'oni su nositelji promjena' / Više od 30 organizacija civilnog društva podržalo štrajk prosvjetara: 'To je borba za dostojanstvo!'

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Ocjenjuju da je obrazovani sustav zapušten, a reforma se temelji na naporu nastavnika.

19.11.2019.
16:27
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Više od 30 organizacija civilnog društva izrazilo je u utorak podršku sindikatima zaposlenih u obrazovanju koji štrajkaju već 27. dan, a upravo su krenuli u opći štrajk do ispunjenja svojih zahtjeva.

"Podržavamo zahtjeve sindikata u štrajku, pozivamo građane i građanke da podrže štrajk i daljnje akcije sindikata", stoji u zajedničkom priopćenju više od 30 organizacija civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasili su kako su nastavnici među najslabije plaćenim visokoobrazovanim stručnjacima.

"Njihov koeficijent nije rastao paralelno s koeficijentima drugih javnih službenika. Zbog nevoljkosti Vlade da osigura povećanje koeficijenta od 6,11 posto, borba za veći koeficijent prerasla je u borbu za dostojanstvo radnika u obrazovanju", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Smatraju da je najbolji interes djece upravo borba za dostojanstvo i bolji društveni status onih koji ih poučavaju. "Dobar obrazovni sustav ne može se održati, a pogotovo ne kvalitetno reformirati bez materijalnih ulaganja, u koje se ubraja i povećanje plaća", smatraju nevladine organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjuju da je obrazovani sustav zapušten, a reforma se održava na naporu nastavnika. "Baš zato treba podržati štrajk", poručuju udruge.

"Obrazovni radnici su nositelji promjena i o njima ovisi kvaliteta obrazovanja, no u njih se ne ulaže dovoljno ni financijski ni u kvalitetu njihova obrazovanja i stručnog usavršavanja kao ni u dobre radne uvjete", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge tvrde da je podrška roditelja i građana štrajkašima nadmašila sva očekivanja pa je upravo iz tog razloga "povećana odgovornost sindikata za nastavak borbe za dostojanstvo i društveni status".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo