nesvjestan opasnosti / Vozač autobusa mrtvo-hladno tipkao i razgovarao na mobitel za vrijeme vožnje po autocesti

Kako spriječiti vozače da koriste mobitele tijekom vožnje jer time predstavljaju opasnost za sigurnost u prometu?

28.7.2016.
11:03
VOYO logo

Jedan čitatelj poslao nam je video vozača autobusa (ime firme je poznato redakciji) koji je u vožnji po autocesti na relaciji Zagreb - Poreč tipkao poruke na mobitelu. Da stvar bude još gora, u to vrijeme je na autocesti padao jači pljusak. 

Druga snimka koju nam je čitatelj poslao prikazuje istog vozača koji nakon tipkanja obavlja i razgovor, a u to vrijeme vozio je bus po Rijeci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje kako spriječiti vozače da ne koriste mobitele tijekom vožnje jer time predstavljaju opasnost za sigurnost u prometu. 

HAK je prije manje od mjesec dana predstavio studiju o korištenju mobitela u vožnji. Na osnovu ankete i promatranja ponašanja vozača u vožnji zaključili su da većina vozača koristi mobitel u vožnji, i to u podjednakoj mjeri i žene i muškarci, a najveći broj vozača prilikom razgovora drži mobitel u ruci, a tek manji broj koristi slušalice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleska istraživanja dokazala su da ako vozač razgovara na mobilni telefon tijekom vožnje, efekt je isti kao da ima 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost za prometnu nesreću ako tipka po mobitelu tijekom vožnje.

"Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za 4 puta", istaknuo je Krešimir Viduka, voditelj Ureda sigurnosti cestovnog prometa, na predstavljaju studije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek ne može u isto vrijeme raditi dva posla i problem je u kognitivnim sposobnostima čovjeka, dodao je Viduka naglasivši da kada razgovaramo preko mobilnog telefona, vidno polje nam se ograničava za trećinu. Istaknuo je i da je tipkanje na mobitel tijekom vožnje velika opasnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo