Moli još malo strpljenja / VIDEO Tomašević poništio natječaj za odvoz glomaznog otpada, uvodi novi sustav, uštede 33 milijuna kuna!

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je kako će danas dati više informacija i kako će otkriti skriveno rješenje za odvoz

13.8.2021.
12:00
VOYO logo

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u četvrtak je priznao kako problem odvoza glomaznog otpada ipak postoji.

A ovo priznanje došlo je svega tri dana nakon što je na direktno pitanje RTL-a Tomašević odgovorio ovako: "Glomazni otpad se, koliko ja znam, redovno odvozi i tako će biti i u budućnosti." Problemi postoje od 3. kolovoza. Iz Čistoće su rekli kako je razlog reorganizacija i najavili još mogućih zastoja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GORUĆI PROBLEM /

Pripuz nudi besplatan odvoz glomaznog otpada, oporba likuje: 'Jedno je biti aktivist, a drugo voditi Zagreb'

Image
GORUĆI PROBLEM /

Pripuz nudi besplatan odvoz glomaznog otpada, oporba likuje: 'Jedno je biti aktivist, a drugo voditi Zagreb'

Međutim, prošli je tjedan istekao ugovor koji je grad imao s tvrtkom Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe poduzetnika Petra Pripuza kojega se povezivalo s pokojnim Milanom Bandićem.

Taj je dvogodišnji ugovor Zagrebačkog Holdinga i zajednice ponuditelja tvrtke Ce-za-r i Reoma za preuzimanje, vaganje i obradu otpada glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica i otpada s gradskih groblja vrijedan 99 milijuna kuna. Novi natječaj je u tijeku, a na natječaj se javila i Pripuzova tvrtka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je kako će danas dati više informacija i kako će otkriti skriveno rješenje za odvoz. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je uvodno na konferenciji za novinare rekao: "Proteklih je dana povećan interes građana po ovom pitanju, posebno za otpad koji se ne odvozi. Tapecirani namještaj i tepisi, sve ostalo se itekako odvozi. U tom smislu nema zastoja. Zašto je došlo do zastoja? Činjenica da je postojeći ugovor s uporabiteljima iskorišten količinski. Grad Zagreb ima ugovor s Cezar i REOMA grupom, ali sporazum vrijedi do siječnja iduće godine. Količina koja je definirirana je već konzumirana - ranije nego procijenjeno zbog velike količine glomaznog otpada koja se povećala dinamikom bržom nego predviđenom, pogotovo nakon potresa.

Čistoća će sama preuzeti posao

Novi natječaj za privatna poduzeća bio je u prosincu prošle godine. Ponude su otvorene za natječaj u siječnju ove godine. Od siječnja do lipnja nitko iz prošle Uprave ili Holdinga nije htio donijeti odluku za iduće dvije godine na temelju ponuda. Bivša zamjenica gradonačelnika nije donijela odluku. Krajem siječnja su se otvorile, zna se tko se prijavio, koje su cijene ponuđene. Nitko nije odluku htio donijeti. Ili odabir povoljne ponude ili odluku o poništenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polovicom lipnja smo saznali za ovu činjenicu i tražimo alternativna rješenja. Protekla dva mjeseca smo radili pripreme da Čistoća sama zbrinjava glomazni otpad. Bez privatnih poduzeća. Zbog toga želim reći da sam poništio natječaj za glomazni optad koji je raspisan u prosincu 2020. 

Privatnim koncesionarima sam poništio da im se daje glomazni otpad i da im se plaća cijena. Kao nova Uprava smo najavili da ćemo odgovorno raspolagati novcem građana, odnosno da gradska poduzeća sama zbrinjavaju otpad. Tako i jest. Kako je to bilo godinama? Kako je funkcioniralo? Kao prvo, za odvoz je privatnim firmama Zagreb plaćao najveću cijenu u Hrvatskoj od 1800 kuna po toni. U Samoboru je 666 kuna po toni, u Rijeci 1100. Nelogično je jer mi imamo najveće količine, samim time količina bi se trebala plaćati najmanje. Čistoća bi pokupila otpad i predala privatnim poduzećima koji bi razdvojila vrednosne sirovine, prodali bi, ostala bi polovica i privatna poduzeća bi samljela ostatak u drobilici, tu polovicu, i stavila na gradsko odlagalište Jakuševac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čistoća je tražila drobilicu godinama i to se godinama micalo iz plana javne nabave. U natječaju koji poništavamo su bile dvije ponude: prva je bila i dalje ova cijena od strane REOMA grupa, a druga 2500 kuna po toni od strane CEZARA. Oni su bili osnovni partneri, od Zagreba su dobivali po 1800 kuna. Kakti dali su "različite" ponude. Nova ponuda CEZARA bi iznosila 125 milijuna kuna na taj period od dvije godine, a REOMA od 89 milijuna kuna.

Kako bismo dugoročno ispostavili naše programe, krenuli smo s:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- pripremom platoa za razdvajanje glomaznog otpada, da sami izvlačimo vrednosne sirovine koje možemo prodat, automatski smo smanjivali količinu koja ide privatnim poduzećima

-isprobali smo drobilicu koliko bismo napravili uštede da to sami radimo (Čistoća)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-ponude za kupnju 2 drobilice iz fondova EU otvorene su 30.6. ove godine, dva tjedna nakon promjene Uprave. Postoji procedura, čeka se zadnja faza da dostave dokumentaciju

- raspisali smo natječaj za najam drobilice, očekujemo do kraja tjedna odluku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- imamo privremena rješenja, molim građane za malo strpljenja dok to ne počne funkcionirati - ostvarit ćemo uštede i to velike.

Ušteda 33 milijuna kuna

Samo prošle godine građani su potrošili 54 milijuna kuna, ove godine oko 21 milijun kuna. Sada je mjesečni trošak prosječno nakon odvajanja koje smo započeli s lipnjem, pao na 2 milijuna kuna. Za milijun kuna smo smanjili trošak kako smo ostavljali na platou i sami razdvajali. Procjena je Čistoće s drobilicama, mjesečni trošak pao bi s 3,1 milijuna na 500 tisuća kuna. Mjesečna ušteda se s najmom i troškovima drobilice, na godišnjoj razini penje na 33 milijuna kuna na godinu - to je recimo novi vrtić za 200 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle da to radi Grad, a ne privatne firme. Postoji nadmetanje te dvije tvrtke, ali ovako ćemo puno više uštediti. Dinamika kojom je potrošena količina otpada, ona je došla prvenstveno zbog potresa.Sporazum s REOMOM i CEZAROM vrijedi do idućeg tjedna, ali je konzumiran puno ranije.

Očekujem da će građani imati strpljenja, koliko je prije bilo zastoja s plastikom, primjerice. Ovo je kratak izborni period.  S obzirom na toliku uštedu koja slijedi, vjerujem da će građani razumijeti. To je i dio našeg programa. Javna korist je ključna. Zanima me zašto pet mjeseci nitko nije donio odluku, po ovim cijenama koje su visoke, što se čekalo godinama? Nitko nije od siječnja nijednu ponudu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se događa s otpadom sada?
Očekivanje je da će krajem idućeg tjedna pasti odluka za najam drobilice. Može se sve odvoziti osim tepiha i tapisiranog namještaja. Postoje rješenja, ali molim malo vremena. 

Što je s ostalim otpadima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije svaka situacija s otpadom jednaka. Biootpad, dokle god Zagreb nema vlastiti dio, moramo surađivati s privatnim firmama. Pozivam sva privatna poduzeća da se jave ovim putem za biootpad, najpovoljnija ponuda će dobiti.

Ne znam kako nikome nije palo na pamet kupiti drobilicu. Evo sad će, iz EU fondova. Nadamo se da će što prije doći. Što se tiče metala, mi to prodajemo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za plastiku plaćamo 1200 kuna po toni, to je, čini mi se s CEZARom. 

Što je krajnji cilj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnji cilj je ono što smo obećali u kampanji. Krajnii cilj je da sve što Grad može jeftinije raditi, to i radi. Tu ima i niz poduzeća, nije samo CIOS. I zbog ušteda i korištenja kapaciteta – ajmo ih iskoristiti mi, a ne privatna poduzeća.

Pripuz kao Spasitelj, a Vi i da hoćete nekoga od njih ne možete izbjeći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada sam Vam rekao kako će upravljati. U ovoj situaciji je moguće, u biootpadu nije.U glomaznom otpadu nećemo nikome trebati s Čistoćom i drobilicom.

Tvrdi se da ste ovo namjerno napravili da nemate posla s Pripuzom? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što sam ja izabrao su odluke u interesu Grada Zagreba. Ako se pojave cijene najveće u cijeloj zemlji, ja ne znam jel bi vi pisali takav sporazum? Nije potrebno. Drugo da mi nemamo izbore, ali imamo.

Kompostana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je , stvar je lokacije. Smatram da treba postojati kompostana. Mi sada biootpad sami zbrinjavamo, došlo je do propasti natječaja pet dana prije izbora, nije ostala nijedna tvrtka. Natječaj otvoreni postojat će, to će biti dok nemamo kompostanu i vidjeti gdje će biti zajedno s partnerima.

Znači li to da ćemo imati novi vrtić za godinu dana?

Nije veza, rekao sam da je to cijena - da prikažem kolika je to ušteda. Možemo vrtić i iz EU fondova. 

Dobro je da smo promijenili Upravu ranije, ne kasnije. Prošla je natječaj držala pet mjeseci u ladici. U tom smislu napravili smo najbolje u 2 mjeseca. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo