petir prozvala državne institucije / 'Vlada je štitila interese Hrvatske od zagađenja iz BiH, djeca cijeli život udišu onečišćeni zrak'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Da je to loš put komunikacije za Petir je dokaz i izdavanje ekološke dozvole bosanskobrodskoj, na osnovu zakona Republike Srpske koji nisu u skladu sa standardima EU

30.10.2015.
17:34
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

O problemu prekograničnog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu u petak je govorila eurozastupnica Marijana Petir (HSS), te je prozvala hrvatske državne institucije da su nedovoljno aktivne u zaštiti interesa Brođana glede zagađenja iz Rafinerije u Bosanskom Brodu.

Petir je na konferenciji za novinare naglasila da, primjerice, djeca iz Slavonskog Broda koja trenutno imaju osam godina, cijeli svoj život udišu zrak onečišćen iz pogona Rafinerije u Bosanskom Brodu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani u Slavonskom Brodu imaju pravo na jednako kvalitetan zrak kao i građani u drugim dijelovima Hrvatske", istakla je europarlamentarka, dodajući da su hrvatska Vlada i Ministarstvo zaštite okoliša "nemušto krenuli u rješavanje problema", komunicirajući direktno s Republikom Srpskom, mimo državnih institucija Bosne i Hercegovine. 

Da je to loš put komunikacije za Petir je dokaz i izdavanje ekološke dozvole bosanskobrodskoj, na osnovu zakona Republike Srpske koji nisu u skladu sa standardima EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasivši kako je to za Hrvatsku loš način rješavanja problema, Petir je podsjetila da je BiH potpisnica ESPO konvencije, koja definira postupanje u slučajevima vezanim uz prekogranična onečišćenja.

Dodala je kako se zbog zaštite interesa Hrvatske založila da se kroz Europski parlament uvrsti ovaj problem među točke kroz koje se prati napredovanje BiH u procesu pristupanja EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ne bi ponavljale slične situacije, a one su vrlo izgledne zbog najave gradnje novih energetskih objekata u BiH, europarlamentarka Petir je naglasila bi hrvatska vlada trebala potpisati međudržavni sporazum kojim će se definirati način rješavanja pojedinačnih međudržavnih problema. 

"Mi ne želimo usporiti BiH u procesu pridruživanja. Želimo da se ona što prije uskladi sa standardima EU", rekla je Petir pozivajući JANAF da obavi kontrolu kvalitete naftnih prerađevina koje produktovodom stižu u Hrvatsku iz bosanskobrodske rafinerije, te da  se u slučaju nepoštivanja standarda EU poduzmu zakonom predviđene mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petir je rekla kako u pripremi materijala za EU parlamet ima pomoć  Davora Vlaovića, predsjednika HSS-a Brodsko-posavske županije koji je kandidat na listi Domoljubne koalicije u 5. izbornoj jedinici, te je pozvala birače da mu daju svoj preferencijalni glas.

Vlaović , trenutno obnaša dužnost zamjenika župana Brodsko-posavske županije, a kao aktualni problem naglasio je neodlučnost ministarstava zdravlja i zaštite okoliša da financiraju studiju utjecaja onečišćenja zraka na zdravlje ugroženih skupina stanovnika (djeca, starije osobe, trudnice, bolesnici s respiratornim teškoćama). Vlaović kaže kako će borba za financiranje takve studije biti jedan od njegovih glavnih prioriteta ako uđe u Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo