problemi traju već neko vrijeme / Voćari traže brze reakcije jer im prijeti propast, nova ministrica poručuje: 'Imamo akcijski plan'

'Mi proizvođači smo tu malo hendikepirani jer su hladnjače, pakirke, sortirke u vlasništvu trgovačkih poduzeća'

31.8.2019.
8:00
VOYO logo

Niske otkupne cijene jabuka, jeftinija uvozna konkurencija, nedostatak radne snage, samo su samo neki od problema s kojima se hrvatski voćari bore već dulje. Na početak velike berbe jabuka u Moslavinu je stigla i nova ministrica poljoprivrede te voćarima obećala pomoć.

Od otkupljivača i trgovaca traže da štite domaći proizvod

Na početku nove berbe jabuka voćari se nadaju dobrom urodu i boljoj otkupnoj cijeni. Od otkupljivača i trgovaca traže da štite domaći proizvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na način da ga adekvatno plaćaju i da u doba berbe kada su mali proizvođači najranjiviji i najosjetljiviji da ne stvaraju toliko cjenovni pritisak kada se dobijaju izrazito niske cijene i kada se cijela domaća proizvodnja ruši", kaže Nikola Velicki, proizvođač jabuka.

Ove godine očekuje se urod od oko 60 tisuća tona jabuka. Veliki problem je nedostatak skladišta i hladnjača kako bi se te jabuke mogle čuvati i plasirati na tržište cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi proizvođači smo tu malo hendikepirani jer ti logistički kapaciteti, znači hladnjače, pakirke, sortirke su u vlasništvu trgovačkih poduzeća koji su orijentirani naravno prvenstveno prema dobiti", tvrdi Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Na početak berbe u Moslavinu stigla je i ministrica i poručila da se radi na izgradnji akcijskog plana i rješavanju gorućih problema voćara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Akcijski plan obuhvaća izgradnju skladišnih kapaciteta osobito za jabuke, provođenje digitalizacije, edukaciju poljoprivrednika i nacionalni sustav označavanja", kaže Marija Vučković (HDZ), ministrica poljoprivrede.

Bolja kontrola kvalitete uvoza i jačanje prepoznatljivosti domaće jabuke ono je na što traže domaći proizvođači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani pokazuju interes da kupuju domaće proizvode"

"Problem je kada se prodaje jabuka koja nije besprijekorno konrolirana i kada deklaracijom ne odgovara onome što stvarno je", kaže Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

"Želimo dići konkurentnost proizvođača, želimo i građanima u Hrvatskoj ponuditi jasnu označenu domaću proizvodnju jer oni pokazuju interes da kupuju domaće proizvode", dodaje Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voćari upozoravaju - sve ovo su problemi koji zahtijevaju brze reakcije jer voćarstvu prijeti propast.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo