bilo je svega / VIDEO/FOTO Ovi ispadi zastupnika u Saboru zgrozili su javnost: Čobani, štakori, guzice i moralni tifusari...

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Proteklu godinu dana rada Sabora obilježio je kaos u sabornici, ali i izvan nje

29.12.2018.
12:39
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Iza Sabora je još jedna turbulentna godina u kojoj je visoki dom zabilježio novi pad s obzirom na izrazito nisku razinu komunikacije među zastupnicima i izostanak suvislog političkog sadržaja. 

Štakori, miševi, kukavice, ćate, panjevi, njonje, čobani, mačevanje golih guzica, ljubljenje guzica – pardon stražnjica, guzičari (stražnjičari?), moralni tifusari  … samo je dio iz niza uvreda kako na osobnoj razini, tako i perpetuiranja predrasuda i stereotipa, nerijetko i na granici fizičkog sukoba.

Image

Pogled na 2018. - Iza Sabora je još jedna burna godina

Image

Pogled na 2018. - Iza Sabora je još jedna burna godina

Doduše, što je od toga primitivizam iz uvjerenja, a što gluma pred kamerama za skupljanje političkih bodova - dalo bi se raspravljati, između ostalog i zbog uloge medija u svemu tome, a određeni sud trebali bi na kraju dati i građani i građanke na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bez ikakva pretjerivanja treba reći da su u godini koja se primiče kraju rasprave u najvišem i najvažnijem predstavničkom tijelu u Hrvatskoj, bez obzira na novi Poslovnik, pokazale novu nezavidnu razinu verbalnog nasilja.

Umjesto poticanja tolerancije i dijaloga zastupnici i zastupnice pokazivali su kontinuirano izrazitu netoleranciju i nepristojnost i tako još samo dodatno poljuljali kako svoju, tako i vjerodostojnost Sabora kao institucije. 

Bulj i Lacković na rubu fizičkog obračuna; Žene 'na udaru hormona'

Godina je započela burno, naime, nakon što su u siječnju pojedini zastupnici – neki izvan sabornice, neki u Saboru, imali potrebu medicinski tumačiti ulogu hormona u raspoloženju žena i muškaraca, a dok su drugi klevetali mrtvu novinarku, već u veljači zamalo je došlo do fizičkog obračuna između MOST-ova Mire Bulja i nezavisnog zastupnika Željka Lackovića (iz Kluba Milana Bandića).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju saborskih izvjestitelja Bulj je van oka kamera krenuo na Lackovića, koji mu je navodno tijekom prethodne rasprave u Saboru cijelo vrijeme spominjao ratni put. Bulj se prvo verbalno sukobio s Lackovićem, a onda i s Milijanom Brkićem koji se našao u blizini. Verbalna paljba završila je na rubu fizičkog sukoba, koji je srećom spriječen tako što su Bulja smirili stranački kolege Božo Petrov i Nikola Grmoja te ga odveli van sabornice.

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Miro Bulj

Neki bi možda protumačili da su to bili kod muškaraca 'oni dani u mjesecu' kad proradi testosteron. Taman negdje na tragu rasprave koju se vodilo u tada prethodnom mjesecu nakon istupa ondašnjeg savjetnika HDZ-ove ministrice kulture HRAST-ova Ladislava Ilčića oko menstruacije i ženskih hormona. Nakon što je u Saboru na njega reagirala MOST-ova Ines Strenja Linić kazavši da Ilčić ima problema s vlastitom seksualnošću, na branik stranačkog kolege stao je Hrvoje Zekanović i ustvrdio da možda Strenja Linić ima problema sa svojom seksualnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čmarenje' 

Nakon burnog proljeća stiglo je dugo toplo ljeto i stanka za zastupnike pa su relaksirani u rujnu ponovno zasjeli u saborske klupe i nastavili nesmiljeno častiti jedni druge te hrvatsku pa i širu javnost.

Već na samom početku jesenskog zasjedanja došlo je opet do prepucavanja Bulja i Jandrokovića. Naime, Bulj se pozvao na povredu Poslovnika jer se Plenković odgovarajući na pitanje koje je postavio Grmoja obraćao njemu. Jandroković ga je prekinuo kad mu je isteklo vrijeme, no Bulj je nastavio govoriti pa mu je Jandroković dao i drugu opomenu. ''Više ne možete govoriti danas'', rekao je Jandroković, ali opomenuo i Plenkovića rekavši da nije imao pravo obraćati se Bulju dok odgovara drugom zastupniku, odnosno Grmoji.

'Ma daj ne čmari, non stop čmariš bezveze'', poručio je nezadovoljni Bulj Jandrokoviću, koji je odvratio da je toliko primitivan da više ne želi razgovarati s njim. Nije to omelo Bulja, odvratio je: ''Ponosan sam što nisam kao i vi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bih vas usporedio s lukavim i mračnim bićem iz filma 'Izbavitelj', to je zapravo njihov kralj štakora. Nose odjela, imaju lica, oči i kretnje tako da se u ničemu ne razlikuju od ljudi, pogoduju im epidemije, glad, ratovi. Tada se štakori skupljaju tajanstveno preobraženi radeći kao ljudi. Oni kradu i prodaju s dobitkom neshvatljivim za poštenog čovjeka. Obmanjuju sjajem svojih odijela i mekoćom govora. Varaju i uhode. Okruženi su raskoši. Jedu i piju dosta, a iznad svega vole vlast. U kriznim vremenima među njih stiže Izbavitelj, veliki gvinejski štakor. On ima daje moć neshvatljivu za ljudska poimanja. Ja sam u ovom opisu prepoznao vas'', poručio je Plenkoviću Pernar pa je i on zaradio opomenu.

No, ta će saborska rasprava ostati uvelike upamćena i po hrabrom istupu MOST-ove zastupnice Ivana Ninčević Lesardić, ali i reakcijama Plenkovića i Jandrokovića na taj istup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jandroković u vrlo neugodnoj situaciji

Naime, Ninčević Lesandrić je upozorila Kujundžića, ali i javnost na mučne postupke kiretaže s kojima se godinama suočavaju žene pritom opisavši vlastito iskustvo. Ali avaj -  bilo je to odveć neugodno za predsjednika Sabora dok je predsjednik Vlade bio zabavljen tipkanjem po mobitelu. Naime, nakon što je zastupnica opisala kako su joj u bolnici izvodili kiretažu bez anestezije, Jandroković je ustvrdio da iznosi “vrlo intimnu stvar” i da ga “dovodi u vrlo neugodnu situaciju”.

Struka je vrlo brzo objasnila Jandrokoviću i svima ostalima koji su se pitali zašto jedna žena priča o takvim stvarima da je riječ o iznimno važnoj temi za svaku ženu, za svaku pacijenticu i pacijenta kojima se ne pristupa po pravilima struke, struka kaže da se ženi kojoj se radi takav zahvat mora dati adekvatna anestezija. Kroz reakcije onih koji kažu da to nije tema za Sabor vidimo ono nazadno očekivanje da žene trebaju šutjeti o ženskim temama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Željko Glasnović, konferencija

Tko kome postavlja dijagnoze?

I dok neki zazivaju da se njime pozabave liječnici, nezavisni zastupnik Željko Glasnović dijagnozu je postavio novinarima i novinarkama nazvavši ih moralnim tifusarima koji imaju moralnu sidu. 'Oboljeli' su se idući dan napokon odlučili za bojkot dotičnog ne pojavivši se taj dan na njegovoj konferenciji za medije.

Prije koji dan, kao i iz ranijih medijskih izvještaja, mogli smo čuti kako
sugrađane i sugrađanke naziva guzičarima i parazitima koji ne brinu o svojoj državi. Riječ 'guzičari' bila je preteška za Jandrokovića pa se Glasnović ispravio nazvavši ih 'stražnjičarima''.

"Hrvate zanima samo lova, Lepa Brena i cajke. Branitelji su na kraju obranili ove anemičare, guzičare i gljivare. Pardon, stražnjičare, stražnjice njihove, to ne smijem reći. A šta ste dobili, kakvu državu?'', zapitao je Glasnović i nastavio o ljubljenju stražnjica te rodno neutralnim zahodima i migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O mačevanju i golim guzama

Guze su često bile na jeziku zastupnika ove godine, a vjerojatno najgori istup (iako nije bio jedini  imao je HDZ-ov Stevo Culej tijekom saborske rasprave o Zakonu o udomiteljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamislite ovo: lezbijka se uda za jednog normalnog, kako ja to nazivam, i sa njim ima dijete. I onda ga prijavi za nasilje, rastavi se od njega, uzima mu to dijete i uzima mu pola imovine", rekao je Culej.

Kasnije se javio opet: "Ja ću samo postaviti jedno pitanje. Ja sam otac, nadam se da ste i vi. Kome biste dali dijete na usvajanje: normalnom paru, muž i žena, što je meni normalno, Ili dvojici sa gay pridea, gole guze, koji mlataraju i mačuju se pred djecom", rekao je Culej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Čobani i ovce u visokom domu 

I početak prosinca donio je novu epizodu cirkusa, naime, o Zakonu o poljoprivredi u Saboru se trebalo raspravljati bez resornog ministra HDZ-ova Tomislava Tolušića što je uzrujalo Miru Bulja. Stoga je stao za govornicu bez dozvole predsjedavajućeg HDZ-ova Željka Reinera, a nakon njega isto je napravio i Grmoja pa su obojica dobili opomene i oduzeta im je riječ.

Reiner je tada zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja, no tada je govornicu okružilo desetak zastupnika oporbe iz redova HSS-a, SDP-a, Mosta i Živog zida štiteći Bulja kako ga ne bi odvela saborska straža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atmosfera se užarila, pale su i teške riječi - iz redova HDZ-a Ante Bačić Baćo doviknuo je Bulju "Čobane jedan!" dok je Grmoja vikao "protiv uništavanja hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a i protiv Ante Bačića, najvećeg uhljeba u Saboru".

''Ispričavam se što sam burno reagirao na uvrede zastupnika Mosta, nakon što je zastupnik Panenić zastupnice HDZ-a nazvao kokošima, a zastupnik Nikola Grmoja mene uhljebom. Svjestan sam da moja reakcija nije bila primjerena ni mjestu ni vremenu i žalim što sam odgovorio na provokaciju. Mea culpa'', ispričao se kasnije Baćo na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL / Dusko Jaramaz/PIXSELL / RTL
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL / Dusko Jaramaz/PIXSELL / RTL

No, Baćina stranačka kolegica te ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac uspjela je upravo večer uoči odlaska zastupnika na zimske praznike 'ubosti' Mostove Miru Bulja i Antu Pranjića, koji su, između ostalih, kritizirali predložene zakone o brdsko-planinskim i potpomognutim područjima.

"Vi i zastupnik Pranić ste meni jako simpatični i slatki u vašim majicama, ali možda bi bilo bolje da vas Zagora nije rodila, to što ste sve izgovorili i kojom demagogijom se bavite, ne vjerujem da će zbog toga ljudima tamo biti bolje", poručila je dvojici mostovaca odjevenih u majice s natpisom 'Zagora me rodila!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući HDZ-ov Milijan Brkić poručio je ministrici da se na taj način ne obraća zastupnicima, a Bulj se požalio da je u sabornici dosad svašta čuo na svoj račun - da je panj, čoban, veleposlanik – i zaključio: ''Ne, ja sam Miro Bulj iz Sinja i kao saborski zastupnik imam se pravo boriti …Vi bi voljeli da se nisam rodio u Zagori, vi želite ovdje ovce, ne čobane, vama je to stranački popis želja. Da, vama trebaju ovce, a ne pastiri".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo