nema nastave ni danas / Vlada zaprijetila, ali sindikati ne odustaju: Svaki učitelj mogao bi ostati bez 315 kuna po danu štrajka

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Obrazovni sindikati odbili su u srijedu ponudu Vlade za prestanak štrajka ocijenivši je sramotnom

15.11.2019.
9:43
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

U petak nastave nema u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te u Gradu Zagrebu, što je datum koji označava i prekretnicu jer su iz Vlade poručili kako nakon toga štrajk više neće plaćati.

''Ako neće plaćati, onda neće plaćati'', kazao je predstavnik sindikata Branimir Mihalinec na upit što ako Vlada odluči da neće platiti učiteljima vrijeme provedeno u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Vlada zaista ne plati štrajk, štrajkaši bi u tom slučaju mogli ostati bez oko 315 kuna na dan, koliko sindikati računaju da je dnevni trošak na učitelje. 

Tko će podmiriti taj trošak ako se nastavi štrajk? U školskim sindikatima zasad ne žele govoriti o toj mogućnosti, kao ni o tome hoće li se taj minus namaknuti iz štrajkaških fondova sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vjerujte, nema tog sindikata koji može pokriti taj trošak, a pogotovo ne nečlanovima sindikata'', kaže za Jutarnji list sindikalac dobro upoznat sa stanjem sindikalnih blagajni. Uzmemo li za primjer najveći sindikat, Sindikat hrvatskih učitelja, koji broji oko 25.000 članova - da je samo 70 posto njihovih članova u štrajku, morali bi za to izdvojiti oko 5,5 milijuna kuna po danu.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, obrazovni sindikati odbili su u srijedu ponudu Vlade za prestanak štrajka ocijenivši je sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i pregovarača.

Predstavnici Vlade su na sastanku u Ministarstvu rada sindikatima ponudila već poznatih 6,12 posto rasta osnovice te prijedlog izrade analize plaća u javnom sektoru, u okviru koje će biti analizirani koeficijenti štrajkaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponudi je bilo i sklapanje Sporazuma o dodatku na plaću, kojim bi u slučaju da se Uredba o koeficijentima ne uredi do 30. lipnja 2020., svi zaposleni u obrazovanju i znanosti dobili dodatak od 2 posto na plaću te plaćanje vremena provedenog u štrajku do 15. studenog.

Štrajk se prekida u ponedjeljak

Štrajk u školama prekida se u ponedjeljak, 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. U ponedjeljak će se nastava održavati u svim školama u zemlji, a učitelji će prigodno obilježiti taj dan paljenjem svijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati će ovih dana održati sastanke svojih tijela o daljnjim aktivnostima koje se nastavljaju u utorak, a uključivat će posve sigurno nastavak cirkularnog štrajka, prosvjede, kao i aktivnosti u vrijeme kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu od 19. do 21. studenoga.

Budući da će nastavak štrajka značiti da svaka škola ulazi u sedmi dan bez nastave, ministrica Blaženka Divjak idući će tjedan dati nove upute o nadoknadama, a vrlo je izvjesno da će se zbog toga morati skraćivati neki od nadolazećih školskih praznika te produljiti školska godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo