Commando prisega / VIDEO Hrvatska je dobila 11 novih komandosa: Ovako je izgledalo njihovo 'vatreno krštenje'

Image
Foto: MORH/T.Brandt

Hrvatska je dobila 11 novih pripadnika elitne postrojbe Hrvatske vojske.

3.8.2018.
7:32
MORH/T.Brandt
VOYO logo

U vojarni ‘Josip Jović’ u Udbini je 1. kolovoza održana svečanost kojom je obilježen završetak Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske. Obuku je uspješno završilo jedanaest pripadnika Hrvatske vojske, koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome.

Video o tome kako je to izgledalo objavio je MORH na svojem You Tube kanalu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanosti commando prisege nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH načelnik glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik ZSS-a OS RH brigadni general Perica Turalija, ostali visoki uzvanici te sadašnji, ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova te od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka, treći je finalni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima.

General zbora Mirko Šundov u prigodnom je obraćanju istaknuo kako je posebna čast i odgovornost biti specijalac te se na poseban način zahvalio i čestitao svim polaznicima Temeljne obuke za specijalna djelovanja. “Danas, u složenim sigurnosnim uvjetima diljem svijeta, vaša znanja i sposobnost su od posebne važnosti” rekao je general Šundov i nastavio: “Danas počinje nova etapa vašeg vojnog poziva. Vaše zanimanje je zanimanje visokog rizika ali i ogromne časti, jer služiti domovini jedno je od najčasnijih zanimanja. Pripadnici ste elitne postrojbe Hrvatske vojske, vrhunski obučene i opremljene specijalne postrojbe, koja je u svakom trenutku spremna izvršiti najzahtjevnije zadaće”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se zahvalivši instruktorima koji su uspješno prenijeli svoja znanja i vještine: “Svima kojima danas uručujemo zelene beretke i grb, simbole pripadanja specijalnim snagama, želim da ih s ponosom nosite, kako su to činili i vaši časni prethodnici”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo