International Medis Awards / Veliko priznanje stiglo u KBC Zagreb: Za zbrinjavanje malih pacijenata i rodilja za vrijeme potresa dobili medicinski Oscar

Nagrada je stigla u posebnoj kategoriji- za zbrinjavanje malih pacijenata i rodilja iz oštećene Petrove

10.12.2020.
21:30
VOYO logo

Veliko priznanje stiglo je u KBC Zagreb kojem je dodijeljen International Medis Awards, poznatiji kao medicinski Oscar.

Sjećate se one slike mladih mama s bebama u naručju na hladnoći nakon potresa? Nagrada je stigla u posebnoj kategoriji - za izniman doprinos u medicini i zbrinjavanje malih pacijenata i rodilja iz oštećene Petrove. 

Image

Bebe su se vratile u Petrovu bolnicu: Pogledajte kako je izgledala nakon potresa

Image

Bebe su se vratile u Petrovu bolnicu: Pogledajte kako je izgledala nakon potresa

''Zadnje dijete smo primili negdje 4, pola 5, malo smo sjeli da se odmorimo, i praktično smo bili već 20 sati na nogama kada je krenuo potres. Bilo je strašno, baš je bilo apokaliptično, mislila sam da će sve porušiti oko mene. Istrčala sam dva bloka dolje da vidim što se dešava s djecom u intenzivnoj, to je prvo što sam napravila'', prisjetila se Sonja Anić Jurica, voditeljica Odjela djece rođene carskim rezom pri KBC-u Zagreb 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To rano jutro 22. ožujka trebalo je evakuirati 26-ero prerano rođenih beba koje su zahtijevale intenzivnu skrb. Jednu po jednu, djelatnici su iznosili ručno ih ventilirajući, pa smjestili u malenu portirsku kućicu da ih utople.

''Uvijek kad se sjetimo toga svako dijete je imalo svog anđela čuvara, svaka od sestara, ja, svi zajedno smo nekog uspjeli izići iz toga, puno sigurniji u zajedništvu'', rekla je Anić Jurica.

Doktorica Anić Jurica, kao i mnogi njezini kolege, tog dana na nogama su bili više od 30 sati. Zgrade KBC-a Zagreb stradale su na šest lokacija. Zbog brze reakcije i evakuacije pacijenata i iznimnih napora, uručeno im je vrijedno priznanje.

''Nagrada je dodijeljena za požrtvovnost, žrtvu, hrabrost i etičnost u zbrinjavanju prvenstveno djece iz rodilišta u Petrovoj, ali i za situaciju vezano uz ovu pandemiju COVID-19, to je zasluga svih djelatnika KBC-a Zagreb i na njih sam kao i na ovu nagradu iznimno ponosan'', rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Priznanje je to kojim se već sedam godina nagrađuju najbolji liječnički istraživački radovi i postignuća, a o čemu odlučuje stručni žiri iz sedam država.

''Mi koji to radimo nismo ni svjesni što smo u principu napravili, ali kada dođe nagrada te vrijednosti onda misliš, pa ipak je to nešto posebno'', kazala je Anić Jurica.

Nastala šteta u rodilištu još nije sanirana, a bebe su privremeno razmještene u druge dijelove bolnice. No ono pozitivno što će svi iz tog dana nositi u sebi su ponos i sreća što baš nitko nije stradao.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo