rotacija na čelu tvrtke / Vlada predložila tri nova člana uprave INA-e, stari članovi imaju pravo na otpremnine od 4 mil. kuna. Zasad

Odvjetnik pojašnjava da bi članovi uprave INA-e zbog otpremnina mnogli čak tužiti tvrtku

19.9.2022.
19:31
VOYO logo

U srijedu je dan D za hrvatske članove uprave. Za razliku od mađarske strane, oglušili su se na poruke Vlade da je vrijeme za odlazak, pa će potez umjesto njih povući nadzorni odbor.

"Zašto nisu, morate pitati njih. Ja sam zatečen činjenicom da se nitko od njih nije oglasio ova četiri tjedna što je još gore", rekao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je, kako doznajemo, nadzornom odboru INA-e predložila tri nova člana: Miroslava Skalickog, energetskog stručnjaka, Hrvoja Šimovića s Ekonomskog fakulteta, Emanuela Kovačića, glavnog savjetnika za vanjske subjekte INA-e.

Premijer je rekao: "Novi članovi bit će predloženi na razdoblje od šest mjeseci." Na pozicijama će zamijeniti dosadašnje članove koji da su sami dali ostavke ne bi imali pravo na izdašne otpremnine. Neslužbeno se spominje ukupna cifra od 4 milijuna kuna bruto. Više od pola tog iznosa zbog dugogodišnjeg staža u INA-i trebao bi dobiti Niko Dalić, suprug Martine Dalić predsjednice Uprave Podravke. Ostatak bi trebao ići Barbari Dorić i Darku Markotiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Miletić rekao je: "Vlada će sigurno učiniti sve da ne bude takvih astronomskih cifri, svi moraju biti svjesni kako žive tu ljudi."

Image
rotacija čelnika /

U Upravni odbor INA-e dolaze naftaš s privatnim biznisom 'iznajmljivanja direktora', ekonomist i pravnik

Image
rotacija čelnika /

U Upravni odbor INA-e dolaze naftaš s privatnim biznisom 'iznajmljivanja direktora', ekonomist i pravnik

Nadzorni odbor INA-e ipak će im, kako doznajemo, otpremnine uskratiti pozivanjem na odredbe Zakona o trgovačkim društvima koje to predviđaju u slučajevima teže povrede dužnosti i gubitka povjerenja. Plenković je rekao: "To će objasniti nadzorni odbor. Ima rješenja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje smijenjeni članovi mogu potencijalno iskoristiti za pokušaj povratka novca sudskim putem. Odvjetnik Hrvoje Grubeša pojašnjava: "Do prestanaka menadžerskog ugovora dolazi uslijed opoziva člana uprave ili isteka mandata… Ako je došlo do nezakonitog opoziva i do neisplate otpremnine mogu se očekivati tužbe od članova uprave prema trgovačkom društvu."

U kojem oni koji su tvrtku vodili očito nisu vidjeli što im se događa pred nosom, a potom ni čuli poruke Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković rekao je: "Jasna je poruka bila - to je dogovornost - a to znači ostavke. Bez obzira zna li ili ne znali, trebali su otići." Njihovu sudbinu odlučio je ne dijeliti predsjednik Uprave HERA-e. Nakon negativnog izvješća Vlade o radu te agencije, ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je: "Smatramo to izvješće nezadovoljavajućim." Sve mu je bilo jasno. Pa je ne čekajući smjenu u Saboru Danijel Žamboki rekao: "Ja sam na sva pitanja odgovorio… Odlučio otići sam."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo