ustavna promjena / Vlada želi mijenjati dio Ustava o referendumu. Ljevica spremna na razgovor, ali Most se oštro protivi

'Treba generalno ići u izmjene oko smanjenja vremena sakupljanja i broja potpisa da bi se referendum pokrenuo', kazala je Ivana Kekin

8.6.2022.
21:30
VOYO logo

Vladajući žele mijenjati Ustav, ali samo u dijelu koji se odnosi na referendum. Zakon o referendumu koji je u drugom čitanju, upravo zato je na čekanju. Za ustavne promjene potrebna je dvotrećinska podrška.

I dok je ljevica voljna sjesti za stol s HDZ-om, iz Mosta takvu ideju odbacuju. Zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo tri referenduma o samostalnosti, pristupanju Uniji, i o ustavnoj definiciji braka - bila su uspješna. Cijeli niz njih propao je; neki jer nije prikupljeno dovoljni potpisa, neke je vlada preduhitrila povlačenjem spornih zakona, neki su srušeni na testu ustavnosti. Zbog novog referendumskog okvira HDZ otvara vrata ustavnim promjenama.

„U Ustav bi se tako trebao unijeti prag za referendum, kao i da Ustavni sud ocjenjuje ustavnost predloženog pitanja odmah, a ne tek nakon prikupljanja dovoljno potpisa čiji bi broj onih koji su potrebi za održavanje vjerojatno smanjio“, objašnjava Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi pristajemo na promjenu Ustava, a tome hoćemo li za tekst glasati ovisi što će biti prijedlog jer ako to bude recimo samo prag onda ga sigurno neće podržati jer treba urediti i broj potpisa i tema za referendum o kojima se može odlučivati", kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Image
DIREKT ISTRAŽUJE /

Milanović bi referendum o ukidanju Ustavnog suda, ljevica o pobačaju. Inicijativa ima, zašto ne prolaze?

Image
DIREKT ISTRAŽUJE /

Milanović bi referendum o ukidanju Ustavnog suda, ljevica o pobačaju. Inicijativa ima, zašto ne prolaze?

"Treba generalno ići u izmjene oko smanjenja vremena sakupljanja i broja potpisa da bi se referendum pokrenuo", tvrdi Ivana Kekin (NLJ), saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No za očekivati je da bi ljevica potporu izmjenama Ustava mogla uvjetovati uvrštavanjem prava žene na izbor u Ustav, iako teško da će im to proći.

"Mi u SDP-u imamo dvije stvari koje smatramo jednako važnim a to je urediti pitanje referendumskoga odlučivanja i osigurati pravo žene na izbor. Ja nisam rekao da ćemo uvjetovati već da ne znam niti hoćemo li pristati za prvo prijedlog oko referenduma ako su tu stvari nama neprihvatljive", poručio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo razgovarati o tome ne mogu vam to još reći“, kazala je Kekin.

"Mi nemamo model spojenih posuda odnosno u ovom trenutku nemamo svoje uvjete treba vidjeti", izjavila je Ivana Posavec Krivec (NEZ.)/članica Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je ljevica otvorena za razgovor - Most je poslao oštru odbijenicu.

"Ne postoji mogućnost da lopovima referenduma na bilo koji način asistiramo", izjavio je Božo Petrov, predsjednik MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja odbijenica Ustavnog suda stigla je upravo na račun Mostovih referendumskih inicijativa o COVID potvrdama i radu stožera, koju je predsjednik Milanovića nazvao državnim udarom.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo