Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GOST DIREKTA

Vidović objasnio kako je Milanović 'zabranio' Hranju da priča: 'Predsjednik je iskoristio svoju ovlast i zaus...

Vidović je kazao da je svaki sastanak nakon prethodne situacije između premijera, predsjednika i ministra dobar

Zoran Šprajc/ 9.11.2021. u 22:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mnogi su poželjeli da danas mogu biti muha na zidu u dvorani gdje se održavala sjednica Vijeća za obranu, ali zastupnik Kluba SDP-a Franko Vidović nije morao to poželjeti, on je bio u toj dvorani na tom dugo iščekivanom susretu čelnih ljudi države. Vidović koji je bio gost RTL Direkta ispričao je kako je sastanak zapravo prošao i zbog čega je susret na momente bio nadrealan.

"Ja sam rekao, nakon što je premijer izašao van sa svojim tvrdnjama, ono kako sam doživio sastanak. On je bio napet, ali to je radni sastanak i normalno da je napet. Međutim, na samom sastanku nisam doživio ništa kao nadrealno", objasnio je Vidović.

"Nakon cijele priče koja se odvijala prethodno u javnosti, ako je to taj smisao, bili su svi umjereni ljubazni", kazao je Vidović.  

Komentirao je i priopćenje predsjednika u kojem se demantira Plenkovićeva tvrdnja da Milanović nije dao govoriti admiralu Hranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
NEMA KRAJA SUKOBIMA

'Plenković je lažima pokušao poniziti Hranja. Ne može višenamjenska Plenkovićeva ulizica omalovažavati jednog od najboljih časnika'

Image
NEMA KRAJA SUKOBIMA

'Plenković je lažima pokušao poniziti Hranja. Ne može višenamjenska Plenkovićeva ulizica omalovažavati jednog od najboljih časnika'

"Rekao sam jasno, predsjednik je dao odgovore prethodno. Pokušaj tog pitanja nije bio ništa drugo nego pokušaj manipulacije s načelnikom Glavnog stožera. Predsjednik je tog momenta iskoristio svoju ovlast i zaustavio je to. I ja bih to napravio na njegovom mjestu", kazao je Vidović. 

"Tko je što tu iskoristio, bit ću malo grub, govori o ozbiljnosti tih ljudi. To je zatvoreni sastanak. Vaše kolege su me salijetale kad sam izišao iz Banskih dvora i o tome nisam želio pričati, ni u offu. Ako ja kao mali nekakav državni dužnosnik iz Sabora nisam o tome pričao, posljednje što očekujem je od vrha vlasti da o tome pričaju", kazao je. 

Upravo se čita

Image
evakuiran hotel i bazeni

Direktor Termi Tuhelj: 'Dostavljač je greškom usipao kiselinu, došlo je do reakcije, sve se proširilo...'

Vidović je kazao i da je svaki sastanak nakon prethodne situacije dobar. 

"Neučinkovit je sastanak bio utoliko što kad otvorite program HDZ-a, sigurna Hrvatska, strana 111, drugi pasus, do kraja 2021. nabavit ćemo i opremiti vojsku Bradleyjima. Kraj je 2021. Predsjednik je opravdano potaknuo pitanje borbenog oklopnog vozila i u kakvom su stanju naše haubice koje su nabavljene 2015. O tom govorim jer je on to iznio van na presici. Bilo je tu još pitanja, ali o njima ne bih", kazao je Vidović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Komentirao je i odriče li se Hrvatska Amerike po pitanju vojne opreme i okreće li se prema EU. 

"Nakon situacije s kupnjom zrakoplova, neuspjelom, pa onda s kupnjom zrakoplova drugom - u oba slučaja se pojavljuju Amerikanci kao ponuđači. Mi smo odabrali i zadovoljan sam time što smo odabrali. Kad god nama nešto treba, Amerikanci su bili uvijek tu. Donirali su nam preko pola milijarde nečega. U svakom slučaju, kad odbijete jednom njihovu ponudu, pa drugi put okej, a treći put onda je to poruka regije", kazao je. 

Na pitanje je li točno da je Milanović na astanku forsirao težak zaključak kako su oružane snage u nezadovoljavajućem stanju, samo kako bi mogao isprovocirati novi sukob, Vidović je odgovorio da tu postoje dvije strane.

"Jedna je predsjednika Vlade i nije on ništa lagao. Druga strana je predsjednika. Naša vojska je opremljena, međutim naša vojska je prošla razdoblje u kojem je Hrvatska prošla kroz dvije-tri krize. Najlakše je bilo rezati na vojsci, svi su rezali na vojsci. Nastavilo se do 2017. Bivši ministar Krstičević je prvi koji je povećao vojni proračun i od tog momenta taj proračun ide prema naprijed. Zbog zrakoplova smo u rebalansu proračuna previdjeli još dvije milijarde. Kad gledamo realno ostatak, i dalje imamo iste probleme koje su se nataložile u deset godina", kazao je Vidović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Predsjednik se dosta puta slikovito izražava. Kad dođu Rafale zrakoplovi, mi ćemo za njih izdvajati pare, pa i zbog korištenja, a što ćemo s ostatkom", kazao je Vidović. 

Osvrnuo se i na tvrdnju ministra da neće dozvoliti predsjedniku da koristi helikoptere i brodove bez Banožićeve suglasnosti. 

"Ministar obrane nije u situaciji da može dignuti sukob na višu razinu. Ovo je sukob premijera i predsjednika. Ministar obrane je u ulozi jačoj nego ja kao predsjednik Odbora za obranu. Imate kakofoniju silnih izjava. Od situacije da će pozvati na ostavku predsjednika, pa do ove današnje. Mislim da su to sve koraci u pogrešnom pravcu i da su mogli današnji sastanak svi zajedno iskoristi za izaći s puno boljim zaključcima", kazao je. 

Na pitanje kakva je sigurnosna situacija Hrvatske s obzirom na posvađani vojni vrh, Vidović je zaključio: "Moramo konsolidirati naš sustav. Ova situacija između predsjednika, ministra i načelnika Glavnog stožera je recikliranje stare priče, a ona se poteže iz 2002., 2003., kad smo imali situaciju s ministrom Radošem i pokojnim Petrom Stipetićem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zoran Šprajc/ 9.11.2021. u 22:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
neki su na kisiku

U bolnicu primili i djevojčicu iz Tuheljskih toplica: 'Dobro je, ali uplašena'. Među pacijentima i stranci

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba