RASPRAVA BRZO ODGOĐENA / Počelo suđenje nasilnoj Amerikanki koja je uhodila profesoricu hrvatskog: brani se šutnjom

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Raney se danas nije izjasnila o krivnji jer je njen branitelj tražio da se cijeli spis od ukupno 518 stranica prevede na engleski jezik.

13.6.2017.
15:56
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu kod sutkinje Jasne Zoretić Rendulić u utorak je trebala započeti glavna rasprava u postupku protiv 41-godišnje Amerikanke Vanesse Raney iz savezne države Teksas, no ona je na kraju ipak odgođena, piše 24sata.

Amerikanka je na sud dovedena iz istražnog zatvor u kojem je završila nakon uhićenja u Bilju prije oko mjesec dana. Raney je tamo tijekom privođenja jednog policajca  ubola nožem u vrat, zbog čega je osječko tužiteljstvo sumnjiči za pokušaj teškog ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raney se danas nije izjasnila o krivnji jer je njen branitelj Miljenko Mandek tražio da se cijeli spis od ukupno 518 stranica prevede na engleski jezik kako bi mogao kvalitetno zastupati stranku, a sutkinja je to odbila. 

Na raspravu je došla i oštećena lektorica Ivančica Banković-Mandić, koju će sud saslušati na sljedećoj raspravi, a osim nje, nazočili su i predstavnici američke ambasade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica Amerikanku tereti da je lektoricu Croaticuma Ivančicu Banković-Mandić od veljače do 13. travnja 2016. učestalo nazivala na mobitel, kućni telefon i slala e-mailove i SMS-ove s ciljem da ostvari s njom neželjenu komunikaciju. 

Ivančica Banković-Mandić rekla je kako je situacija bila jeziva te da je Vanessa njoj i njenoj djeci slala i fotografije pornografskog sadržaja koje je pronalazila na internetu. Raney je napravila i nekoliko lažnih profila na Facebooku s kojih se predstavljala kao obitelj gospođe Banković-Mandić te je s lažnih e-mail adresa slala uvredljive i prijeteće poruke njezinim studentima i kolegama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanki je prošle godine u ožujku zabranjen ulazak na Filozofski fakultet nakon što je Banković-Mandić policiji podnijela prijavu zbog nametljiva ponašanja. Zbog izbjegavanja suda 15. ožujka 2017. godine određen joj je istražni zatvor, ali nakon što to nije urodilo plodom Općinski kazneni sud u Zagrebu 27. ožujka je raspisao tjeralicu za njom.

Nakon što je uhićenja u Bilji nedaleko od Osijeka, doznalo se da Raney nema reguliran boravak i da je krajem 2015. dobila izgon iz Hrvatske i zabranu ulaska na tri godine, koje je na sve moguće načine pokušala izbjeći, piše 24sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo