GOST RTL-A DANAS / Vojni analitičar Tabak: 'Izvješće o padu drona je dosta čudno. Naoružavanje Srbije? Jedna stvar me posebno brine'

'Gledajući današnju znanost, astronomi ustanove koji su kemijski sastavi dalekih planeta u drugih galaksijama, a tu ekipa ima problema s identificiranjem tragova', kazao je Tabak

13.4.2022.
20:10
VOYO logo

RTL-ov reporter Andrija Jarak o padu drona u Zagrebu i naoružavanju Srbije razgovarao je s vojnim analitičarem RTL-a Igorom Tabakom.

Tabak je komentirao današnje službeno izvješće o padu drona te kazao da njemu kao vojnom stručnjaku nakon svega baš i nije jasno što je to palo na Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnova te cijele stvari je onaj sovjetski dron. Svi daljnji dodaci su nejasni. Tu je nešto eksplodiralo ali nije ni civilni ni vojni eksploziv Borba je eksplodirala lai je njezin upaljač ostao cijel. bilo je govora o piropatronama, pokazane su slike upaljača zrakoplovne bombe, ali u njega ide vojni eksploziv, a nisu nađeni njegovi tragovi. Rečeno je da su nađeni tragovi goriva, nije nitko našao za shodno spomenuti je li to gorivo koje bi trebalo ići ili su u njega dodavani aditivi koji bi mogli produžiti domete o kojima se priča za tu relativno staru tehniku. Puno je tu nejasnoća. Nitko ne može reći otkud je letjelica došla, ali uz originalne boje nađeni su tragovi plave i žute, tko bi to mogao biti u tim krajevima. Da ne kažemo da je cijela skalamerija pala na Jarunu, razvila se velika temperatura koja je kalila rubove tih krhotina. Nije bilo dovoljno toplo da bi lak se spalio i aluminij. Dosta je to čudno", kazao je.

Image
komunikacija sa saveznicima? /

Analitičar za RTL: 'Jedan detalj o dronu bitno mijenja priču. NATO? To što nisu obaviješteni o istrazi ne treba nas brinuti'

Image
komunikacija sa saveznicima? /

Analitičar za RTL: 'Jedan detalj o dronu bitno mijenja priču. NATO? To što nisu obaviješteni o istrazi ne treba nas brinuti'

Komentirao je i kako je moguće da je trebalo toliko vremena da se otkrije što je bilo u tom dronu i da ne znamo koji je eksploziv u njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajući današnju znanost, astronomi ustanove koji su kemijski sastavi dalekih planeta u drugih galaksijama, a tu ekipa ima problema s identificiranjem tragova nečeg što ima u ruci. To mi je teško zamislivo. Ako je to tajanstveni eksploziv koji izgara bez tragova, možda bi to tražilo posebnu istragu da ga netko, ne daj bože, ne donese na naš aerodrom. Puno je to čudnih stvari", kazao je.

Komentirajući izjavu predsjednika koji je se hipotetski pitao treba li za dron optužiti Ruse ili Ukrajince, Tabak je kazao: "Koga god da bi se tužilo, ako je riječ o teškom kaznenom djelu ugrožavanja sigurnosti građana, meni bi bilo logično da se krene ako ništa za prvu silu prema nepoznatom počinitelju računajući da će dodatne istrage nešto i dati od odgovora. Ovo je ako ne bude ništa onda je to zataškavanje nego ozbiljan obračun s tom situacijom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tabak je zatim komentirao i naoružavanje Srbije.

"To što su dobili taj FK3 je izvozna varijanta unaprijeđenog njihovog domaćeg sistema. To su derivati od ruskog S-300 pa su ih Kinezi dorađivali. Teško je reći koliko je to efikasan sustav jer nije borbeno isproban, a Srbija je prvi kupac na ovoj hemisferi. Tu će se tek vidjeti na što to liči. To je nastavak njihovog viđenog nastojanja da si obnove protuzračnu obranu, mislim da to ima veze s NATO histerijom, ali to je nacionalni cilj koji su si postavili. Nabavili su lakše pancir sustave s raketama i topovima, ovo je dodatak, to je itekako usporedivo s onim što smo oko Oluje planirali nabaviti, S-300, ovo je modernija verzija opreme. Ono što mene puno više brine su dronovi. Ne samo Bayraktar Prije godinu-dvije je Srbija od Kine nabavila dronove CH-92 koji su u klasi s Bayraktarom, a sad govore o nabavi većih kineskih dronova. To je klasu jača oprema i time ako dodaju Bayraktare reda radi, svi su čuli za njih, time Srbija dobiva lepezu dronova, dobiva industrijsku suradnju koja će im pomoći riješiti tehnička uska grla na koja su naišli u razvoju vlastitih dronova", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tabak je kazao i da je Vučić, s obzirom da se okreće Kini, svjestan da od Rusije neće dobiti ništa. 

"Dobili su donaciju ruskih i bjeloruskih MIG-ova, time su kompletirali eskadrilu koja je u problemu. Srbija puno kupuje i na europskim tržištima. Od Airbusa su se opremili eskadrilom novih vojno-civilnih helikoptera, od Francuske kupuju protuzračne projektile. U sjeni dolaska kineske opreme mislim da će krajem mjeseca predstavljati projektile Mistral, europski proizvod, i u takvoj trgovačkoj klimi gdje se na veliko radi s Europom, nije toliko neozbiljno čuti da neko vrijeme pregovaraju o Rafaleima, ali bi kupili novi koji bi bili verzija F-4, a ne F-3 kao rabljeni koje mi nabavljamo", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i hoće li Francuzi Srbiji prodati Rafale s obzirom na srbijansku političku bliskost i povezanost s Rusijom.

"Srbija je u isto vrijeme zemlja kandidat za EU. Ako se cijela prestroji i odustane od ruske veze, ako uvede sankcije Rusiji, ne bi me čudilo da u sklopu raznih benefita koji bi se mogli otvoriti bude vojno-industrijski", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo