Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
problemi traju već neko vrijeme

Voćari traže brze reakcije jer im prijeti propast, nova ministrica poručuje: 'Imamo akcijski plan'

'Mi proizvođači smo tu malo hendikepirani jer su hladnjače, pakirke, sortirke u vlasništvu trgovačkih poduzeća'

Zorana Čičak/ 31.8.2019. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Niske otkupne cijene jabuka, jeftinija uvozna konkurencija, nedostatak radne snage, samo su samo neki od problema s kojima se hrvatski voćari bore već dulje. Na početak velike berbe jabuka u Moslavinu je stigla i nova ministrica poljoprivrede te voćarima obećala pomoć.

Od otkupljivača i trgovaca traže da štite domaći proizvod

Na početku nove berbe jabuka voćari se nadaju dobrom urodu i boljoj otkupnoj cijeni. Od otkupljivača i trgovaca traže da štite domaći proizvod.

"Na način da ga adekvatno plaćaju i da u doba berbe kada su mali proizvođači najranjiviji i najosjetljiviji da ne stvaraju toliko cjenovni pritisak kada se dobijaju izrazito niske cijene i kada se cijela domaća proizvodnja ruši", kaže Nikola Velicki, proizvođač jabuka.

Ove godine očekuje se urod od oko 60 tisuća tona jabuka. Veliki problem je nedostatak skladišta i hladnjača kako bi se te jabuke mogle čuvati i plasirati na tržište cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mi proizvođači smo tu malo hendikepirani jer ti logistički kapaciteti, znači hladnjače, pakirke, sortirke su u vlasništvu trgovačkih poduzeća koji su orijentirani naravno prvenstveno prema dobiti", tvrdi Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Na početak berbe u Moslavinu stigla je i ministrica i poručila da se radi na izgradnji akcijskog plana i rješavanju gorućih problema voćara.

Upravo se čita

Image
užas

Velika tragedija u Rijeci: U vodenoj bujici preminuo muškarac, pronašli ga ispod automobila

"Akcijski plan obuhvaća izgradnju skladišnih kapaciteta osobito za jabuke, provođenje digitalizacije, edukaciju poljoprivrednika i nacionalni sustav označavanja", kaže Marija Vučković (HDZ), ministrica poljoprivrede.

Bolja kontrola kvalitete uvoza i jačanje prepoznatljivosti domaće jabuke ono je na što traže domaći proizvođači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Građani pokazuju interes da kupuju domaće proizvode"

"Problem je kada se prodaje jabuka koja nije besprijekorno konrolirana i kada deklaracijom ne odgovara onome što stvarno je", kaže Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

"Želimo dići konkurentnost proizvođača, želimo i građanima u Hrvatskoj ponuditi jasnu označenu domaću proizvodnju jer oni pokazuju interes da kupuju domaće proizvode", dodaje Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Voćari upozoravaju - sve ovo su problemi koji zahtijevaju brze reakcije jer voćarstvu prijeti propast.

Zorana Čičak/ 31.8.2019. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
novi članovi

Staru garinturu u Upravi INA-i zamijenila nova, Mikuljan za RTL: 'Jednoglasnom odlukom uskraćene su im optremnine'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba