ŠTO NAKON SREDNJE ŠKOLE? / Više od 30.000 maturanata muči isto pitanje - nastavak obrazovanja ili ne. Ovo su najtraženija zanimanja, a evo gdje se i najlakše zaposliti u Hrvatskoj

Najviše se traže radnici u održavanju, prodavači, konobari, čistačice i medicinske sestre

27.5.2021.
21:30
VOYO logo

Pred više od 30.000 maturanata, životna je odluka - što nakon srednje škole. Većina bira nastavak obrazovanja! Tradicionalno za sve ima mjesta - ali ne baš na fakultetima koje žele. Najtraženiji su oni vezani za ekrane, a doznaje se i s kojim se zanimanjima najlakše zaposliti u Hrvatskoj.

Zanimanja budućnosti zahtijevaju i obrazovanje prilagođeno modernim tehnologijama. Znaju to na zagrebačkom FER-u, pa nije ni čudo da su upravo oni ove godine prvi izbor za maturante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pa FER je fakat super faks i profesori su dobri i sve tako da definitivno bi ga preporučila“, kazala je studentica treće godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Klara Krmpotić.

Što se tiče posla na tržištu, bojiš li se/ne bojiš se?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pa ne bojim se. Čuli smo svakakve pozitivne statistike da su FER-ovci nakon završenog faxa najdulje mislim tri mjeseca na burzi tako da stvarno se ne bojim po tom pitanju“, rekla je studentica treće godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Lara Anić-Milić.

Mnogima od njih još za vrijeme preddiplomskog studija stižu ponude za rad u IT tvrtkama. A da bi bili još konkurentniji na tržištu, u planu je uvođenje studija na engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Koji se tiču i umjetne inteligencije i robotike i kriptovaluta recimo, nešto što je jako zanimljivo današnjim studentima, znanost o podacima“, smatra prodekanica za nastavu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Mihaela Vranić.

Nakon FER-a slijede i ostali zagrebački fakulteti - i to studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu, treće je mjesto zauzela medicina, dok urbanizam i arhitektura zanimaju više od 500 maturanata, a tu je i kineziologija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

No, kada gledamo broj prijava u odnosu na upisnu kvotu, situacija među favoritima je drukčija.

„Trenutno je najpoželjniji studij logopedije, znači na 50 upisnih mjesta trenutno imamo prijavljenih čak više od tisuću kandidata. No, za razliku od toga prošle godine u ovo vrijeme najpoželjniji studij bio je na studiju kineziologije - izobrazba trenera“ , tvrdi Željka Plužarić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji je i ove godine pri vrhu prioriteta za maturante. Najmanje je interesa za privatna učilišta, visoke škole i veleučilišta.

„Pa prvo bi mislila kineziološki, a drugi izbor mi je učiteljski. Ne znam dal' ću upast na kineziološki i tako“, izjasnila se maturantica s Raba Terezija Maškarin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Najviše bih voljela upisati filozofski i studirati engleski. I to mi je san već dugo godina“, tvrdi još jedna maturantica s Raba Laura Lekaj.

Image
budući stručnjaci /

Top pet najatraktivnijih studija po izboru ovogodišnjih maturanata: Među njima je i jedno veliko iznenađenje

Image
budući stručnjaci /

Top pet najatraktivnijih studija po izboru ovogodišnjih maturanata: Među njima je i jedno veliko iznenađenje

„Nekako vidimo jedan kontinuirani interes za logopediju, medicinski fakultet, filozofski fakultet, psihologija i engleski jezik. Dakle, na neki način vidimo da naši studenti biraju one vrste zanimanja koje im možda jamče sigurnija zapošljavanja“, objasnila je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - najviše se traže radnici u održavanju, prodavači, konobari, čistačice i medicinske sestre.

Image
Foto: RTL

No, o budućem zanimanju odlučit će sami maturanti. Njih gotovo 32.000 prijavljenih prvi će ispit državne mature pisati već 1. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike