Premijer i ministri... / Plenković o INA-i: 'To je zločinačko udruženje, katastrofa. Politički trebaju odgovarati organizatori'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Vlada je stabilna, parlamentarna većina je stabilna', rekao je. Iznio je iznenadni rast BDP-a u RH u 2. kvartalu, duplo veći od prosjeka EU-a

1.9.2022.
11:30
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u najavi se navode konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama, te odluka o davanju suglasnosti Kliničkom bolničkom centru Zagreb za sklapanje ugovora za nabavu CT uređaja za potrebe hitne radiologije.

Sjednica se, međutim, u javnom prostoru odvija usred afere s "pljačkom stoljeća" u INA-i preko malverzacija s cijenama plina, u vezi čega je premijer Andrej Plenković jučer govorio da će se inzistirati na smjenama upravljačkog kadra kompanije koja je dijelom u vlasništvu Republike Hrvatske, a dijelom u vlasništvu mađarskog MOL-a. Tvrdio je i to da je otkriće afere dokaz da sustav funkcionira, da pljačke više ne mogu proći nekažnjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INA - 'U ime oca i plina' /

Novinari ušli u trag zgradi koju grade Dane i Rada Škugor: 'Ploču s gradilišta su maknuli prije par dana'

Image
INA - 'U ime oca i plina' /

Novinari ušli u trag zgradi koju grade Dane i Rada Škugor: 'Ploču s gradilišta su maknuli prije par dana'

Premijer je prvo komentirao još jedno brutalno ubojstvo u Novskoj, najnoviji slučaj femicida: "Dosta smo napravili u pogledu pooštravanja zakonskih odredbi, vidimo da je praksa iz prekrašjne otišla daleko u kaznenu domenu."

"Ovo je nešto što ruši same temelje društva, naravno, i predstavlja tragediju onima kojima se to nasilje dogodi", dodao je i rekao da je uvjeren da će se RH još jače boriti protiv nasilja ovakve vrste u suradnji sa svim službama i predstavnicima civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio je novi podatak koji je DZS objavio u petak: "A to je da nam je rast BDP-a u drugom kvartalu 7,7 posto. Mi smo tu gotovo 10 posto iznad prosjeka rasta BDP-a na razini EU-a koji je četiri. Samo Slovenija ima u tom kvartalu veći rast od Hrvatske."

Turizam, potrošnja, ulaganja, nabrojao je što je sve na to utjecalo. Rekao je da su u turizmu ove godine ostvareni 14,9 milijuna dolazaka i 85,9 milijuna noćenja, što bi bilo 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. A fiskaliziranih računa od turizma do 31. kolovoza je 168 milijardi kuna, što je povećanje od 28,62 posto u odnosu na rekordnu 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači da će ukupni rast ove godine biti viši nego što smo mi predviđali, nego što su nam predviđale razne agencije", kazao je dalje.

Najavio je i novi paket mjera od sljedećeg tjedna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od idućeg tjedna izaći ćemo s paketom mjera za zaštitu građana i poduzeća od poskupljenja cijena, a naročito cijena energenata. Mjere se dovršavaju, bit će sveobuhvatne, bit će namijenjene iza kućanstva, neprofitni sektor, bolnice, škole, vrtiće.

"Učinit ćemo sve da računi budu takvi da će ih moći plaćati bez većih problema. Naravno da ćemo posebno voditi računa o najugroženijim u našem društvu", rekao je i to, nabrojavši i brojne djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pljački INA-e kazao je: "Slučaj zloporabe povjerenja, zločinačkog udruženja, pranja novca, predmet ima svoju pravosudnu dimenziju. Međutim, ima i svoju upravljačku dimenziju u INA-i. Mi ćemo tu sigurno poduzimati poteze da se stvari promijene, jer ovo je izuzetno loše. To je katastrofalno i mislimo da iz korijena treba promijeniti da se ovo više ne dogodi. Naravno da u političkim smislu trebaju odgovarati skupine ljudi koje su to organizirale."

Rekao je da će posebnu poruku poslati politikim protivnicima koji su na slučaju "ove skupine pojedinaca" vidjeli neku šansu za politički profitirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da je pravda u borbi protiv korupcije slijepa i da su ovu aferu razbile državne agencije.

"Jeftine pokušaje demagoga nećemo prihvatiti... Čvrsto, snažno politički ćemo se boriti protiv njih. Realno, naši gospodarski rezultati i kad je riječ o rastu BDP-a i Pelješkog mosta i turizma i paketa mjera pomoći i eurozoni...", nabrojao je što radi njegova vlada i konstatirao da se otkrivaju takve stvari i u drugim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A novac, dodao je, tamo stoji i neće uteći nigdje":

"Vlada je stabilna, parlamentarna većina je stabilna, borba protiv korupcije je snažna."https://www.f

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo uvodno obraćanje predsjednika Vlade pogledajte ovdje:

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo