povratak u sabor / Na meniju prvog dana Aktualno prijepodne i Plenkovićev govor o stanju nacije

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

I prije formalne izmjene, Sabor se pripremio za rad u novim okolnostima

2.11.2020.
15:55
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

'Aktualnim prijepodnevom' i uz epidemiološke mjere, Hrvatski sabor u utorak počinje novu sjednicu koja će potrajati do sredine prosinca i na kojoj će, uz ostalo, donijeti državni proračun za iduću godinu.

Image
Uvrede, podbadanja i sarkazam /

Nova lica u Saboru naživcirala su premijera Plenkovića: 'Plenković nije argumentirao, etiketirao je. Ne zna se nositi s ovakvim pitanjima'

Image
Uvrede, podbadanja i sarkazam /

Nova lica u Saboru naživcirala su premijera Plenkovića: 'Plenković nije argumentirao, etiketirao je. Ne zna se nositi s ovakvim pitanjima'

Zastupnike očekuje vrlo intenzivan rad. Već sada na dnevnom je redu više od 60 točaka, a sasvim je izvjesno da će ih idućih tjedana biti još. Kako bi odradili sve planirano, u studenome će zasjedati sva četiri tjedna, tri od utorka do petka, a u tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamičan će biti i ovaj tjedan. Otvara ga 'aktualno prijepodne' u kojemu će premijeru i ministrima pitanje postaviti 39 zastupnika i zastupnica, a poslijepodne Sabor raspravlja premijerovo izvješće o sastancima Europskog vijeća.

Ždrijeb je odlučio da će na 'aktualnom prijepodnevu' prva pitanje postaviti SDSS-ova Dragana Jeckov, posljednji SDP-ov Arsen Bauk.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerovo izvješće o stanju nacije

Premijer Andrej Plenković u srijedu Saboru podnosi Vladino godišnje izvješće, svojevrsno izvješće o stanju nacije, u kojem će navesti uočene pojave, probleme i stanje u društvu, kao i aktivnosti Vlade.

Dan kasnije Sabor će raspravljati o rebalansu državnoga proračuna, u petak o izmjenama svog Poslovnika kojeg će prilagoditi odluci Ustavnoga suda koji je ukinuo članak o radu u doba pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te izmjene danas formalizira Odbor za Ustav i Poslovnik, a podsjetimo, Nacrtom izmjena predloženo je da se u uvjetima epidemije plenarna sjednica osim u Velikoj vijećnici, održava u još nekoliko dvorana, da se kod raspodjele mjesta u tim dvoranama između klubova zastupnika vodi načelom razmjernosti.

Smisao je svega da se, na tragu odluke Ustavnog suda, svakom zastupniku omogući da nazoči i sudjeluje u raspravama, te u replikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasjedat će se u šest dvorana

I prije formalne izmjene, Sabor se pripremio za rad u novim okolnostima. Osim u Velikoj vijećnici zastupnici će od utorka sjediti u još pet dvorana (Maloj vijećnici sa galerijom, dvoranama Ante Starčevića i bana Josipa Jelačića, Crvenom i Žutom salonu) koje su tehnički opremljene da svi mogu sudjelovati na sjednici. U svakoj od dvorana bit će i službenik kojemu će prijavljivati rasprave, odnosno replike, a koji će 'biti na vezi' sa predsjedavajućim.

Zastupnici i zastupnice će potom iz svoje dvorane dolaziti u Veliku vijećnicu i ondje govoriti s posebno postavljenog mikrofona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje dogovor da predlagatelj točke govori 20 minuta, predstavnik kluba 10, zastupnik pojedinačno pet minuta, a da zastupnici koji glasuju video-putem mogu na taj način i raspravljati. To su oni koji imaju covid-19 ili su u samoizolaciji.

Proteklih tjedana, covidom-19 zarazilo se nekoliko zastupnika, prošlog tjedna čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, te Mostovi Nikola Grmoja i Marija Selak Raspudić koja će, obavio je Klub, ovaj tjedan izostati sa rasprava, kao i zastupnik Nino Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima koji ulaze u saborsku zgradu, dakle i zastupnicima i zastupnicama, mjeri se temperatura, zastupnici i zastupnice su obvezni nositi maske, u svim dvoranama u kojima će sjediti bit će osigurana dezinfekcijska sredstva te propisana međusobna udaljenost. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo