RTL Danas u Gradu / Više od tisuću godina obilježavanja Sv. Vlaha: Dubrovnik slavi svog zaštitnika

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u govoru je naglasio kako Dubrovnik i u 2020. godini ima rekordan proračun

2.2.2020.
19:56
VOYO logo

Dubrovčani u nedjelju slave blagdan Kandelore ili Svijećnice. Time ujedno počinje i festa svetog Vlaha koja se ove godine obilježava po 1048. put. 

Tijekom prijepodneva održana je svečana sjednica Gradskog vijeća s koje je premijer Andrej Plenković poručio da je u Dubrovniku ostvarena sinergija ambicije Grada i Vlade u operativnoj i projektnoj suradnji, ponajprije u korištenju sredstava Europske unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Motiv za daljnji rad, naglasio je, prije svega je završetak Pelješkog mosta.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako Dubrovnik i u 2020. godini ima rekordan proračun, ali da se pogrešno u Hrvatskoj smatra da je on grad izobilja.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao da smo hrvatski el Dorado pa nam se često zbrajaju grijesi koji i nisu naši. Ni rekordan proračun nije dostatan za sve što treba kako bismo izjednačili kvalitetu života u svim dijelovima grada", istaknuo je Franković.

Inače dodijeljene su i Nagrade grada Dubrovnika, a ona za životno djelo pripala je predsjedniku Jedriličarskog kluba Orsan i dugogodišnjem sportskom djelatniku Marinku Mikulandri te posthumno fotoreporteru Milu Kovaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečana sjednica iskorištena je kako bi se Vlada, ali i Grad Dubrovnik pohvalili zajedničkim projektima, a premijer je najavio i da će Dubrovnik biti u fokusu predsjedanja Vijećem EU-a.

I gradonačelnik i Plenković su projekcije stavili u prvi plan, a Plenković je rekao i da su mu suradnici pripremili 30 stranica projekata vrtići, škole, igrališta, pročistači voda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi u Dubrovniku kažu da se puno radi, navodno gradonačelnik ima dobar tim za povlačenje sredstava iz EU fondova dok s druge strane postoje oni koji smatraju da je puno projekata samo na papiru i da još nisu realizirani, poput brze ceste koja nije ni započeta.

Dubrovnik će također biti u fokusu tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om jer će tamo biti organizirana konferencija o kulturnoj baštini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ipak danas političari nisu bili u fokusu jer su Dubrovčani otvorili festu Sv. Vlaha.

"Od kad sam se rodila, ođe, u zidinama, vazda sam na festi Svetoga Vlaha. Kao dijete me pokojna baba vodila. Mislim, to je tradicija", izjavila je jedna Dubrovčanka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako već 1048 godina.  Na središnjem gradskom trgu, ispred Parčeve crkve i ove su se godine okupili Dubrovčani. Onaj koga, kažu gospari, nema danas u gradu mora da je u postelji bolestan

Čitaju se i čestitke koje povodom Dana grada i njegova zaštitnika stižu iz cijelog svijeta. Postoji vjerovanje da će godina biti dobra ako na današnji dan pada kiša. Prošle godine je lila, ali ove nije bilo, ni kapi. Dubrovčane to ne zabrinjava jer ih, kažu, čuva njihov zaštitnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se jedno vjerovanje duboko ukorijenilo u ovaj grad. To je ono da će biti rata ako golubice prilikom današnjeg puštanja odlete na istok dok njihov let prema zapadu znači mir

Ove dubrovačke golubice priznaju jedino parolu Libertas i dragu, slatku slobodu pa nisu otišle ni na jednu ni na drugu stranu nego baš tamo kamo su one htjele. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoro cijeli državni vrh i puno cijenjenih gostiju iz čitave Hrvatske stiže na svečanu večeru, a 3. veljače je dan Sv. Vlaha i počinje pucanjem trombunjera, nakon toga događaji se odvijaju cijeli dan.  

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike