koje smo poduzeli. Trenutna popunjenost podzemnog skladišta plina u Okoliju je na 45 posto. Mi ćemo početkom listopada ići na 92 posto. Dakle sve ide po planu. Angažirali smo HEP da se bavi tom temom. Ministarstvo gospodarstvo prati sve, vrlo je važno da sve energetske kompanije preuzmu i dio na sebe", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska ima plan, dodatno ćemo ga ažurirati, da se osigura opskrba, a da cijene budu prihvatljive i kućanstvima i gospodarstvu'', kazao je Plenković, a za prijedlog europskog plana kojim bi se od država članica EU-a tražilo da ove zime troše 15 posto manje plina kazao je da je ''riječ o orijentiru za raspravu i vrlo dobrom dokumentu''.

''Pomno pratimo stanje na tržištu i Vlada će djelovati agilno, adaptabilno i donositi odluke tako da njihove posljedice budu najbolje za građane i gospodarstvo'', zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"26. srpnja će biti veliko otvorenje Pelješkog mosta, svi su pozvani. Zaista je koincidiranje da u jednoj godini imamo i euro i Pelješac i Schengen i pregovore s OECD-om'', istaknuo je premijer.

Ovo je ujedno i prva sjednica novog ministra financija Marka Primorca i na njoj je donesena odluku o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatsku očekuje niz izmjena zakona do uvođenja eura'', kazao je Primorac i najavio da će ti zakoni biti usvojeni na sjednici Vlade 25. kolovoza, a zatim upućeni u saborsku proceduru.

Donesena je i odluka da će se novoizgrađeni Pelješki most službeno nositi naziv: "Pelješki most" ili "Pelješac Bridge", kazao je ministar Oleg Butković. "Ime je jednostavno i lako pamtljivo, jednoznačno i praktički je postalo simbol jedne vizure", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo