KBC 'Sestre milosrdnice' / Veliki uspjeh hrvatskih liječnika: Prvi put izvedena operacija prostate kroz krvnu žilu!

Naši su doktori još jednom stali uz bok svjetskim liječnicima

11.1.2019.
9:44
VOYO logo

Hrvatski liječnici se opet imaju s čim pohvaliti. Prvi put je u Hrvatskoj izvedena operacija prostate kroz krvnu žilu. Trajala je sat vremena i pacijent je izvrsno sve podnio.

Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice", koja već 20 godina ima referentni centar upravo za tumore prostate, sad se može pohvaliti da je prva u Hrvatskoj u ovom novom, neinvazivnom zahvatu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljano kroz krvnu žilu do prostate. U svijetu već nekoliko godina, od sad prvi put i u Hrvatskoj.

"Kod pacijenata se kateterski kroz krvnu žilu u preponi ili u ruci može ući do prostate i sitnim česticama se uzrokuje infarkt prostate koja se zatim smanji i praktički se pacijentima riješe simptomi koji su u principu poremećaji mokrenja, krvarenje i slično", kazao je Luka Novosel, radiolog u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika inovacija

Zahvat se radi u lokalnoj, a ne općoj anesteziji i pacijent već idući dan može ići kući.

"Kandidati za ovakav zahvat su pacijenti koji su visokorizični, znači imaju prateće bolesti i nisu kandidati za klasični zahvat i nijedan oblik anestezije. Cilj tog zahvata je da pacijente koji imaju kateter da uklonimo opstrukciju i onda mogu spontano mokriti", rekao je Boris Ružić, predstojnik Klinike za urologiju u KBC-u Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstojnik klinike za urologiju kaže kako je sve više starog stanovništva, a kandidata će sigurno biti i više.

"Tek smo počeli, ali u suradnji s interventnim radiolozima, posebno s doktorom Novoselom bit će tih zahvata do kraja godine očekujem ih 30-ak", rekao je Ružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza ovoga stoji četveročlani tim. Doktor Novosel prije toga bio je na edukaciji u Francuskoj. Kaže i prije su se javljali pacijenti koji su tek čuli za ovaj zahvat.

"Bili su zainteresirani i htjeli su potražiti pomoć vani i platiti tu operaciju u inozemstvu i sad se to može kod nas. Mislim da je u ovom trenutku ovo jedna dobra vijest i pokazatelj da se krećemo u pravom smjeru", kazao je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tim iz KBC-a Sestre milosrdnice Nova godina počela je s novim uspjehom. Još jednom stali su uz bok svjetskim liječnicima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo