kupanje za najhrabrije / Vikend prognoza RTL-ove meteorologinje: Otkrijte kome će se smrzavati prsti, a tko će se kuhati

Image
Foto: Srecko Niketic/Luka Stanzl/Marko Lukunic/PIXSELL

Prije Ilije kiša lije

16.7.2020.
16:00
Srecko Niketic/Luka Stanzl/Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ne, nije to prava pučka vremenska poslovica, to je samo uvod u prognozu za dane koji su pred nama.

Image
Bolesti, izumiranja, financijske štete /

Zatopljenje je sve brže: Posve konkretno, Dunja Mazzocco Drvar objašnjava što će to vrlo uskoro značiti za Hrvatsku

Image
Bolesti, izumiranja, financijske štete /

Zatopljenje je sve brže: Posve konkretno, Dunja Mazzocco Drvar objašnjava što će to vrlo uskoro značiti za Hrvatsku

Prave poslovice Iliji daju pravo raspolaganja munjama, a sveta Magdalena je zadužena za srpanjsku kišu. Nakon njih dolaze ruku pod ruku Jakob i Ana, ekipa koja bi trebala zažariti atmosferu i ''zgoriti pšenicu''. Naša je žitnica suha ovog srpnja, palo je u Slavoniji zasad samo 10 do 40 posto kišnice uobičajene za prvu polovinu srpnja, no jedan pogled na prognozu daje nam nadu da nam žito ipak neće izgorjeti.

S druge strane, u Dalmaciji je situacija puno ozbiljnija. Količinu kiše koja je pala u prvih 15 dana ovog mjeseca brojimo na prste jedne ruke. I tu, i bez Jakova i Ane, već gori! I upravo zato, možemo se samo nadati da će treća po redu srpanjska fronta ipak donijeti neku kišu i u južnu Hrvatsku. Šanse za to su male, ali postoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PETAK

Baš kao što je to i uobičajeno u srpnju, o čemu smo pisali u jednom od prethodnih tekstova, šest dana nakon druge, slijedi i treća fronta koja u veliki dio zemlje donosi i prolazan jesenski ugođaj. Kiša će u noći zahvatiti najzapadnije dijelove zemlje, do sredine dana premjestit će se na istok, u Slavoniju i Liku. Prolazne nevere očekuju se i na sjevernom Jadranu, a ovisno o snazi fronte mogle bi se sutra od sredine dana pojaviti i ponegdje u Dalmaciji. Nju će i ova fronta samo ošinuti repom. Ciklona koja je noćas nastala u Genovskom zaljevu ovoga puta je toliko slaba da gotovo i ne zaslužuje ovo notorno ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiša će opet biti jaka, u središnjoj Hrvatskoj očekuje se 15 do 25 litara po četvornom metru, a slične količine moguće su i ponegdje u središnjoj i istočnoj Slavoniji. Zbog toga je DHMZ i za sutra izdao žuto upozorenje. Navode da su moguća lokalizirana poplavljivanja i teški uvjeti za vožnju zbog smanjenje vidljivosti i mokrih kolnika. 

Precizno, u Međimurju i Zagorju jaka će kiša padati još u prvom dijelu noći na petak, u središnjim predjelima i Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu pred jutro i tijekom jutra, u Slavoniji i eventualno Dalmaciji prijepodne i u rano popodne. S ovim će poremećajem zapuhati slab do umjeren sjeverac. Na moru će bura rijetko imati olujne udare i to samo lokalno pod Velebitom. Temperatura niža, u unutrašnjosti dosta svježije nego danas.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

VIKEND NA KOPNU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vikend već povoljnije, ali još uvijek ne i posve stabilno. Prolazno je još moguć pokoji pljusak, najčešće u središnjim predjelima. U Gorkom kotaru i Lici pljuskovi su izgledniji u subotu, a u Slavoniji u nedjelju. Jutra će biti svježa, a dani ugodni. 

VIKEND NA MORU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru stabilnije. Neverini se mogu pojaviti u subotu, ali doista rijetko i kratkotrajno. Bura će oslabjeti već do subote u podne, zapuhat će prolazno i umjerena tramontana, a sličan vjetreni scenarij imat ćemo i u nedjelju. Temperature tri-četiri stupnja niže od uobičajenih sredinom srpnja, jutarnje oko 19, a dnevne oko 27 °C. More će se zbog toga i dalje miješati pa računajte na njegovu svježinu, zadržavat će se na 21 do 24 °C.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Ipak, s obzirom na buru, računajte svakako na to da bi blizu kanala gdje je bura najjača i s ovim prodorom moglo biti i dosta niže, nekim čak i prehladno za kupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo