KADROVIRANJE U KOMPANIJI / Vlada će do utorka imati trećeg člana Uprave INA-e, još nema rješenje za otpremnine aktualne vrhuške: 'Ako ih dobiju...'

Troje hrvatskih članova sada već bivše uprave čeka otkaze i milijunsku otpremninu, ignorirajući poziv premijera Plenkovića da, poput mađarskih menadžera, sami odu nakon što je od Nadzornog odbora zatražio njihovu smjenu

25.9.2022.
21:15
VOYO logo

Nakon što je prvi pokušaj propao premijer i ministri bi najkasnije do utorka trebali održati telefonsku sjednicu Vlade i u drugom pokušaju dogovoriti nove članove Uprave INA-e.

Na papiru ostaju dva nova člana Uprave, Miroslav Skalicki, energetski stručnjak i Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta. Banski dvori trebaju otkriti i treće ime, nakon što se Emanuel Kovačić iznenada povukao iz osobnih razloga. Njihovim imenovanjem na Nadzornom odboru, aktualni članovi postaju bivši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja moram priznati da sam itekako zatečen činjenicom da nitko od njih se nije oglasio uopće četiri tjedna, što je po meni još gore", kazao je premijer Plenković.

Image
ŠTO JE PREMIJER POTPISAO? /

Ekskluzivno Stanje nacije donosi dokument odluke o razrješenju Nadzornog odbora INA-e

Image
ŠTO JE PREMIJER POTPISAO? /

Ekskluzivno Stanje nacije donosi dokument odluke o razrješenju Nadzornog odbora INA-e

Mađarski članovi Uprave i sam njezin predsjednik dali su ostavke, dok hrvatski kalkuliraju zbog otpremnina za koje se neslužbeno govori da bi mogle iznositi ukupno 4 milijuna kuna bruto. Veći dio tog iznosa zaradio bi Niko Dalić, dok bi Barbara Dorić i Damir Markotić dijelili drugu polovicu. I u Ministarstvu i u Vladi tvrde da imaju načina da im ne isplate otpremnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam uvjeren da će Vlada učiniti sve da te cifre ne budu", kazao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

"To će objasniti Nadzorni odbor, ima rješenja", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zoran Milanović misli suprotno.

"Nema šanse da ljudi koji su došli u Upravu INA-e preko političkih kanala sada ostanu bez otpremnina. Pa nisu ludi. Pa ne idu oni na izbore. Oni odgovaraju svojoj djeci, ženama i muževima. Prema tome oni će čekati da ih smjene", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Nadzornom odboru predlaže opoziv članova Uprave - što automatski znači otkaz i otpremnine. Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt kaže da postoji način da im se one ne isplate i dodaje da bi menadžerski ugovori hrvatskih članova Uprave trebali biti javni jer je država suvlasnik INA-e.

"To skriveno ponašanje treba dokazati, ako dobivaju otkaz zbog skrivenog ponašanja onda ne dobivaju otpremninu. Što oni mogu nakon toga napraviti, a vjerojatno će napraviti, oni mogu podnijeti tužbu. I sudskim putem tražiti otpremninu, to će biti stvarno katastrofa ako ju dobiju, moralna katastrofa", kazala je Škare Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dođe li to toga da spomenuti trojac digne tužbu za isplatu otpremnine, računajući na sporost pravosuđa, u slučaju pozitivne presude bili bi u dodatnom plusu jer bi imali pravo i na zatezne kamate.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo