RANIJE PROKUŠANI RECEPT / Vlada čeka mjere EU, a Hrvati već odavno štede. Bili smo kod obitelji s 11 članova

I dok nam je klima prva na pameti usred vrelog ljeta, građani Njemačke već su u strahu od zime bez grijanja pokupovali električne grijalice

16.7.2022.
21:00
VOYO logo

Smanjite hlađenje i grijanje javnih zgrada - Europska komisija to će od idućeg tjedna zatražiti od svih zemalja članica pa i od Hrvatske. Dio preporuka je da se klima ne spušta ispod 25 stupnjeva, a zimi grijanje iznad 19 stupnjeva. No mnogi Hrvati te i slične mjere uštede već su odavno uveli. Jer račune, kažu, inače ne bi mogli platiti.

"Mi klimu stavimo na 25 da ne bude velika razlika između kuće i vani", govori nam Stjepan Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Stjepan buduće preporuku Komisije primjenjuje u svom kućanstvu od davnih dana. "Ta temperatura mi je tu najbolja jer nije ni prevruće ni prehladno, a štedimo tako energiju", govori.

Štedi Stjepan, na detalje pazi i cijela obitelj od čak 11 članova. E kad se još bave poljoprivredom, tu perilica rublja ne miruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HUT PESIMISTIČAN /

'Struja poskupila 143 posto, plin 105 posto, namirnice za 20 posto'. Turistička sezona upitna?

Image
HUT PESIMISTIČAN /

'Struja poskupila 143 posto, plin 105 posto, namirnice za 20 posto'. Turistička sezona upitna?

"Ja zavrtim i po 3-4 ture samo dnevno djeca se stalno tuširaju ovaj je bojler stalno upaljen. Pazimo da peremo na večer ali to vam malo znači, navečer se opere ujutro izvjesi. Jesu računi veliki, 100 eura samo struje ni ne pitajte", kaže Đurđa Horvat.

Uštede na pranju rublja, ventilatorima jer jeftinija je struja u noćnim satima. Kako uštedjeti na režijama za mnoge i nije neka velika novost već ranije prokušani recept. Stavka po stavku, sve je na stolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energetski stručnjak, Tomislav Capuder poručuje: "Pazite na sve imat ćemo jedun gadnu zimu. Primjerice perilica na njoj se može uštedjeti, pazite na eko programe, pazite da je posuđe isprano da nije masno. Tako štedite i vodu, voda je važna, ne puštajte je da bez veze teče".

I dok nam je klima prva na pameti usred vrelog ljeta, građani Njemačke već su u strahu od zime bez grijanja pokupovali električne grijalice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodan Školnik, predsjednik uprave trgovačkog lanca govori: "Nijemci planiraju unaprijed, Hrvati će doći kad bude minus dva, ali mi ćemo i tada biti spremni. Ova kriza je nagnala mnoge da koriste uređaje koji koriste manje energije".

Zna to i obitelj Horvat s početka priče. Pa se kod njih štednji uči od malih nogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maleni Vedran kaže da štedi i dok se tušira, no nekad i zaboravi. Djed ga, kaže, podsjeća i da gasi svjetlo. A štedi i 8-godišnja Ena, kako bar tvrdi.

Za 8 i 11 godina - i više nego dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo