na obljetnici HOS-a / Vlada se brzinski ogradila od izgovorenog ustaškog pozdrava, no za antifašiste to nije dovoljno: 'Svake godine se događa!'

Iz Banskih dvora brzo je stiglo objašnjenje da obraćanje ministrova izaslanika nije bilo planirano

11.4.2022.
20:50
VOYO logo

Nakon što je izaslanik ministra branitelja na jučerašnjoj obljetnici HOS-a u Splitu rekao da Hrvatske ne bi bilo da nije bilo travnja 1941., iz Vlade su se ogradili i doduše, preko potpredsjednika iz redova SDSS-a poručili da je izjava sramotna. Rezultat: nove podjele i više kolona u Jasenovcu. 

''Da vas pozdravim sa starim hrvatskim pozdravom koji su klicali naši poginuli bojovnici. Bog i Hrvati, za dom spremni, za dom spremni. Za dom spremni!'', rekao je predsjednik Udruge IX. bojne Marko Skejo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka je to s jučerašnjeg obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja 9. bojne HOS-a koje istražuje splitska policija. 

"Možda mi nećemo istinu doživjet ali da nije bilo 10. travnja 1941. ne bi bilo ni današnje Hrvatske", kazao je Raos. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Banskih dvora sinoć hitna ograda, uz objašnjenje da obraćanje ministrova izaslanika nije bilo planirano, a onda su pred kamere jutros poslali potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a: 

"Ja tu izjavu osuđujem. Smatram stvarno sramotnim, politički promašenim, suprotnim Ustavom da netko uzdiže ili na bilo koji način obilježava režim koji je počinio takve zločine. Taj izaslanik je zloupotrebio svoj status i Vlada se jasno ogradila od toga", rekao je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Miloševića, na Međunarodnom danu Roma bio je i premijer koji se sastao i sa zastupnikom koji predstavlja i romsku i židovsku manjinu u Saboru. No premijer je samo s u govoru osudio žrtve fašističkog i ustaškog režima:

"Povijest nažalost ne možemo promijeniti, ali zbog tih strašnih događaja iskreno žalimo i na ta nedjela moramo podsjećati i bezuvjetno ih osuđivati", izjavio je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pratite na rtl vijesti /

Plenković: 'U idućim danima očekujem smanjenje ruskih diplomata. Izjava izaslanika? Poklič je već zabranjen, stvar je na sudovima'

Image
pratite na rtl vijesti /

Plenković: 'U idućim danima očekujem smanjenje ruskih diplomata. Izjava izaslanika? Poklič je već zabranjen, stvar je na sudovima'

A Kajtazi je nakon sastanka poručio: 

"Znamo da vlada to osuđuje, takav nastup i pristup, ovo što se desilo u Splitu i to mi je izuzetno drago i da se vlada ograđuje od svega toga i izjave", kazao je Veljko Kajtazi, zastupnik romske i grupe nacionalnih manjina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Saveza antifašista, kažu, to nije dovoljno.

"To se događa svake godine i nema tu reakcije aktualne vlasti iako znamo da već Ustav Republike Hrvatske zabranjuje i ne prihvaća niti ustaštvo niti ustaške pozdrave!", poručio je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz Saveza antifašista kao i iz židovske općine već godinama traže jasno zakonsko rješenje, a isto zazivaju i Vladini partneri iz redova manjina: 

"S tim kaznama sigurno ćemo riješiti pitanje, znači samo trebamo uzeti ono što su napravili i u Austriji i u Njemačkoj!", rekao je Kajtazi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već godinama slušamo o izmjenama koje bi onemogućile korištenje pozdrava Za dom spremni, ima li sada političke volje uopće za to? Kažem, o tome ćemo razgovarati!", izjavio je Milošević. 

S oporbene ljevice zabranu podržavaju, s desnice - ne: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma nema šanse da on to napravi, on je to mogao u prvom mandatu odmah napraviti'', kazala je Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a.

''Nijedne insignije koje proizlaze iz Domovinskog rata ne mogu biti predmet bilo kakvih zabrana, tu poziciju ćemo čvrsto braniti.Sasvim je nedvosmisleno da je bila prisutna želja hrvatskog naroda da ima državu, to je uvijek za pozdraviti pa i 1941.'', rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog novog incidenta kao i izostanka konkretnog zakonskog rješenja, u Jasenovcu će i ove godine biti više kolona. Savez Antifašista ovdje će se okupiti 22. travnja, Vlada dva dana poslije, a Židovska općina 28. travnja. U kojoj će koloni biti predstavnici srpske manjine, čija stranka je u Vladi, i dalje se ne zna. Baš kao ni u kojoj će sudjelovati predsjednik Republike.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo