TOLIKO O JAVNOM ZDRAVSTVU / Već 10 godina ista priča: 'Ministre, nije samo Zadar problem. U Hrvatskoj nedostaje čak 61 ginekološki tim'

Image

Zbog nedovoljnog broja ginekologa velik broj žena ne može ostvariti svoje temeljno ljudsko pravo na zdravstvenu skrb

13.1.2020.
15:18
VOYO logo

Zbog iznimno velikog problema nedostatka ginekoloških timova u Domu zdravlja Zadarske županije udruga Roda, Platforma za reproduktivnu pravdu i Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) uputile su pismo ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

''Nedovoljan broj ginekologa u Zadru doveo je do toga da velik broj žena u Zadru ne može ostvariti svoje temeljno ljudsko pravo na zdravstvenu skrb, odnosno, izložene su povećanom riziku za oboljenja i lošijim ishodima za reproduktivno zdravlje. Važno je naglasiti kako ovo nije problem jednog grada - ovo je problem koji je prisutan u gotovo svim gradovima Hrvatske'', upozorile su udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknule su da je ''trenutna situacija primjer kako se višegodišnje nekvalitetno upravljanje sustavom, neučinkovito dugoročno planiranje, neutemeljeno rezanje troškova, sve veći odlazak liječnika i liječnica u privatne ordinacije, ali i u inozemstvo, te koruptivne prakse, zapravo lome na leđima najranjivijih  pacijenata u sustavu - žena, posebice trudnica, rodilja i babinjača''.

''Nažalost, nedostatak ginekoloških timova i ginekologa je sve veći problem u brojnim gradovima Hrvatske koji se do sada rješavao na različite, neučinkovite, skupe i neodržive načine. Ti su pristupi rješavanju problema narušavali kvalitetu i dostupnost skrbi. Tako primjerice na razini države, HZZO podiže maksimalan broj pacijentica koje pojedini ginekolog može primiti, na broj koji je sad dosegao čak i 9.000 pacijentica po odabranom ginekologu, iako ginekolozi uporno upozoravaju da bi taj broj trebao biti maksimalno 4.200 pacijentica po ginekologu. Naime, sve iznad tog broja narušava kvalitetu skrbi i stoga podržavamo apel i zahtjeve zadarskih ginekologa koji su vam poslani 10. siječnja'', pišu udruga Roda, Platforma za reproduktivnu pravdu i Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) ministru Kujundžiću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugim slučajevima, napominju, pojedine bolnice i domovi zdravlja plaćaju troškove putovanja, dnevnice i naknadu ginekolozima iz drugih (često vrlo udaljenih) gradova da na kraće vrijeme nadomjeste nedostatak ginekologa u tom drugom gradu. Drugo rješenje koje se trenutno koristi je privremena ili povremena preraspodjela ginekologa s jednog radilišta na drugo (primjerice, iz bolnice u dom zdravlja). 

''Ovaj problem postoji već više od 10 godina i umjesto da se nazire rješenje, nazire se sve jasnije da će problem biti sve veći i rašireniji, osobito za žene iz dislociranih i manjih mjesta Hrvatske, a sve to usprkos činjenici da udruge, pa tako i Roda, upozoravaju na njega već dugi niz godina. Neophodno je da održati kvalitetu i razinu skrbi, no očito je da stara rješenja ne pružaju adekvatan odgovor na ovaj gorući problem i da je vrijeme da se osmisle inovativna rješenja  koja moraju i dalje garantirati visokokvalitetnu razinu skrbi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena'', zaključuju udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također predlažu i neka rješenja: ''veća ulaganja u zdravstveni sustav, posebice u prevenciju i primarnu zdravstvenu zaštitu, jer zdravlje mora biti jedan od prioriteta u proračunu; a potrebe i prava pacijenata moraju biti na prvom mjestu u sustavu, mehanizmi za zaštitu prava pacijenata moraju se učinkovitije koristiti i ojačati kako bi sustav bolje odgovarao na prava i potrebe pacijenata''.

''Task shifting, odnosno omogućavanje primaljama da pružaju skrb zdravim ženama što može uključiti redovite godišnje preglede, uzimanje uzoraka za probire, savjetovanje o seksualnom zdravlju i kontracepciji te redovito i temeljito revidiranje praksi, tako da se raspored pregleda i vrste pregleda usuglase s najboljim dostupnim dokazima o učinkovitosti, što bi rasteretilo ginekološke timove i uštedilo sredstva za zdravstveni sustav'', navode.

Naposljetku, tu je i ''izravno poticanje djevojaka i žena da odlaze na redovite preglede kod ginekologa što bi olakšalo ranije otkrivanje mogućih bolesti i stanja i tako smanjilo troškove liječenja uz bolje ishode te kontinuirane i učinkovite kampanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju za sve, ali osobito za mlade, koje bi osnažile preventivu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo