promjena vremena sve će rješiti / Već četvrti dan Zagrepčani udišu gotovo najlošiji zrak na svijetu. Znanstvenici govore ima li razloga za paniku

U hrvatskom se glavnom gradu već danima diše teže nego li u Kalkuti u Indiji.

1.11.2021.
20:20
VOYO logo

Već četvrti dan Zagrepčani udišu gotovo najlošiji zrak na svijetu. Prema podacima švicarske tvrtke, zagađenje je 12 puta veće od granice koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Lebdećih je čestica dvostruko više od prosječne količine. Stižu i preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Ima li razloga za paniku? Sa znanstvenicima je o tome razgovarala Irena Pirjać.

U hrvatskom se glavnom gradu već danima diše teže nego li u Kalkuti u Indiji. Barem ako je vjerovati podacima švicarske tvrtke koja je Zagreb označila jednim od deset najzagađenijih gradova svijeta. Meteorološke prilike, ali najvažnije - ljudsko djelovanje - glavni su krivci loše kvalitete zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utječu raznorazne djelatnosti. Od prometa u gradskim sredinama do raznoraznih industrijskih djelatnosti. Do građevinarstva, kuhanja, pogotovo prženja, roštilja. Sve su to ljudski faktori koji pridonose povećanju koncentracije lebdećih čestica", rekla je Zvjezdana Bencetić Klaić, profesorica na Geofizičkom odsjeku. 

Zato iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju stanovnike da ne borave puno na otvorenom, ali i da mjesta panici nema. Jer dugoročno - ovo zagađenje ne predstavlja veliki rizik za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni ne djeluje baš tako. Volim ovdje prošetati i dobro se osjećam. Ne znam, trebalo mi možda malo te aute smanjiti", priča Jasna Trtanj, Zagreb.

"Nije to kao što je nekad bilo grijanje. Sad je to više na plin, gdje je sigurno manje ispušnih plinova. Ugljena u Zagrebu skoro i nema. Mazuta i tako, što daleko više zagađuje nego plin", kazao je Ivan Pančić, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarska tvrtka koja je Zagreb svrstala među najzagađenije gradove svijeta nije najpouzdaniji izvor, kaže profesorica s PMF-a. Uz to što je zapravo riječ o proizvođaču pročistača zraka, nije jasno odakle im podaci koje koriste.

"Konkretno za Zagreb su uzeli zadnjih dana dvije postaje od državne mreže i jednu postaju tobaco Travno za koju ne znamo kojim instrumentima se to mjerni ni na koji način. I da li su ti instrumenti baždareni i tako dalje. A interesantno, uvijek su na toj postaji najveće koncentracije", naglašava Bencetić Klaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, i Državni je hidrometeorološki zavod zrak označio lošim ovih dana. I to ne samo u Zagrebu, već i Sisku, Slavonskom Brodu, Virovitici. Ali podaci nisu ni približno dramatični kao oni sa švicarskog portala. O tome svjedoče i turisti koji kažu kako ovdje dišu punim plućima naspram gradova u kojima žive.

"Ja sam iz Beograda. Tako da je ovo potpuno sveže u odnosu na ono što imam kod kuće. Ovo je prihvatljivo, rekla bih. Ako hoćete da probate što znači zaista zagađen zrak, treba samo da prijeđete granicu", priča Marija Petričević, Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam iz Düsseldorfa u Njemačkoj. Tamo je zrak potpuno zagađen zbog industrije. To je industrijski centar Njemačke. Meni je ovdje u redu", rekao je Deitmar, Düsseldorf.

"Ovu temperaturnu inverziju koja se dugo zadržala nad našim kontinentalnim krajevima razbit će već večeras promjena vremena. S pojačanim jakim jugom, jugozapadnim pa i olujnim vjetrom. Noćas se očekuje i obilnija kiša", poručio je Dorian Ribarić meteorolog RTL-a. Koja će rastjerati maglu, otjerati čestice i pročistiti zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo